12. toukokuuta 2016

ESC 2016 – 2. semifinaalin arviot

 

Arvioin tässä blogipostauksessa tämäniltaisen 61. Eurovision laulukilpailun toisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Oman mielipiteeni lauluihin ilmaisen tähtiarvostelulla (* – *****). Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen mahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. 50/50 tarkoittaa, että esityksellä voi olla potentiaalia päästä finaaliin, mutta ei ole yllätys, mikäli esitystä edustaneen maan nimeä ei kirjekuorista paljastukaan. Veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joka ratkaistaan yleisöäänestyksen ja raatiäänestyksen yhteistuloksella.

Toisessa semifinaalissa kilpailee 18 esitystä, joista kymmenen pääsee jatkoon lauantain finaaliin. Ensimmäisen semifinaalin tuloksista suurinta huomiota on herättänyt Islannin karsiutuminen viimeisen päälle suunnitellusta esityksestä ja hyvästä esiintymisnumerosta huolimatta. Se saattaa viestiä siitä, että pohjoismaiden ei voi enää olettaa pärjäävän automaattisesti Oikeaoppisilla Skandiviisullaan™, minkä seurauksena tänä iltana Tanska ja Norja saattavat olla vaikeuksissa.


1. LATVIA: Justs – Heartbeat ****½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Latvian viisumaineen viime vuonna pelastanut Aminata on kynäillyt onnistunelle soluyhdelmälle modernin pop-hitin.

Pätevä aloitus semifinaalille. Latvia jatkaa hieman samanlaisella tyylillä kuin viime vuonna, jolloin maan viisu Love injected sijoittui hienosti kuudenneksi. Viimevuotinen Latvia ärsytti joitakin tahoja "taiteellisuudellaan", mutta tämän pitäisi kelvata laajemmallekin yleisölle. Hieman tulee myös viboja viime vuoden Belgiasta. Positiivista, ettei kaikkia nykyaikaisia pop-viisuja ole kynäilty Ruotsissa. Ihme, jos Latvia ei tänä iltana sijoitu kymmenen parhaan joukkoon. Ja näin päästään näyttämään kaikenkarvaisille viisuasiantuntijoille, ettei ykköspaikka olekaan aina niin paha paikka...

2. PUOLA: Michał Szpak – Color of your life ****½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Puolalainen androgyynijumala pääsee revittelemään iskelmällisessä voimaballadissa. Toisin kuin monissa nykyajan viisuissa, tässä on melodia.

Euroviisufanit ovat sivuuttaneet Puolan veikkauksista, koska a) ovat edelleen katkeria, että heidän suosikkinsa eivät voittaneet Puolan karsintoja, b) tässä semifinaalissa on paljon balladeja ja Puolalla on huono esiintymisnumero. Itse kuitenkin uskon Puolan mahdollisuuksiin. Michał on supersuosittu Puolassa. Hänen viisuaan on katsottu eniten YouTubessa ja hänen Facebook-sivullaan on liki 100 000 tykkääjää. Puolalaiset siirtolaiset aktivoituvat halutessaan euroviisuäänestyksessä. Raadit ovat vihanneet Puolan kahta edellistä viisuedustajaa, jotka pääsivät silti kevyesti finaaliin komean puhelinäänestystuloksen turvin. Viime vuonna epävireisesti hoilannut invalidi sijoittui semifinaalinsa puhelinäänestyksessä neljänneksi ja oli hyvin lähellä sijoittua kolmanneksi(!). Tätä viisua raadit tuskin vihaavat, etenkin kun Michał laulaa niin komeasti. Michał on androgyyni-imagonsa vuoksi yksi illan kiinnostavampia artisteja ja jäänee siksi katsojien mieleen. On totta, että tällaista laulua tuskin kuunneltaisiin Euroviisujen ulkopuolella, mutta se ei estänyt Itävallankaan menestymistä ykkössemifinaalissa. Näen Puolan ennusmerkit melko hyvinä, joten sen vuoksi olen luottavaisempi finaalipaikkaan kuin viisufanit keskimäärin.

3. SVEITSI: Rykka – The last of our kind * VARMAHKO KARSIUTUJA
Sveitsillä oli viime vuonna vuosikertansa mitäänsanomattomin viisu ja nyt on menty siitäkin alaspäin. Potentiaalisin kandidaatti semifinaalin jumboksi.

Heikon biisin ja karismattoman artistin lisäksi kokonaispaketti pilataan ilmeisesti vielä (tahattoman?) koomisella esityksellä. Ei jatkoon.

4. ISRAEL: Hovi Star – Made of stars **** 50/50
Jesse Kaikurannan ja Adam Lambertin rakkauslapsi esittää pätevästi riipaisevan balladin.

Hovi Star on vakuuttanut harjoituksissa ja Israel on noussut vedonlyönnissä korkealle. Periaatteessa edellytykset finaalipaikkaan ovat hyvät. Tulos riippuu siitä, onnistuuko Israel erottumaan tarpeeksi massasta näin aikaiselta esiintymisnumerolta. Monet ovat innostuneet Israelin viisusta vasta useammalla kuuntelukerralla, mikä ei valitettavasti ole euroviisulle hyvä ennusmerkki, koska suurin osa äänestäjistä kuulee viisut vain kerran.

5. VALKO-VENÄJÄ: Ivan – Help you fly **½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Valko-Venäjän edustaja halusi esiintyä lavalla alasti susien kanssa, mutta Euroviisujen säännöt torppasivat ikävästi suunnitelmat. Niinpä lavalla nähdään hologrammina kyykyssä alaston Ivan ja sudet. Erikoisefekteillä Valko-Venäjä yrittää ilmeisesti peitellä biisinsä onttoutta.

Toivottavasti Valko-Venäjän ainutlaatuiset hologrammit eivät saa televisiokatsojia kuvittelemaan, että esitys on jotain suurta ja mahtavaa. Artisti esiintyy amatöörimäisesti ja biisikin on hyvin mitäänsanomaton. Valko-Venäjän karsiutuessa toivottavasti kaikenkarvaiset euroviisuasiantuntijat havaitsevat, että Euroviisujen menestys ei ehkä sittenkään perustu ainoastaan isoon show'hun...

6. SERBIA: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter) *** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Serbian Amy Winehouse esittää väkevästi laulun, jossa otetaan kantaa naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa vastaan.

Serbian esittäjää moitittiin esikatseluvideon perusteella tahattoman koomisesta teatraalisesta esiintymistavasta, mutta harjoitusraporttien mukaan hän on päässyt maneereistaan eroon. Esitystä, ja etenkin sen esittäjää, on kehuttu laajalti, joten eiköhän Sanja saa myytyä pakettinsa äänestäjille.

7. IRLANTI: Nicky Byrne – Sunlight **½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Westlifen Nicky halusi lähteä kohentamaan Irlannin viisumenestystä. Harmi, ettei biisi ole kovinkaan kummoinen.

Irlannin halpahintainen renkutus on kieltämättä hyväntuulinen, mutta todella mitäänsanomaton. Harjoitukset ovat menneet entiseltä pop-idolilta vähän niin ja näin. Toisaalta joskus viisuissa tällaiset hyväntuuliset rallatukset ovat päässeet ennenkin yllättämään. Muistatteko, kun vuonna 2012 Malta yllätti jokseenkin kaikki pääsemällä finaaliin This is the night -renkutuksella?

8. MAKEDONIA: Kaliopi – Dona **** 50/50
Makedonialainen supertähti vie katsojat aikakoneella 90-luvun Euroviisuihin. Laulua kuunnellessa tulee väistämättä mieleen Dublinin Point Theatressa järjestetyt viisukilpailut isoine orkestereineen.

Kaliopi on upea, yksi illan parhaista laulajista, mutta laulu saattaa kuitenkin olla liian vanhanaikainen pärjätäkseen. Toisaalta ehkäpä tällainen nostalginen sävelmä voisi myös erottua edukseenkin kaikkien modernien radiohittien joukossa? Karismaattinen ja upeaääninen Kaliopi antaa varmasti lavalla kaikkensa. Semifinaalissa äänestää aika monta Makedonian vakiäänestäjää: Serbia, Albania, Bulgaria, Slovenia ja Sveitsi(!). Elättelen toivoa viimeiseen asti. Olisihan se kieltämättä ikävää, jos ex-Jugoslavian maista vain englanninkieliset viisut pääsisivät jatkoon.

9. LIETTUA: Donny Montell – I've been waiting for this night ***½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Komeaääninen kaiffari laittaa rauhallisen alkuintron jälkeen bileet pystyyn.

Tämän vuoden toinen semifinaali muistuttaa hyvin paljon viimevuotista. Viime vuoden kakkossemifinaalin alkupuoliskolla oli pitkä ja uuvuttava balladiputki, jonka katkaisi esiintymisnumerolla yhdeksän esiintynyt Israelin Golden boy. Tämäniltaisessa semifinaalissa esiintymisnumerolla yhdeksän esiintyvällä Liettualla on täsmälleen samanlainen rooli. Israelin Golden boy menestyi semifinaalissa erinomaisesti, joten uskoisin Liettuan piristysruiskeen pärjäävän tänä iltana hyvin. Liettua on tupannut myös 2010-luvulla pääsemään finaaliin aina, kun heidän viisunsa ei ole ollut täysin toivoton.

10. AUSTRALIA: Dami Im – Sound of silence ***½ VARMAHKO FINALISTI
Koreassa syntynyt pop-idoli esittää viimeisen päälle tuotetun radiohitin. Ajan hengessä olevasta midtempo-balladista voisi kuvitella hittiä Euroviisujen ulkopuolellakin.

Australia kisaa Euroviisuissa tosissaan ja ainakin alkuinnostuksessaan he ovat saaneet houkuteltua maassaan oikeasti suosittuja tähtiä kilpailemaan. Australialla on paketti viimeisen päälle kasassa ja kakkossemifinaalissa tässä genressä ei ole pahaa kilpailua. Australia on vedonlyönnissä korkealla, joten se saattaa olla kovaa valuuttaa myös finaalissa.

11. SLOVENIA: ManuElla – Blue and red * VARMAHKO KARSIUTUJA
Karismaton esiintyjä esittää riepovan kantrirallin.

Hyväntuulisella ja letkeällä kantrirallilla voisi olla hyväkin sauma tällaisessa viisukilpailussa, mutta Slovenian biisissä on moni asia väärin. Esitykset ovat olleet amatöörimäisiä, eikä solistikaan nyt ole – kauniisti sanottuna – mikään maailman karismaattisin.

12. BULGARIA: Poli Genova – If love was a crime ***½ 50/50
Bulgarian kesähitissä otetaan kantaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Sopisi erinomaisesti Sunny Beach Priden tunnussävelmäksi.

Euroviisuihin paluun tekevää Bulgariaa on kohdeltu tässä kilpailussa törkeästi. Lukuisista potentiaalisista viisuistaan huolimatta maa on päässyt vain yhden ainoan kerran finaaliin (Helsingissä 2007). Sen sijaan Bulgaria on todella usein pudonnut täpärästi jatkosta. Esimerkiksi vuoden 2008 semifinaalissa Bulgaria sai miltei jokaisesta maasta pikkupisteitä, jotka eivät kuitenkaan riittäneet kuin sijaan 11. Vuonna 2012 Bulgaria sai yhtä monta pistettä kuin viimeisenä jatkoon päässyt Norja, mutta tie break -säännön perusteella Bulgaria karsiutui. Bulgarian tämänvuotinen edustaja Poli Genova edusti maataan viisi vuotta sitten laululla Na inat, joka sekin jäi vain kuuden pisteen päähän jatkopaikasta. Poli olisi jo silloin ansainnut päästä finaaliin. Jos joku maa, niin Bulgaria ansaitsisi ehdottomasti pitkästä aikaa finaalipaikan. Euroviisufanit ovat erityisen ihastuneita Bulgarian tämänvuotiseen viisuun. Laulu on kieltämättä tarttuva ja hyvin rakennettu, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti mikään "unohtumaton". Voi hyvin päästä jatkoon, mutta en kaadu täysin takamukselleni, jos Bulgarian rahkeet eivät riitäkään finaaliin. Paljon riippuu siitä onnistuuko esitys.

13. TANSKA: Lighthouse X – Soldiers of love *** 50/50
Kolmen hengen poikabändi esittää hyväntuulinen poikabändiviisun, jonka sanoituksessa parannetaan maailmaa katteettomilla lupauksilla. Biisi olisi kuulostanut 20 vuotta sitten freesiltä.

Pitkään olin sitä mieltä, että Tanskan sinänsä toimiva mutta melkoisen persoonaton viisu voisi sijoittua semifinaalissa esimerkiksi yhdeksänneksi, mutta Islannin putoaminen sai havahtumaan, etteivät pohjoismaatkaan ihan millä tahansa pärjää. Tanskan viisu on kieltämättä tässä joukossa hengetön ja karismaton. Belgian Sue Ellen esitti 29 vuotta sitten viisuissa huomattavasti paremman samannimisen laulun.

14. UKRAINA: Jamala – 1944 ****½ VARMAHKO FINALISTI
Illan ylivoimaisesti lahjakkain laulaja vastaa illan vaikuttavimmasta kolmeminuuttisesta. Ukrainan laulussa kerrotaan vuoden 1944 tapahtumista Krimillä, kun tataarit karkoitettiin kotiseudultaan. Laulu esitetään osittain krimintataariksi.

Siihen on luonnollisesti syy, minkä vuoksi Ukraina on päättänyt näinä aikoina laulaa viisuissa juuri Krimin historian traagisista tapahtumista. Ukrainan menestystä ei voine estää. Ukraina kuuluu Euroviisujen kestomenestyjiin. Jamala on vuoden lahjakkain laulaja ja hän pääsee esittelemään viisussa laajaa äänialaansa. Raadit eivät voi sen vuoksi vihata tätä, vaikka laulu ei olekaan niiden perinteisesti suosima ylikaupallinen radiohitti. Ukraina vastannee tänä iltana lähetyksen dramaturgisesta kohokohdasta, kun se tarjoaa jotain aidosti dramaattista ja koskettavaa kaiken muovisuuden joukossa. Tataarikielen takia tämä voi saada paljon siirtolaisääniä, ja lisäksi tätä voivat äänestää kaikki mielenilmauksena Venäjää vastaan. Venäjä ja Ukraina ovat tällä hetkellä vedonlyönnin ykkönen ja kakkonen. Mikäli vedonlyönnin asetelma toteutuu, ja Ukraina ja Venäjä todella taistelevat lauantaina illalla voitosta, niin silloin Euroviisujen pisteidenlaskussa tullaan näkemään poikkeuksellinen poliittisia ulottuvuuksia saava trilleri.

15. NORJA: Agnete – Icebreaker **** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava saametar ehtii kolmessa minuutissa esittää kaksi Oikeaoppista Skandiviisua™. Ehkä dramaattinen rytminvaihdos symboloi sairautta?

Ukrainan vaikuttavan esityksen jälkeen on tietysti epäkiitollinen tehtävä tuoda viisuyleisö takaisin kaupallisten skandiviisujen pariin. Islannin karsiutuminen pistää tietysti harkitsemaan, onko Norjallakaan mahdollisuuksia päästä jatkoon – etenkin laulun omituinen rytminvaihdos saattaa kummastuttaa katsojia. Ehkäpä kuitenkin luotan Norjan mahdollisuuksiin, koska laulu on laadukkaasti tuotettu, Agnete on harjoitusten perusteella lahjakas livelaulaja, ja laulun esitys ei sorru ihan samanlaiseen yliyrittämiseen kuin Islanti tiistaina.

16. GEORGIA: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight gold *** 50/50
Persoonallinen rock-bändi esittää Oasista.

Euroviisufanit tyrmäsivät välittömästi Georgian viisun, koska genre ei miellytä heitä ja esikatseluvideon perusteella bändin touhu vaikutti aikamoiselta sekoilulta. Esikatseluvideo oli kuitenkin vain hämäystä ja lavalla tullaan näkemään pätevä rock-veto. Laulu ei ole genressään kovinkaan erikoinen, mutta se erottuu joukosta ja vetoaa varmasti yleisöön, joka ei pidä tyypillisestä viisutarjonnasta. Esiintymisnumerokin on hyvä. Voisiko tässä olla illan yllätysfinalisti?

17. ALBANIA: Eneda Tarifa – Fairytale ** TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Albania lähettää jälleen kerran vahvan naislaulajan esittämään hieman hahmotonta viisua.

Viime vuonna albanialaiset ympäri Eurooppaa aktivoituivat äänestämään joukolla maansa supertähteä Elhaida Dania, joka pääsi epävireisestä laulusta huolimatta finaaliin. En tiedä onko Eneda yhtä suuri stara kuin Elhaida, mutta ei tämä nyt ainakaan ansaitsisi päästä tästä joukosta jatkoon. Ansioistaan huolimatta laulu mennee suurelta yleisöltä ohi.

18. BELGIA: Laura Tesoro – What's the pressure *** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Pirteä ilmestys esittää Another one bites the dust.

Belgian biisi ei mullista maailmoja, mutta tältä esiintymisnumerolta sen hyväntuulisuus voi kantaa yllättävän pitkälle. Monien raskaiden viisujen jälkeen tulee jotain piristävää aidosti iloiselta ja eläväiseltä artistilta. Belgian viisu kuuluu niihin, joihin monet ovat kiinnittäneet ensikuulemalta huomiota, vaikka kyseessä ei tosiaankaan ole mikään säveltaiteen mestariteos.

Arvioiden jälkeen veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

UKRAINA
AUSTRALIA
LATVIA
BELGIA
LIETTUA
PUOLA
NORJA
SERBIA
ISRAEL
BULGARIA
---
MAKEDONIA
GEORGIA
TANSKA
ALBANIA
VALKO-VENÄJÄ
IRLANTI
SLOVENIA
SVEITSI

Korostettakoon vielä, että nämä ennakkoveikkaukset perustuvat vain etukäteisarvioihin. Näkemykseni saattavat toki muuttua, kun esitykset nähdään tänä iltana suorassa lähetyksessä.

Erityisen epävarma olen veikkauksen "sijoista" 9–10. Kaksi viivan yläpuolella olevaa maata voisi yhtä hyvin korvata mitkä tahansa viivan alapuolella olevat kolme maata. 50/50-ehdokkaat ovat tänä iltana poikkeuksellisen vahvoja. Voi olla, että annoin nyt sosiaalisen paineen vaikuttaa, koska Israeliin ja Bulgariaan uskotaan veikkauksissa vahvasti.

Lisäveikkaus: Vaikka finaaliin pääsevät maat ilmoitetaankin virallisten tietojen mukaan ”täysin satunnaisessa järjestyksessä”, niin viime vuosina on ollut kuitenkin havaittavissa, että tuottaja selvästi hieman miettii, minkä maan jatkopaikka julistetaan ihan viimeisenä. Näin saadaan aikaiseksi hyvää tv-viihdettä. Esimerkiksi Ukraina ja Australia ovat niin itsestään selviä finalisteja, että niiden ilmoittaminen viimeisenä olisi silkkaa typeryyttä. Veikkaisin, että vahvoilla voisi olla Bulgaria: saliyleisölle (euroviisufaneille) kovasti mieluisa iloinen laulu maalta, jonka ensimmäisestä finaalipaikasta yhdeksään vuoteen sitä riemu repeäisi. Toinen vaihtoehto voisi olla Norja, etenkin jos Tanska ei pääse finaaliin. Koko saliyleisö odottaa henkeään pidätellen, pääseekö yksikään pohjoismaista jatkoon.

Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen: (perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin)

12 p. PUOLA: Michał Szpak – Color of your life ****½
10 p. LATVIA: Justs – Heartbeat ****½
8 p. UKRAINA: Jamala – 1944 ****½
7 p. ISRAEL: Hovi Star – Made of stars ****
6 p. NORJA: Agnete – Icebreaker ****
5 p. MAKEDONIA: Kaliopi – Dona ****
4 p. AUSTRALIA: Dani Im – Sound of silence ***½
3 p. BULGARIA: Poli Genova – If love was a crime ***½
2 p. LIETTUA: Donny Montell – I've been waiting for this night ***½
1 p. SERBIA: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter) ***
11. TANSKA: Lighthouse X – Soldiers of love ***
12. BELGIA: Laura Tesoro – What's the pressure ***
13. GEORGIA: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight gold ***
14. IRLANTI: Nicky Byrne – Sunlight **½
15. VALKO-VENÄJÄ: Ivan – Help you fly **½
16. ALBANIA: Eneda Tarifa – Fairytale **
17. SLOVENIA: ManuElla – Blue and red *
18. SVEITSI: Rykka – The last of our kind *Muita hyviä arvioita

Tobson in Euroland: Tobson takes a guess: Semi 2, All 2016 reviews in one place
Tony's Eurovision blog: ESC 2016: Toisen semifinaalin päivitetty veikkaus
Viisukuppila: Veikkaus toisen semifinaalin semifinaalin läpimenijöistä
Wiwibloggs: Eurovision 2016: Your country-by-country guide to semifinal 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti