Arvioin perinteiseen tapaan tänä iltana järjestettävän 69. Eurovision laulukilpailun toisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.
Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen menestymismahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Veikkauksissa olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joten veikkaukset eivät perustu omiin mieltymyksiini. Subjektiivisemman näkemykseni lauluihin ilmaisen viisiportaisella arvosana-asteikoilla (1–5, myös puolikkaat sallittuja).
Arviot ja veikkaukset perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin, esikatseluvideoihin ja harjoitusraportteihin. Illalla nähtävät esitykset saattavat luonnollisesti keikauttaa asetelmat päälaelleen. Jokin kappale kuulostaa levyllä vakuuttavalta, mutta lavalla solisti osoittautuukin kehnoksi livelaulajaksi. Vastaavasti ajoittain vasta live-esitys viisulavalla koko komeudessaan herättää sävelmän uudella tavalla henkiin.
Toisessa semifinaalissa kilpailee 16 osallistujaa, joista kymmenen äänestetään jatkoon lauantain finaaliin. Äänestystapa: yleisöäänestys.
Tämäniltaiseen äänestykseen osallistuu 16 kilpailijamaan lisäksi suorista finalisteista Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. Äänestystulokseen vaikuttaa myös muun maailman (rest of the world) online-äänestys, joka antaa omat euroviisupisteensä kymmenelle parhaalle.
1. AUSTRALIA: Go-Jo – Milkshake man
Kuten koululaisvaaleissa ehdokas äänestysnumerolla 69 kerää aina mielettömän äänivyöryn, yhtä keskenkasvuisen hauskaa on ollut todeta, että Eurovision laulukilpailujen vuosikerta numero 69 sisältää kolme teemaan sopivaa kappaletta, jotka kaikki kilpailevat tänään. Niistä ensimmäisenä eetterissä Australian pirtelömies, jolla on valikoimassaan liuta ejakulaatioeufemismeja.Australian maaseudulla varttunut Marty Zambotto oli nuorena aussifutari, mutta sittemmin musiikki vei mennessään ja nykyään hän on Australian striimatuimpia artisteja. Milkshake man on mukaansatempaavaa älyvapaata hömppää: "Kun minä sanon 'makiaa', te sanotte 'nam nam'." Kasariajan televisiosarjan hahmoa muistuttava Go-Jo saapuu blenderistään monenmoisissa vaatetyyleissä ja lopuksi heilutaan yläosattomissa. Urheilumenneisyys ilmenee hänen kropassaan, jonka nähtyään moni varmasti mielellään maistaisi hänen crème brûléetään.
Yleisesti Australiaa veikataan finaaliin. Australia kuuluu kuitenkin niihin epäonnisiin maihin, joilta puuttuvat viisuäänestyksestä kaverit, joten yksikään piste ei tule ilmaiseksi. Menneinä vuosina Australian alhaiset yleisöpistemäärät ovat ällistyttäneet. Go-Jon laulusuoritus on pitkin kevättä herättänyt huolta, mutta harjoitusraporttien mukaan mies on ryhdistäytynyt viisuviikolla.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3,5 / 5
2. MONTENEGRO: Nina Žižić – Dobrodošli
Balkanin lilliputtivaltio palaa Euroviisuihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Viisutuottaja ei kovinkaan lämpimästi toivottanut maata tervetulleeksi takaisin sijoittamalla geneerisen balladin pahamaineiselle esiintymisnumerolle kaksi.Viisukonkari Nina Žižić on kokenut yhden euroviisuhistorian tökeröimmistä oikeusmurhista. Vuonna 2013 hän edusti maataan yhdessä Who See -hiphopduon kanssa rajoja rikkovalla karnevalistisella Igranka-esityksellä. Yleisöäänestyksessä Montenegron sijoitus oli neljänneksi paras, mutta snobit raadit nyrpistivät nenäänsä innovatiiviselle biisille, joten se ei päässyt edes finaaliin. Vuoden 2013 semifinaalitulokset muistuttavat kuinka ahterista raadit voivat pahimmillaan olla. Mitään yleisön rakastamaa vääränlaista viihdyttävää ei saa palkita pisteillä, vaan Euroviisujen loppukilpailu on täytettävä sovinnaisilla balladeilla ja harmittomilla poppiksilla.
Tälläkään kertaa tuskin sujuu paremmin. Montenegron viisussa ei ole sinällään mitään vikaa: perushyvin tuotettu balladi ja taitava solisti. Kokonaisuus on vain täydellisen unohdettava. Jotkut kiinnittivät huomiota, että tiistain semifinaalissa kaikki omakieliset viisut etenivät jatkoon. Montenegron finaalipaikka olisi vielä yllättävämpi kuin Portugalin. Onneksi sentään Serbia äänestää tänään, joten sieltä lienee luvassa 12 pistettä.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2,5 / 5
3. IRLANTI: Emmy – Laika party
Irlannin viisukarsinnan voitti norjalainen Emmy Kristiansen ysäridiskopastissillaan, joka henkii ihanan viatonta pienen lapsen toiveajattelua: kunpa neuvostoliittolaisen teknisen kokeilun seurauksena Laika ei olisikaan menehtynyt vaan hänellä olisi avaruudessa ikuiset bileet.Puritaanisille musiikkikriitikoille Irlannin höpsöttely lienee viisuvuosikerran pahin kirosana, mutta Laika partylla on vannoutuneet kannattajansa, jotka eivät voi vastustaa esityksen ehkä hölmöä mutta taatusti tarttuvaa koukkua: Bam bam ba ra ram bam bam bam bam bam... Finaalipaikka voi olla siinä ja siinä. Persoonallisella sokeroidulla äänellä laulavan Emmyn livesuoritus on herättänyt ristiriitaisia arvioita.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3,5 / 5
4. LATVIA: Tautumeitas – Bur man laimi
Latvian eteeriset metsänkeijukaiset vastaavat semifinaalikattauksen etno/folk-henkisestä kiintiöstä.Latvia laulaa viisunsa ensimmäistä kertaa kokonaan omalla kielellään sitten vuoden 2004. Bur man laimi kilpailee omassa sarjassaan ja esitys näyttää visuaalisesti mageelta, mutta epäilen kuitenkin pakanariittisen kansanmusiikkivaikutteisentuokion jäävän kuriositeetiksi. En kaadu takamukselleni, vaikka Latvia änkeäisikin finaaliin.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2 / 5
5. ARMENIA: Parg – Survivor
Ruotsin Melodifestivaleniin osallistuu vuosittain "ruotsi-rokkeja", joiden rockuskottavuus on rokkipoliisien mielestä pakkasen puolella, ellei suorastaan syväjäässä ikiroudassa. Jostain käsittämättömästä syystä genren edustaja on päätynyt Armenian euroviisuedustajaksi.Kymmenen lauluntekijää on työntänyt lusikkansa tähän soppaan. Joukossa on ehkä yksi armenialainen, mutta viisufanit tunnistavat tekijäjoukosta nimet Thomas G:son ja Peter Boström. Ilmeisesti kukin säveltäjistä tunki oman ideansa mukaan, sen verran sekavasta kolmeminuuttisesta on kyse. Pargev Vardanian ärjyy mustissa nahkahousuissaan ja yläosattomissa hengetöntä ja sielutonta musiikkia. Nolo tekele. Onneksi Armenia nykyään karsiutuu, jos viisunsa ovat heikkoja.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 1 / 5
6. ITÄVALTA: JJ – Wasted love
Yhtenä suurimpana ennakkosuosikkina Baselin viisulavalle seilaa Lentävä itävaltalainen, joka esittelee äänivarojaan menetetyn rakkauden perään haikailevassa poperassa.Kontratenori Johannes Pietschin lauluääni on aiheuttanut kylmät väreet viisufaneissa. "Mitäs ihmeellistä tuossa on", tuhahdan minä, joka joskus kuuntelee klassista musiikkia ja käy jopa oopperassa. Itävallan mustavalkoisessa esityksessä meri myrskyää sitä mukaa, kun tunteet kuohuvat. Riipaisevan balladin loppupuolella alkaa yllättävä teknojytä, joka pistää miettimään, että uhka vai mahdollisuus. Pilaako se tunnelman täysin vai tekeekö se juuri Wasted lovesta niin uniikin ja persoonallisen kevyen musiikin teoksen. Vaikka tiedostan JJ'n viisupaketin taidot, kokonaisuus ei puhuttele sillä tavalla kuin ilmiselvän viisuvoittajan pitäisi. Media on kehystänyt viisuvuoden KAJ'n (viihdyttävä huumori) ja JJ'n (vakava balladi) väliseksi vastakkainasetteluksi, minkä seurauksena viisuseuraajat ovat jo leiriytyneet jommankumman koulukunnan kannattajaksi.
PS. Toivottavasti Itävallan finaalipaikkaa ei paljasteta heti aluksi, jotta Mikko Silvennoiselle tarjoutuu mahdollisuus lohkaista: "Mutta missä on JJ?"
Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5
ISO-BRITANNIA: Remember Monday – What the hell just happened?
Trio laulaa upeasti yhteen käsittämätöntä sekamelskaa, joka muistuttaa Ponille kyytiä -komediasarjan musiikkivideoparodioita.Positiiviset puolet ensin: Remember Mondayn yhteislauluharmoniat ovat ihanan nautinnollista kuultavaa. Sitten miinukset. Ensikuulemalta reaktioni menivät suurin piirtein seuraavasti:
Ensimmäiset 20 sekuntia: rauhallinen intro vaikuttaa lupaavalta, varmaan alustaa johonkin kiehtovaan.
Seuraavat 20 sekuntia: laulavatpa he tosiaan hienosti, toinen intro(?) antaa ymmärtää, että tästä kehkeytyy vielä herkullinen kokonaisuus.
Taas seuraavat 20 sekuntia: ai tämä onkin tällainen high school -musikaalinumero. Vaikuttaa veikeältä.
Toinen minuutti alkaa: eipäs ollut high school -musikaalikaan, eihän tässä ole päätä eikä häntää.
Kappale on suurin piirtein puolessa välissä: ei herranjestas sentään, tämähän on ihan kauheeta paskaa.
Nuoremmat valistavat somessa, että Ison-Britannian musiikkivideo on tehty Tiktok-näkyvyyttä silmällä pitäen. Luulenpa, että kotikatsomoissa vanhemmat ihmettelevät viisun nimen mukaisesti What the hell just happened?. "No clue but I liked it." Epäilen, mahtaako kuinka moni pitää näkemästään ja kuulemastaan.
Ison-Britannian viisu on lauantaina lakmustesti raadeille. Euroviisutuomareilla on ajoittain ikävä taipumus palkita taitavat laulajat, vaikka itse sävellys olisi sisällötöntä sekundaa. Remember Mondayn jäsenet ovat taitavia, mutta antavatko tuomarit pisteitä ihan mille tahansa, jos vain laulusuoritus on mallikas.
Arvioni: 1 / 5
7. KREIKKA: Klavdia – Asteromáta
Z-sukupolven Nana Mouskouri tulkitsee koskettavan slovarin, joka ammentaa omasta musiikkiperinteestä.Kreikalle tarjottiin erinomainen esiintymispaikka. Kaikkien sekamelskaisten sillisalaattien välissä ylväs ehyt balladi vahvaääniseltä solistilta kuulostaa virkistävältä. Ei yllättäviä tyylilajien muutoksia, ei teknojumputuksia eikä dance breakia. Vain hienoinen taustakomppi, joka kantaa kokonaisuutta luontevasti eteenpäin.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3 / 5
8. LIETTUA: Katarsis – Tavo akys
Liettualaisen postpunk-bändin maailmantuskainen biisi tuskin vie suuria massoja katarsikseen, mutta tarjoaa rosoisimman vaihtoehdon vuoden euroviisukavalkadissa.Katarsis luottaa omaan juttuunsa eikä ole millään muotoa lähtenyt tekemään euroviisua, vaikka tuulikone löyhyttääkin jääkatseista angstisen Nick Carterin näköistä solistia. Liettua on tupannut saavuttamaan tasaisen varmasti kannatusta yleisöäänestyksessä. Ehkäpä liettualaiset ympäri Euroopan aktivoituvat äänestämään, kun viisunsa lauletaan vielä omalla kielellä. Tänäänkin Liettuan vakioäänestäjistä Irlanti, Iso-Britannia ja Latvia osallistuvat äänestykseen ja ne tarjonnevat hyvän pistepohjan, josta ponnistaa eteenpäin.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 2 / 5
9. MALTA: Miriana Conte – Serving
Suomalainen mediakenttä on yksinkertaistanut tämänvuotisten Euroviisujen asetelman Erika Vikmanin ja KAJ'n väliseksi. Todellisuudessa Erika Vikmanin varsinainen taistelupari on Maltan Miriana Conte, joka niin ikään julistaa häpeämättömyyden ilosanomaa.Maltalaisten neronleimaus oli yrittää ympätä yksi maltankielinen sana muutoin englanninkieliseen viisuun. Kant tarkoittaa maltaksi laulamista – ja sehän olisi ratkiriemukasta, jos serving-sanan jälkeen viisussa vain randomisti mainittaisiin tuo maltankielinen ilmaisu. BBC kuitenkin tiedosti, etteivät Britannian viranomaiset hyväksyisi alatyyliseltä kuulostavaa ilmaisua televisiolähetyksessä, joten kant-sana sensuroitiin vedoten Euroviisujen sääntöihin. Maltalaisten uhriutumisperformanssi sensuurin iskettyä oli ehkä lapsellista, mutta toisaalta se toi runsaasti huomiota Maltan viisuedustajalle. Ympäri Eurooppaa laadittiin otsikoita Maltan kohutusta Kant-viisusta. Viisuyleisö Baselin areenalla huutanee katsomosta kiellettyä sanaa oikeissa kohdissa.
Maltan viisua ei ole syytä typistää pelkäksi tuhman sanan kilpailukappaleeksi. Sanoituksessa on muutoinkin kannattamisen arvoista sanomaa: "miksi antaa muiden asioistamme päättää, kun voisimme viettää huippuelämää." Miriana Conte ja burleksitanssijansa jumppapalloissaan kehottavat nauttimaan omannäköisestä elämästä. Ilman kohuakin Maltan viisu erottuu edukseen. Vanhan liiton viisuharrastajat eivät tietenkään ymmärrä tästä hölkäsen pöläystäkään, mutta Miriana Conten kohderyhmä onkin Gen Z. Resepti muistuttaa jossain määrin Netta Barzilaita.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5
10. GEORGIA: Mariam Shengelia – Freedom
Terveisiä Sopotin Interviisuista! Gruusian sosialistista neuvostotasavaltaa edustaa Mariam Shengelia.Georgia on poliittisessa ristitulessa. Länsimieliset ovat tällä hetkellä alakynnessä, kun Venäjän suuntaan haikailevat ovat nousseet niskan päälle. Someparlamentti on julistanut Georgian yleisradion valinneen sisäisesti euroviisuedustajaksi artistin, joka on mieluinen valtion nykyiselle hallinnolle. Freedom edustuskappaleen nimenä olisi siinä tapauksessa varsin irvokas. Nostalgisella jatsahtavalla viihdeballadilla on musiikilliset ansionsa, mutta Euroviisujen yleisöäänestysmenestyksen kannalta tällainen paketti on toivoton tapaus. Onneksi naapurimaa-Armenialta herunee jokunen piste.
Veikkaus: VARMAHKO KARSIUTUJA
Arvioni: 2 / 5
RANSKA: Louane – Maman
Ranskan laulajatar tulkitsee hiekkamyrskyssä balladin ylisukupolvisesta äitiyden kokemuksesta. Oma kompleksinen äitisuhde näyttäytyy erilaisena, kun on itse tullut äidiksi.Periranskalainen chansonballadi on vedonlyönnissä korkealla. Yhtäältä on mahdollista, että Maman menestyy lauantain raatiäänestyksessä erinomaisesti. Toisaalta Ranskalla on ollut taipumusta flopata muodollisesti pätevillä kokonaisuuksilla, joten kenties sijoitus onkin La Zarra / Madame Monsieur / Bilal Hassani -tyyliin tulostaulun keskivaiheilla. Ehkäpä Ranska olisi hyötynyt jos euroviisufinaali olisi tänäkin vuonna kilpailtu edellisten vuosien tavoin äitienpäivän aattona. Tavanomainen slovari tuskin syrjäyttää Charles Aznavourin La mammaa ikonisimpana ranskalaisen musiikkimaailman äitilauluna.
Arvioni: 3 / 5
11. TANSKA: Sissal – Hallucination
Torstain semifinaalissa riittää asennemimmejä. Färsaarilla syntynyt Sissal Niclasen on saanut esitettäväkseen harmillisen yhdentekevän tekeleen.Jotain mätää Tanskanmaalla, sillä tanskalainen viisuedustaja ei ole edennyt 2020-luvulla kertaakaan viisufinaaliin. En usko(nut) putken katkeavan tällä Melodifestivalenin ylijäämäjytkeellä, jota on ollut valmistamassa seitsemän tekijää (muun muassa ruotsalainen Linnea Deb). Veikkaan, että tekoäly olisi kyennyt täsmälleen samaan lopputulokseen. Sittemmin viisupojat ovat hehkuttaneet Hallucinationia mahtavaksi ja vakuutelleet Tanskan karsiutumisputken katkeavan. Kumpi osapuoli hallusinoi? Se selviää tänä iltana. Propsit kuitenkin lahjakkaalle kainostelemattomalle artistille.
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2 / 5
12. TŠEKKI: Adonxs – Kiss kiss goodbye
Matias Mäkysen playboy-kaksoisveli on stailannut itsensä köyhän miehen Freddie Mercuryksi ja yrittää hurmata Euroopan jylhällä eroballadilla.Slovakialaista Adam Pavlovčinia on kehuttu sävykkääksi laulajaksi, joka esittelee mahtipontisessa viisussaan niin matalaa kuin korkeaa rekisteriä. Kiss kiss goodbyen loppupaisuttelu ei ole mitään ohkaista. Mutta voi, miksi tähänkin on lisätty yllättävä muusta kappaleesta irrallinen tanssibiittiosuus? Lisäksi harjoitusklippien perusteella esiintyjän tyyli vaikuttaa ennemmin tahattoman koomiselta kuin harkitulta. Tšekki lukeutuu niihin maihin, jotka eivät saa viisuäänestyksissä pistettäkään automaattisesti. Voisikohan tässä olla tämän semin Belgia – yllättävä floppaava fanisuosikki? Näinkö Tšekin viisudelegaation ilta päätyy humalaiseen apatiaan?
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3,5 / 5
13. LUXEMBURG: Laura Thorn – La poupée monte le son
Luxemburgin retroiskelmä on sekä kunnianosoitus että tarpeellinen päivitys 60 vuoden takaiselle euroviisuvoittajalle.Luxemburg saavutti yhden viidestä euroviisuvoitostaan vuonna 1965 France Gallin tulkitsemalla ikiklassikolla Poupée de cire, poupée de son. Serge Gainsbourgin kynäilemä pop-hitti sisälsi kannanoton silloiselle musiikkiteollisuudelle, joka laittoi hädin tuskin täysi-ikäiset laulajattaret tulkitsemaan rakkauslauluja, vaikka heillä ei ole mitään omakohtaista kokemusta aiheesta. Tapaus sai myöhemmin äärimmäisen vastenmielisiä piirteitä, sillä 17-vuotias France Gall joutui itse ilmiön uhriksi. Gainsbourg antoi Gallin levytettäväksi muun muassa kappaleen Les sucettes ja nuori naiivi solisti kuvitteli vilpittömästi laulavansa laulua tikkukaramellien imeskelystä. Totuuden valjettua France Gall traumatisoitui eikä myöhemmin mielellään muistellut millään tavalla yhteistyötä Gainsbourgin kanssa.
Vuonna 2025 Luxemburgin uuden sukupolven nukke ei ole enää setämiesten marionetti, vaan johtaa itse päättäväisesti oman elämänsä lankoja ja nostaa volyymiään jos vain on tarvis. Kaiken ylituotetun sliipatun ja täyteen ahdetun teollisen nykymusiikin keskellä perinteinen vanhanaikainen iskelmä nannatteluineen on raikas tuulahdus. Vilpittömästi haluan uskoa, että viisuäänestäjien keskuudesta riittää kannatusta tälle.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 4 / 5
14. ISRAEL: Yuval Raphael – New day will rise
Traditionaalinen monikielinen viisuballadi on aiheuttamassa tämänhetkisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa viisuvuoden suurimmat jännitteet.Näin toimii netanjahulainen hasbara. Täysin puhtaasta sattumasta paras mahdollinen viisuedustaja Israelille sattui olemaan artisti, joka selvisi lokakuussa 2023 Hamasin verilöylystä. Harjoitusraporttien mukaan Yuval Raphael ei olekaan tulkitsijana niin huippulahjakas kuin on annettu ymmärtää, mutta tärkeintä lieneekin koskettava taustatarina. Sillä yritetään manipuloida euroviisukatsojien mieltä ja pyritään hakemaan ymmärrystä puolitoista vuotta jatkuneelle Gazan moukaroinnille. Israelin valtiolliset viestinnän instituutiot ovat jälleen lanseeranneet Euroviisujen ajaksi massiivisen äänestyskampanjan ympäri maailman. Minkä takia maa, joka hehkuttaa olevansa moniääninen avarakatseinen parlamentaarinen demokratia (lehdistönvapausindeksin sija 112 / 180) tarvitsisi moista kilven kiillotusta. Israel on panostanut tämänvuotiseen viisuedustukseen miljoonabudjetin. Silloin kun minä olin nuori, euroviisuedustukseen hassasivat tolkuttomia summia sellaiset valtiot kuten Venäjä, Valko-Venäjä, Azerbaidžan... Ensinäkemältä Israelin esitykseen roudattu kimalteleva kattokruunu vaikutti näyttävältä, mutta oikeastaan se muistuttaa tyyliä, jota pitävät hienona ainoastaan luokkanousun tehneet white trash -perheiden kasvatit. "Täysin epäpoliittisen" propagandaviisun New day will rise lopun hepreankielinen osuus on Vanhan testamentin Laulujen laulusta. Kuin silmänisku eräille Israelin fanaattisille kannattajille, jotka jo kieli pitkällä odottavat, että Netanjahu Trumpin tukemana ennallistaisi Gazan – ja tuhatvuotinen valtakunta olisi askeleen lähempänä.
Viime vuonna Malmön Euroviisuissa äänekkäät boikotointivaatimukset synnyttivät vastareaktion, jossa Israeliin myötämielisesti suhtautuvat mobilisoituivat euroviisuäänestyksessä ja varmistivat pistevyöryn. Pro Israel -väki piti tulosta kansan tahdon ilmaisuna, mutta ainakaan Israelin viisu Hurricane ei pärjännyt kilpailun jälkeen suoratoistopalveluiden listoilla toisin kuin muut Euroviisuissa kärkisijoille yltäneet kappaleet. Tämän euroviisuvuoden mielenkiintoisimpia kysymyksiä onkin: toistuuko sama masinointi tänä vuonna. Äänestävätkö Euroopan attekalevat taas Israelin yleisöäänestyksen kärkeen? Vai onko suurin polemiikki Israelin viisuosallistumisen ympärillä laantunut. Tarjoaako Ukrainan viisumenestys mahdollisen esimerkkiskenaarion: vuonna 2022 Ukraina keräsi yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen pistepotin 439, mutta seuraavana vuonna pistemäärä oli "vain" 189.
Israel äänestetään ulkomusiikillisista syistä jatkoon, ja kyllähän tällainen perushyvä balladi selvittäisi joka tapauksessa muutenkin tiensä jatkoon.
Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5
SAKSA: Abor & Tynna – Baller
Itävallassa varttuneet unkarilaisen Bornemiszan perheen sisarukset Attila ja Tünde eli Abor ja Tynna voittivat Saksan heikkotasoisen talent-euroviisukarsinnan ja saavuttivat edustussävelmästään hitin.Ich komme oli UMK:n voittaessaan ensimmäinen saksaksi nimetty euroviisu 13 vuoteen, mutta kolme viikkoa UMK:n jälkeen Saksa valitsi edustajakseen kokonaan saksankielisen viisun. Edellisen kerran Saksa kilpaili omalla kielellään vuonna 2007. Ruotsi tarvitsi suomalaiset esiintyjät uskaltaakseen laulaa ruotsiksi, Saksa itävaltaunkarilaiset.
Saksan moderni ja cool klubihitti on mielenkiintoinen tapaus. Baller on kotimaassaan striimimenestys ja se edustaa viisukontekstissa pari piirua kiehtovampaa pop-kappaletta. Onko kokonaisuudessa kuitenkaan riittävästi menestyspotentiaalia pelastamaan Saksa viimeisiltä sijoilta, etenkin kun solisti-Tynnan livetaidot ovat epäilyttäneet pitkin kevättä. Raatien vastaanotto täysi mysteeri – mahdollisuudet täysfloppiin tai yllättävään menestykseen.
Arvioni: 2,5 / 5
15. SERBIA: Princ – Mila
Balkan-balladien aika on ohi, uhoavat monet. En haluaisi olla samaa mieltä, mutta ennusmerkit Serbian live-esityksen suhteen ovat huolestuttavia.Komeaääninen Vranjen prinssi Stefan Zdravković ei ole valloittanut varauksettomasti viisupoikien sydämiä mutta sen sijaan naispuoliset viisufanit ovat olleet lääpällään Serbian tukkajumalaan. Klassinen Balkan-balladi Mila rikastuttaa viisuvuoden tarjontaa. Ikävä kyllä vaikuttava tunteikas balladi saatetaan pilata käsittämättömällä liveratkaisuilla, jotka eivät tue kappaletta. "Rakastan sinua ja haluan omani säilyttää", mutta rakkaudentunnustus ei vakuuta, koska kertojahahmon ympärillä pörrää neljä tanssijaa homoeroottisella koreografialla. Loppuhuipennuksena Princillä luututaan lattiaa. Vaan mahtaako Serbia pyyhkiä lattiaa lopputuloksissa? Onko Serbia tämän semifinaalin Kypros, jossa kikkaileva esitys vie kaiken huomion itse pihviltä.
Toivoisin kaikesta huolimatta Serbialle menestystä. Naapuri- ja diasporatukea luvassa Montenegrolta ja Itävallalta – ja kaipa Suomesta vielä löytyy kansanosa, johon melankolinen mollimentaliteetti vetoaa. Toki Itä-Euroopan maiden poisjäännin yleistyminen heikentää slaavilaisten balladien menestymismahdollisuuksia.
Veikkaus: 50/50
Arvioni: 4 / 5
16. SUOMI: Erika Vikman – Ich komme
Poprave-anthem yhteisestä hekumasta on suomalaisen pop-musiikin kärkinimien taidonnäyte.Jos harjoitusraportteihin on luottaminen, Erika Vikman näyttää viisulavalla mistä kana kusee. Hänen itsevarma karismansa täyttää yksinään koko estradin ja hän rokkikukkoilee antaumuksella kuin suurimmat maailmantähdet.
Suomen euroviisu sisältää kaiken ilkikurisuuden alla implisiittisen kannanoton. Erika Vikman on vapautuksen keskisormi kaikille ankeuttajille. Hän ei suostu pienentämään itseään eikä asettumaan sovinnaisuuden raameihin. Hän on yliampuva ja räikeä, minkä ansiosta hän tekee ulkokultaiset sosiaaliset normit naurunalaisiksi. Sen vuoksi hän on rohkaiseva esikuva esimerkiksi Euroviisujen ympärillä pyörivälle sateenkaarikansalle. Konservatiiviset arvot ovat nousussa, ja misogynistit haluaisivat polttaa Vikmanin roviolla. Erika Vikman ei ole moisesta moksiskaan vaan euroviisuesityksensä lopuksi hän ylpeänä liitää jättimikrofoniluudallaan levittääkseen ilosanomaansa.
Suomi on voittanut ylivoimaisesti kenraaliharjoitusten yleisögallupit. Jos esitys todella on niin tehokas kuin nyt väitetään, ties kuinka pitkälle tässä vielä päästään...
Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5
Veikkausrivi
Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)
ISRAEL
ITÄVALTA
SUOMI
KREIKKA
MALTA
LIETTUA
LUXEMBURG
AUSTRALIA
SERBIA
TŠEKKI
---
IRLANTI
LATVIA
TANSKA
ARMENIA
MONTENEGRO
GEORGIA
Oma suosikkilistani
5 / 5
-
4,5 / 5
-
4 / 5
LUXEMBURG: Laura Thorn – La poupée monte le son
SERBIA: Princ – Mila
3,5 / 5
ITÄVALTA: JJ – Wasted love
SUOMI: Erika Vikman – Ich komme
TŠEKKI: Adonxs – Kiss kiss goodbye
AUSTRALIA: Go-Jo – Milkshake man
IRLANTI: Emmy – Laika party
MALTA: Miriana Conte – Serving
3 / 5
KREIKKA: Klavdia – Asteromáta
(RANSKA: Louane – Maman)
ISRAEL: Yuval Raphael – New day will rise
2,5 / 5
(SAKSA: Abor & Tynna – Baller)
MONTENEGRO: Nina Žižić – Dobrodošli
2 / 5
LATVIA: Tautumeitas – Bur man laimi
TANSKA: Sissal – Hallucination
LIETTUA: Katarsis – Tavo akys
GEORGIA: Mariam Shengelia – Freedom
1,5 / 5
-
1 / 5
(ISO-BRITANNIA: Remember Monday – What the hell just happened?)
ARMENIA: Parg – Survivor
Ylen Viisukatsomon puuhapaketti
Sivusto sisältää muun muassa Kalle Niemen kynäilemät suomenkieliset tekstitykset, joita hyödynsin tässä kirjoituksessa.
Viisukuppila: Veikkaus 2. semifinaalin jatkoonmenijöistä
Vedonlyöntitilanne katsottavissa muun muassa Eurovisionworld-sivustolta (kokonaiskilpailu, 2. semifinaali)
Tänään kuultavista kappaleista Itävalta on menestynyt parhaiten vedonlyönnissä: se on koko kilpailun toiseksi veikatuin. Voittoveikkauksen kärkikymmenikössä myös Israel, Suomi ja Malta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti