Arvioin perinteiseen tapaan tänä iltana järjestettävän 69. Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.
Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen menestymismahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Veikkauksissa olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joten veikkaukset eivät perustu omiin mieltymyksiini. Subjektiivisemman näkemykseni lauluihin ilmaisen viisiportaisella arvosana-asteikoilla (1–5, myös puolikkaat sallittuja).
Arviot ja veikkaukset perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin, esikatseluvideoihin ja harjoitusraportteihin. Illalla nähtävät esitykset saattavat luonnollisesti keikauttaa asetelmat päälaelleen. Jokin kappale kuulostaa levyllä vakuuttavalta, mutta lavalla solisti osoittautuukin kehnoksi livelaulajaksi. Vastaavasti ajoittain vasta live-esitys viisulavalla koko komeudessaan herättää sävelmän uudella tavalla henkiin.
Ensimmäisessä semifinaalissa kilpailee 15 osallistujaa. Kymmenen äänestetään jatkoon lauantain finaaliin eli vain viisi karsiutuu. Äänestystapa: yleisöäänestys, tosin San Marinon pisteet määrittänee raati.
Tämäniltaiseen äänestykseen osallistuu 15 kilpailijamaan lisäksi suorista finalisteista Espanja, Italia ja Sveitsi. Äänestystulokseen vaikuttaa myös muun maailman (rest of the world) online-äänestys, joka antaa omat euroviisupisteensä kymmenelle parhaalle.
Viime vuonna lanseeratun järjettömän käytännön mukaisesti tänä iltana äänestävien suorien finalistien esitykset nähdään koko komeudessaan kilpailuesitysten joukossa. Kirjoitan tänään esiintyvistä varmoista finalisteista omat arvionsa niihin kohtiin, joissa niiden esiintymisvuoro koittaa.
1. ISLANTI: Væb – Róa
Parikymppiset Matthíassonin hyperaktiiviset veljekset trendasivat jokunen vuosi sitten Tiktokissa ja nyt sou-sou-soutavat ränttätänttänsä tahdissa Baselin viisulavalla. Kuin 2020-luvun Jedward?Islannin energinen ja hyväntuulinen humpute Róa sopii erinomaisesti show'n käynnistäjäksi. Iloisesta meiningistä huolimatta biisin rahkeet eivät välttämättä riitä muuhun kuin tempaisemaan bileet pystyyn. Voi käydä kuten vuonna 2013 Latvian Here we go, joka oli kuin luotu viisukisan aloittajaksi, mutta jota ei enää muistettu tarpeeksi äänestysajan alkaessa. Harjoitusklipin perusteella Islannin liveveto vaikutti ponnettomalta, ja jankkaava kappale ehtii muuttua kolmessa minuutissa yksitoikkoiseksi. Plussaa kuitenkin säestyksen viulusta ja omasta kielestä.
Tämän vuoden Euroviisujen ilahduttavimpia ilmiöitä on ehdottomasti englannin kielen ylivallan murtuminen: liki puolet kilpailukappaleista esitetään kokonaan omalla kielellä ja lisäksi on vielä liuta viisuja, jotka lauletaan osittain muilla kielillä kuin englanniksi.
PS. Róa kertoo soutajasta, joka seilaa maailman merillä rakentamallaan veneellään. Suuntana on milloin Färsaaret, milloin Grönlanti. Hetkinen! Grönlanti mainittu! Onko tämä poliittinen kannanotto näinä trumpilaisen imperialismin aikoina? EBU miten voit sallia tällaisen "epäpoliittisessa laulukilpailussa". Magalaiset voivat pahoittaa mielensä!
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 3 / 5
2. PUOLA: Justyna Steczkowska – Gaja
Justyna edusti maataan Euroviisuissa vuonna 1995. Debyyttiviisunsa Sama lienee euroviisuhistorian taiteellisesti haastavimpia sävellyksiä. Aikamoinen taidepläjäys on tänäkin vuonna luvassa, vaikka tyylilaji jykevine biitteineen onkin tyystin erilainen.Puolalaisen musiikin legendan Justyna Steczkowskan, 52, mahtavat äänivarat pääsevät oikeuksiinsa, kun hän teknoetnohuuto-viisussaan eläytyy maaemo Gaian suruun ja pettymykseen. Esityksen visuaalisissa puolissa vahvat Game of Thrones -vaikutteet – ja pyrot. Tämäniltaisessa semifinaalissa suunnilleen joka toisessa esityksessä hyödynnetään pyrotekniikkaa. Jos harrastatte juomapelejä, naukku aina kun esityksessä on pyroja takaa nopean kännin.
Eihän tällaista sekamelskaa kuule missään muualla kuin Euroviisuissa, mutta siitä huolimatta Puola tarjoaa huiman kolmeminuuttisen, joka ei jätä kylmäksi. Kunhan puolalaiset siirtolaiset aktivoituvat yleisöäänestyksessä, finaalipaikan pitäisi realisoitua. Juu, tiedän – veikkasin Puolaa viime vuonnakin jatkoon diasporaäänillä, mutta silloin pistemäärä ei riittänyt. Mutta ehkäpä puolalainen kestotähti saa tarttumaan herkemmin puhelimeen.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5
PS. Justyna Steczkowskan edellisestä euroviisuedustuksesta on 30 vuotta, minkä myötä hän ottaa nyt haltuunsa uuden euroviisuennätyksen. Aikaisempaa ennätystä hallitsi Anna Vissi, jonka viisuedustusten välissä oli 24 vuotta (Kypros 1982, Kreikka 2006). Steczkowska ei ole vuosikerran vanhin edustaja, sillä myöhemmin illalla ääneen pääsee mörisemään kolme kuukautta vanhempi Albanian Kolë Laca. Myös San Marinon Gabry Ponte edustaa yli viisikymppisiä tämänvuotisten Euroviisujen esiintyjäjoukossa.
3. SLOVENIA: Klemen – How much time do we have left
Koomikkona profiloitunut Klemen Slakonja vakavoituu viisulavalla kertoakseen konkreettisesti ilman korulauseita vaimonsa sairauskertomuksen synnyttämistä tuntemuksista.Euroviisupiirit tuntevat Klemenin hillittömistä parodiaesityksistään, joita hän on tehnyt niin tämän vuosituhannen euroviisuvoittajista kuin oman maansa viisuedustajista. Siksi viisuharrastajat yllättyivät kuullessaan Klemenin vakavan euroviisukappaleen.
Slakonjan perheen kohtaama tragedia oli varmasti pysäyttävä kokemus. Ihmiskunnalle tekisi hyvää välillä muistaa oma kuolevaisuutensa. Sydämettömäksi ihmiseksi leimautumisen uhallakin totean, että pitkäveteinen How much time do we have left on jopa euroviisuksi järkyttävän korni. Viimeistään siinä vaiheessa katkeaa kamelinselkä, kun vakavasta sairaudesta toipunut vaimo Mojca liittyy mukaan esitykseen. Klemen yrittää kimaltelevassa asussaan (kuin Viktor Klimenko konsanaan) vedota katsojien tunteisiin nurinkurisessa esityksessään, mutta meneekö läpi viisuäänestäjille.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2 / 5
4. VIRO: Tommy Cash – Espresso Macchiato
Suomalaisten kädenjälki kuuluu tänä vuonna kolmessa kilpailukappaleessa. Käärijän takapiruna tunnettu Johannes "Kiro" Naukkarinen on ollut valmistamassa hassuttelua Tommy Cashille, joka voitti Viron euroviisukarsinnan Eesti laulin murskaavan ylivoimaisesti. Virolaiset odottavat Tommy Cashista omaa Käärijä-momenttiaan.Tomas Tammemets eli Tommy Cash aloitti uransa postsovjeettisena räppärinä mutta sittemmin hän on profiloitunut kokonaisvaltaiseksi taiteilijasieluksi, jonka esikuvana on muun muassa venäläinen hirtehinen huumoriryhmä Little Big. Taidekouluestetiikka on vahvasti läsnä Tommy Cashin euroviisuesityksessä. Hänen komiikkansa lienee suunnattu sille väestönosalle, jolle Bara bada bastu on liian populistinen ja massoihin vetoava. Viron edustussävelmä Espresso Macchiato on ehtinyt herättää närkästystä. Jos 1970-luvulla oli hassunhauskaa, kun Viktor Kalborrek parodioi italialaisen Umberto Marcaton suomiaksenttia, 2020-luvulla huumori syntyy viljelemällä hölynpöly-italiaa ja italialaisia stereotypioita. Ylipäätään viisuvuosikerran kaikki kolme suomalaiskytköksistä nojautuvat enemmän tai vähemmän stereotypioihin (italiakliseet, saunakulttuuri ja aikuisviihdesanasto). Kuitenkin Espresso Macchiato -höpsismin alta paljastuu kekseliäitä oivalluksia. Kun teepusseihin on joskus tapana kiinnittää elämänviisauksia, ehkä kahvikapseleihinkin voisi painaa elämänohjeeksi: "No need to be depresso."
Vaikka tiedostava puoleni haraa vastaan, joudun myöntämään Kiron onnistuneen loihtimaan erittäin jykevät ja tarttuvat soundit, jotka tempaavat mukaansa. Eräät tahot ovat suhtautuneet Viron finaalipaikaan skeptisesti. En jaksa uskoa karsiutumiseen: kokonaispaketti on aivan liian mieleenpainuva jäädäkseen viiden viimeisen joukkoon.
Italia-kliseisiin palataan tämäniltaisessa semifinaalissa toisessakin kilpailuesityksessä.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5
ESPANJA: Melody – Esa diva
Espanjan perinteinen bileviisu kutkuttaa vanhan liiton viisupoikia oikeasta pisteestä.Jokainen on oman elämänsä diiva, julistaa kalliomaisemassa Melodía Ruiz Gutiérrez, jonka ura alkoi neljännesvuosisata sitten 10-vuotiaana lapsitähtenä. Jokaiseen viisuvuoteen mahtuu kernaasti yksi vanhanaikainen vauhtiveisu, joka miellyttää niitä pitkän linjan viisuharrastajia, joita nykyajan musiikkitarjonta ei lämmitä. Esa diva olisi voinut edustaa Espanjaa vaikkapa viitisentoista vuotta sitten. Silloinkaan tällaiset eivät pärjänneet, joten Espanjan kannattaa taas kerran varautua lauantain finaalissa kakkosella alkavaan sijoitukseen.
Arvioni: 2,5 / 5
5. UKRAINA: Ziferblat – Bird of pray
1990-luvun loppupuolella syntyneiden kaiffareiden bändi on intoutunut 70-luvun tyylistä, mikä näkyy ja kuuluu niin esiintymisasuissa kuin musiikissa.Bird of pray on keskivertoviisua omaperäisempi teos. Vaikutteita on muun muassa progesta ja julistavasta unisono-laulusta. Ehkä Ultra Bra voisi esittää tämän suomeksi loppukesän stadionkeikoillaan. Ukrainan viisun sanoituksessa luettavissa rivien välistä pitkään jatkuneen sodan tunnelmat.
Ukrainan edustaja ei kuulosta tänä vuonna niin ilmiselvältä menestyjältä kuin maan kappaleet yleensä. Itse asiassa Ukrainan viisuksi Bird of pray on suoranainen outo lintu. Jotkut ovat veikkailleet Ukrainalle jopa karsiutumista semifinaalista. Tilastojen valossa skenaario on epäuskottava. Ukraina on sijoittunut 2020-luvulla yleisöäänestyksessä huonoimmillaan neljänneksi. Neljänneksi! Vaikka tällä kertaa viisunsa ei olekaan helpoin pureskeltava, on jokseenkin mahdotonta kuvitella Ukrainan jäävän edes teoriassa bottom-5 -sijoitukselle.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3 / 5
6. RUOTSI: KAJ – Bara bada bastu
Suomi on kohonnut 2020-luvun mittaan Euroviisujen supervallaksi Ruotsin rinnalle. Kun suomalainen hulluttelu ja ruotsalainen euroviisukoneisto kohtaavat, lopputuloksena on viisuvuoden merkittävin ilmiö ja ylivoimainen ennakkosuosikki.Koko kevään 2025 riemastuttavimmasta tapauksesta ovat vastanneet vöyriläiset bastubröderit. He tekivät Ruotsin Melodifestivalenissa todellisen vallankumouksen ja päihittivät ennätyksellisen äänivyöryn saattelemana ennakkosuosikin viittaa kantaneen Måns Zelmerlöwin Revolutionin, jonka piti käsikirjoituksen mukaan tehdä loreenit ja käydä hakemassa maalle kahdeksas euroviisuvoitto.
Vaikka Ruotsi on ollut Euroviisujen kestomenestyjä, maa on ollut euroviisuperheen tosikko pingottaja, joka kilpailee aina hampaat irvessä. Vaikka Ruotsin viisutehtaan loppuun asti hiotut steriilit ja särmättömät viisupaketit ovat tuottaneet erinomaisia sijoituksia, ruotsalaiset ovat väistämättä huomanneet, että monilla muilla mailla on paremmat bileet. Kaiken lisäksi KAJ mursi viimeisen linnakkeen: Ruotsi laulaa euroviisunsa ensimmäistä kertaa vapaaehtoisesti ruotsiksi. Siihen tarvittiin suomalaiset artistit!
Bara bada bastu on täsmäisku tähän maailmanaikaan. Uutiset täyttyvät sodista, sodanuhasta, kaheleista johtajista ja talouskriisistä. Bara bada bastun viaton hyväntuulinen hulluttelu vastaa eskapismin kaipuuseen. Ruotsalaiset ovat brändäämisen mestareita. Kokonaispaketti on suorastaan kekseliäs, sillä Bara bada bastussa on potentiaalia ylisukupolviseksi suosikiksi: lapset rakastavat saunarallia, Bara bada bastu on Tiktok-kelpoista viihdettä mutta ytimekäs hulvaton folkloristinen ralli avautuu myös vanhemmille sukupolville.
Yli 40 miljoonaa striimausta Spotifyssa ja kymmeniä miljoonia katselukertoja YouTubessa. Bara bada bastu on kovaa vauhtia matkalla Pohjolan Gangnam styleksi, jota versioidaan tulevina vuosina Masked Singerseissa ja paikallisissa Tähdet tähdet -ohjelmissa ympäri maailman. Ennakkosuosikin asema siivittänee KAJ'lle valtavan pistevyöryn Euroviisujen yleisöäänestyksessä.
Ja mikä liikuttavinta: 80-vuotiaana Arja Saijonmaa saa kunnianosoituksena maininnan potentiaalisessa menestyseuroviisussa.
Tietysti olisi mälsää, jos Ruotsi taas voittaisi ja ohittaisi Irlannin Euroviisujen voittajatilastossa. Mutta jos Ruotsin on voitettava kahdeksannen kerran, tapahtukoon se mieluummin tällaisella esityksellä kuin uudella loreenilla. Petra Mede ensi vuoden viisujuontajana on pieni hinta siitä riemusta, joka KAJ'n viisuvoitosta seuraisi.
Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 5 / 5
7. PORTUGALI: Napa – Deslocado
Madeiralainen indierock-bändi yllättyi itsekin voitostaan ohi ennakkosuosikkien Portugalin viisukarsinnassa Festival da Canção. Yleisöäänet ja raatien pisteet menivät niin pahasti ristiin, että Nina Åström -tyylisenä kompromissiratkaisuna viisumatkan Baseliin lunasti Napa.Perinteiseen tapaan Portugali ei nuoleskele muuta Eurooppaa, vaan tuijottaa omaan Napaansa. Viisukattaukseen istuisi varsin mainiosti 1960-lukulainen levollinen indietuokio, mutta tämä Deslocado on vain todella velttoa ja väsynyttä taustamusiikkia. Sanoituksessa bändi kertoo kaipaavansa kotisaartaan Madeiraa – ennusmerkkien mukaan toive kotiinpaluusta voi toteutua heti semifinaalin päätyttyä. Portugalin onneksi sen vakituisista äänestäjistä Sveitsi ja Espanja osallistuvat tänään äänestykseen.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 1,5 / 5
8. NORJA: Kyle Alessandro – Lighter
Vuosikerran kuopus on lutuinen ritari, jolla on vankkumattomat ihailijansa nuorison keskuudessa. Ja kenties vanhempien sukupolvien edustajissa hän herättää äidillisiä tunteita.Norjalta lienee turha odottaa Euroviisuihin mitään persoonallista vähään aikaan. Aina, kun Norja uskaltautuu ulos tutuista ja turvallisista raameista, tulee turpaan. Alvedansenin vaatimaton menestys vuonna 2006 harmitti, mutta Gåten viimevuotinen finaalijumbosija oli suorastaan julma. Niinpä Norja on palannut takaisin englanninkieliseen pop-sapluunaan. Lighter kuulostaa tekoälyn laatimalta tekeleeltä, joka on karsiutunut Ruotsin Melodifestivalenista. Mutta. Kuten Gen Z:lle on ominaista: jopa tyhjänpäiväisimmässä kipaleessa on riipaiseva omakohtainen tarina. Lighterin inspiraationa on ollut nuoren Kyle Alessandron äidin taistelu syöpää vastaan. Vaikeinakin hetkinä voi toimia omana sytyttimenään, jotta saa kipinän sisälleen ja näkee elämässä valoa. (Äh, kuulostipa minun kirjoittamana oikeistolaisesta tsemppaukselta: "ota itseäsi niskasta kiinni, kyllä hanttihommia löytyy aina." Se tuskin on ollut Kyle Alessandron ja lauluntekijöiden tarkoitus.)
Ja vaikka Lighter ei mullista maailmoja, niin kyllä tämäkin ihan jalan alle menee ja viihdyttää kolmeminuuttisen ajan...
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5
9. BELGIA: Red Sebastian – Strobe lights
Elektroninen tanssimusiikki on hämmästyttävän laajasti edustettuna ensimmäisessä semifinaalissa. Yleisen mielipiteen mukaan lajinsa parhaaksi on arvioitu Belgian Red Sebastian punaisissa hiuksissaan ja nahkavaatteissaan – onko pukeutumisvinkkejä kysytty Kojolta?Red Sebastian eli Seppe Herreman pakenee arkea ja todellisuutta strobovaloihin löytääkseen Ihmemaahan. Minun korviini Strobe lights kuulostaa mitättömältä: ei koukkua eikä melodiaa. Mutta minua nuoremmat ovat valistaneet tämän olevan huikea klubibängeri, ja vedonlyönnissäkin Belgia on vähintään lupaavissa asemissa, joten ehkä en taas ymmärrä mistään mitään. Ei harmittaisi, jos Belgia viimevuotiseen tapaan yllätyskarsiutuisi – etenkin kun Red Sebastian ei varsinaisesti vaikuta miltään karismapommilta saati vahvalta laulajalta.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2 / 5
ITALIA: Lucio Corsi – Volevo essere un duro
Halusin olla kovis, tunnustaa Italian kolmekymppinen Bowie, mutta kovin kovismainen hänen herkän pojan sielunelämää käsittelevä traditionaalinen iskelmänsä ei ole.Italian melodinen balladi hivelee meitä vanhan liiton iskelmähemmoja kaiken elektroteknon keskellä. Mutta ehkäpä tänä vuonna Italia ei löydä itseään finaalin kärkikymmeniköstä?
Arvioni: 4 / 5
10. AZERBAIDŽAN: Mamagama – Run with U
Mamagama-trio yhdistelee musiikissaan poppia ja rokkia perinteiseen azerimusiikkiin. Yhtye on tyylilleen uskollinen myös Euroviisuissa.Jälleen yksi miesvokalistin esittämä vauhdikas menopala, joka erottuu muista kilpailijoistaan hienoisilla Bee Gees / Michael Jackson -viboillaan ja sitarilta kuulostavalta perinneinstrumentti-väliosalta. Genren edustajista pidän tästä ehkä eniten, mutta tietenkin tämä on se, jonka oletetaan todennäköisimmin karsiutuvan. Azerbaidžanin viimeaikainen viisumenestys ei ole lupaava ennusmerkki. Viimeisen kolmen vuoden aikana maan yleisöäänestyspistemäärät ovat olleet: 3, 4, 11... Esityskin näytti harmillisen ponnettomalta. Se on harmillista, koska nykyinen luomu-Azerbaidžan on huomattavasti enemmän mieleeni kuin se vanha, joka tilasi mittatilaustyönä Ruotsista sieluttomia Ikea-viisuja.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 3,5 / 5
PS. Terveisiä "Lähi-idän ainoalle demokratialle": Euroviisuihin voi lähettää myös tulenarassa poliittisessa tilanteessa tämänkaltaista höpöpoppia. Azerbaidžan miehitti puolitoista vuotta sitten Vuoristo-Karabahin alueen, minkä seurauksena yli 100 000 armenialaista joutui jättämään asuinseutunsa. Jos Kaukasuksen valtiot suhtautuisivat Euroviisuihin samalla tavalla kuin maidon ja hunajan maa, Armenia lähettäisi edustajakseen sodan melskeistä nippa nappa selvinneen evakon laulamaan "täysin epäpoliittista" viisua siitä, kuinka ei ole vieläkään toipunut pyörremyrskystä, ja Azerbaidžan puolestaan ylistäisi "täysin epäpoliittisessa" kappaleessaan, kuinka uusi päivä nousee, kun on saanut palata kotiseudulleen. En rinnasta Gazan kärsimystä Vuoristo-Karabahin konfliktiin, vaan tarkoituksenani on osoittaa, että vaikka valtion tilanne olisi kuinka jännitteinen, sen ei tarvitse heijastua euroviisuedustukseen.
11. SAN MARINO: Gabry Ponte – Tutta l'Italia
Italialainen DJ Gabry Ponte, joka muistetaan erityisesti vuosituhannen vaihteen Eiffel 65 -yhtyeestä, laati ylistysrallatuksen kotimaalleen Italialle. Tällä kertaa italialaiskliseet ovat syntyneet aidon italiaanon kynästä. Helmikuussa San Remon -musiikkifestivaaleilla Tutta l'Italia esiteltiin väliaikanumerona ja luukutettiin muutenkin joka välissä yliannostukseen asti. Kun laulukilpailun ystävät kuvittelivat selvinneensä Tutta l'Italian jatkuvasta pakkosyötöstä, seuraavaksi sen ilmoitettiinkin kilpailevan lilliputtivaltio San Marinon omissa laulukilpailuissa, mini- San Remossa. Voiton seurauksena italialaishitti edustaa San Marinoa Euroviisuissa.Tutta l'Italia on ollut valtaisa hitti Italiassa ja suoratoistopalveluiden myötä levinnyt viraaliksi vähän muuallekin. Hittistatuksen perusteella San Marinoa voisi veikata jatkoon, mutta DJ-vetoiset esitykset ovat olleet haastava laji viisulavalla. Sen ovat karvaasti kokeneet Suomen Darude, Itävallan Lumix ja Puolan DJ Gromee. Esityksen päätähti Gabry Ponte on tosiaan DJ, joka heiluu pöytänsä takana, ja kappaleen varsinaiset laulajat ovat kolme anonyymia vokalistia naamioissaan. Staattinen esitys ei varsinaisesti näytä miltään, joten luvassa saattaa olla sisällyksettömät kolme minuuttia.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5
12. ALBANIA: Shkodra Elektronike – Zjerm
Albanialaisen folktronikka-duon dramaattinen viisu on kohonnut kevään mittaan kuin vaivihkaa viisufanien suosikiksi.Omasta musiikkiperinteestään ammentavan elektronisen musiikin duon vakuuttava kokonaisuus erottuu viisumassasta. Hienoin jousin ja rumpusäksätyksin varustettu Zjerm ei ole mitään yhdentekevää kertakäyttökamaa, vaan jää vaivaamaan mieltä. Erityinen huomio karismaattiselle solistille Beatriçe Gjergjille upeassa linnanneitoasussaan. Duon toisen osapuolen Kolë Lacan kähinät kappaleen keskiosassa eivät häiritse vaan lisäävät kokonaisuuden kiehtovuutta. Zjerm tarkoittaa tulta, joten luvassa jälleen varsinainen pyroshow.
Albanian vakituisista äänestäjistä Italian ja Sveitsin pistepotit tarjonnevat hyvän lähtökohdan, josta ponnistaa.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5
13. ALANKOMAAT: Claude – C'est la vie
Kongolaissyntyisen Claude Kiamben kaunis ja liikuttava lallattelu lukeutuu vuoden ennakkosuosikkeihin.Rauhallinen pianon säestämä intro alustaa kokonaisuuteen, joka kasvaa sfääreihin kompin alkaessa, pitää kuulijan otteessaan miltei kolme minuuttia kunnes lopussa taas palauttaa takaisin lähtöpisteeseen – yhtä koskettavaa musiikkielämystä rikkaampana. Clauden C'est la vie on samanaikaisesti kaihoisa ja elämänmyönteinen – vähän kuin elämä itse, joka koostuu niin iloista kuin murheista. Sellaista elämä on, lohdutteli Claude Kiamben äiti poikaansa aina vastoinkäymisten hetkillä.
Alankomaiden viisun valtti on yksinkertaisuus ja vilpittömyys. Vaikka kaksikielisen viisun (oikeastaan kolmen, sillä englannin ja ranskan joukkoon on livahtanut yksi "que sera") ranskankieliset osuudet ovat kuin suoraan lyhyen ranskan aloittelijoiden oppikirjasta, Ranska itse osoitti viime vuonna, ettei yleisimpien ranskakliseiden varaan rakennettu euroviisun sanoitus ole este menestykselle. Toisin kuin niin monissa nykypäivän musiikkiteollisuuden tuotoksissa, Alankomaiden euroviisussa on sydän mukana. Sen vuoksi se on vedonnut niin moniin.
Harjoitusklippien perusteella Claude on kaikkea muuta kuin kilpailun paras laulaja, minkä seurauksena monet ovat povaamassa Alankomaista yllätysfloppaajaa. Eilisiltaisen kenraaliharjoituksen yleisögallupissa Alankomaat sijoittui toiseksi KAJ'n jälkeen. Veikkaisin ennakkosuosikin statuksen siivittävän Alankomaat finaaliin. Mutta en enää uskalla kategorisoida varmaksi finalistiksi.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4,5 / 5
14. KROATIA: Marko Bošnjak – Poison cake
Kroatialainen Tudor-monarkki on paistanut mitä sekalaisimmista aineksista kummallisen myrkkykakun.Saatan olla boomer, mutta ei heru ymmärrystä sille, että Euroviisuihin on tänä vuonna eksynyt niin paljon sekavia ja yleisistä biisirakenteista poikkeavia kummallisuuksia. (Torstain semifinaalissa sellaisia kuullaan enemmän.) Kroatian kolmeminuuttinen koostuu ainakin seitsemästä eri kappaleesta, jotka on survottu samaan muottiin. Johtuuko ilmiö ihmiskunnan keskittymiskyvyn heikkenemisestä? Kolme minuuttiakin on liian pitkä aika, joten euroviisuesityksessä on tapahduttava yhtä sun toista, jotta mielenkiinto säilyy. Vai saadaanko biisin eri pätkistä herkullista kontenttia Tiktokiin? Lauluntekijät tuskin kuvittelevat synnyttävänsä uuden ajan Bohemian rhapsodyoita. (Ei sillä: Poison caken yksi osio "Tasty, tasty, yum, yum, tasty" muistuttaa vähän sitä "Easy come, easy go..."- kohtaa Queenin klassikosta.)
Muutoinkin Kroatian Poison cake on luotaantyöntävä ja ahdistava kokemus. Sanoituskin lähinnä vastenmielinen, kun nuori mies leipoo suloisesta kostostaan myrkkykakun. Tuliko paha mieli, kun joku toinen ei leikkinytkään säännöilläsi.
Kroatian kuuluisi karsiutua. Mutta esiintymisnumero on liian hyvä. Ja pelkään, että tälle teatraaliselle shakespearelaiselle Twilight -performanssille on kohdeyleisönsä. Ehkä tämä on tarkoituksellista huumoria vaikka onkin monille ennemmin tahatonta huumoria.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2 / 5
SVEITSI: Zoë Më – Voyage
Emäntämaan lumoava ranskankielinen balladi luottaa musiikin voimaan.Sirkusesitysten ja tulishow'n keskellä Sveitsin kuulas laulu Voyage erottuu edukseen. Laulajatar Zoë on yksin pimeällä lavalla vain yleisön valomeri takanaan. Taitavalla kuvaustyöllä luodaan aikaiseksi tyylikkään intensiivinen vaikutelma. Livevedon myötä Sveitsin asema vedonlyönnissä on parantunut huimasti.
Tällaisten sävellysten vuoksi olen erittäin tyytyväinen, että lauantain finaalissa äänestykseen osallistuvat musiikin asiantuntijoista koostuvat raadit. Tuomarit palkitsevat näitä musiikillisesti ansioituneita esityksiä vähintään kohtuullisilla pistepoteilla. Yleisöäänestys voi olla Voyagen kaltaisille viisuille haastavampi rasti, etenkin Sveitsi kuuluu niihin maihin, jotka eivät saa yleisöäänestyksissä pistettäkään automaattisesti.
Arvioni: 3,5 / 5
(Kenen neropatin idea oli asettaa kilpailun ulkopuolinen esitys kahden viimeisen kilpailuesityksen väliin?)
15. KYPROS: Theo Evan – Shh
Vielä yksi miessolistin menopala loppuun. Kyproksen kappaleen tekijätiimissä muun muassa viisukonkari Dimitris Kontopoulos – sekä Lasse Nymann ja Linda Dale, jotka olivat valmistamassa Nemon viimevuotista viisuvoittajaa The code. Haiskahtaa vahvasti biisileirituotokselta.Ripaus menneiden vuosikymmenien bilepoppia yhdistettynä tämän päivän musailmiöihin. Muka-dramaattista ja jännittävää esoteerista mystisyyttä sanoituksessa. Temppurataesityksessä artisti ja tanssijansa demonstroivat Leonardo da Vincin Vitruviuksen miestä kiipeilytorniensa välissä. Theo Evanin eli Evangelos Theodorou on ulkoisesti onnistunut soluyhdelmä, joten viisuyleisössä moni antanee anteeksi hänen vähemmän vakuuttavat laulunlahjansa. Jos viisufaneilla olisi edelleen pääsy Euroviisujen lehdistötilaisuuksiin, viisuklubin pojat pitäisivät tänäkin vuonna huolta, ettei Kyproksen edustajan tarvitse yksin istua lehdistötilaisuuksissa. Viimeinen esiintymisnumero oli tuottajalta melkoinen lahja Kyprokselle.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3 / 5
PS. Shh on ensimmäinen kirjaimin nimetty euroviisukappale, jonka otsikossa ei ole vokaalia. Suomi olisi voinut jo 61 vuotta sitten saavuttaa tämän tittelin, mikäli vuoden 1964 euroviisukarsinnat olisi voittanut nykyinen presidenttimme äitipuoli Pirkko Mannola kappaleellaan Bzzz bzzz bzzz.
Veikkausrivi
Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)
RUOTSI
ALBANIA
ALANKOMAAT
UKRAINA
VIRO
PUOLA
KYPROS
NORJA
BELGIA
SAN MARINO
---
KROATIA
ISLANTI
SLOVENIA
PORTUGALI
AZERBAIDŽAN
Veikkaaminen oli verrattain haastavaa, sillä kuten arvosanajakaumastani voi päätellä, kilpailun taso on tasainen – kattauksesta puuttuvat räikeimmät flopit ja hutilaukaukset. Vain viisi karsiutuu, joten jokaisessa jatkoonpäässeiden veikkausrivissä on vähintään viisi oikein.
Oma suosikkilistani
5 / 5
RUOTSI: KAJ – Bara bada bastu
4,5 / 5
ALANKOMAAT: Claude – C'est la vie
4 / 5
ALBANIA: Shkodra Elektronike – Zjerm
(ITALIA: Lucio Corsi – Volevo essere un duro)
PUOLA: Justyna Steczkowska – Gaja
3,5 / 5
(SVEITSI: Zoë Më – Voyage)
VIRO: Tommy Cash – Espresso Macchiato
AZERBAIDŽAN: Mamagama – Run with U
3 / 5
UKRAINA: Ziferblat – Bird of pray
ISLANTI: Væb – Róa
KYPROS: Theo Evan – Shh
SAN MARINO: Gabry Ponte – Tutta l'Italia
NORJA: Kyle Alessandro – Lighter
2,5 / 5
(ESPANJA: Melody – Esa diva)
2 / 5
BELGIA: Red Sebastian – Strobe lights
SLOVENIA: Klemen – How much time do we have left
KROATIA: Marko Bošnjak – Poison cake
1,5 / 5
PORTUGALI: Napa – Deslocado
1 / 5
-
Ylen Viisukatsomon puuhapaketti
Sivusto sisältää muun muassa Kalle Niemen kynäilemät suomenkieliset tekstitykset, joita hyödynsin tässä kirjoituksessa.
Viisukuppila: Veikkaus 1. semifinaalin jatkoonmenijöistä
Vedonlyöntitilanne katsottavissa muun muassa Eurovisionworld-sivustolta (kokonaiskilpailu, 1. semifinaali)
Tällä hetkellä Ruotsi on koko kilpailun ykkössuosikki. Voittoveikkauksen kärkikymmenikössä myös Belgia, Alankomaat ja Viro.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti