11. toukokuuta 2017

Euroviisut 2017: 2. semifinaalin arviot


Arvioin tässä blogipostauksessa tämäniltaisen 62. Eurovision laulukilpailun toisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Oman mielipiteeni lauluihin ilmaisen tähtiarvostelulla (* – *****). Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen mahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. 50/50 tarkoittaa, että esityksellä voi olla potentiaalia päästä finaaliin, mutta ei ole yllätys, mikäli esitystä edustaneen maan nimeä ei kirjekuorista paljastukaan. Veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joka ratkaistaan yleisöäänestyksen ja raatiäänestyksen yhteistuloksella.

Toisessa semifinaalissa kilpailee 18 esitystä, joista kymmenen pääsee jatkoon lauantain finaaliin. Tänä iltana nähtävä semifinaali on kyllä poikkeuksellisen tasapaksu – jos nyt välttämättä haluamme kaihtaa sanoja umpitylsä tai lattea. Onkohan koskaan ollut näin tasaväkistä semifinaalia? "Onneksi" perushutun joukkoon on eksynyt myös vuoden uskomattomimmat camp-viisut.


1. SERBIA: Tijana Bogićević – In too deep *** 50/50
Jopa Balkan-balladien luvattu maa on mennyt tilaamaan ruotsalaisilta lauluntekijöiltä tusinapoppia. Vaan onko svedupopin aika jo ohi Euroviisuissa?

Hyvin keskinkertainen poppis artistilta, jolla on harjoitusraporttien mukaan ollut hieman vaikeuksia livelaulun kanssa. Jos tämä edustaisi mitä tahansa normaalia maata, niin ei välttämättä pääsisi finaaliin. Mutta Serbiaa ei pidä koskaan aliarvioida, sillä maa on tupannut pärjäämään yleisöäänestyksissä erinomaisesti. Esimerkiksi viime vuoden finaalissa raadit jättivät Serbian viisun neljänneksi viimeiseksi, mutta yleisöäänissä Serbia sijoittui peräti 11. sijalle. Tässä semifinaalissa Serbia voi hyvin kerätä täydet yleisöpisteet vakioäänestäjiltään Kroatialta, Makedonialta, Sveitsiltä ja Itävallalta. Myös Alankomaiden, Ranskan, Saksan, Tanskan ja Norjan puhelinäänestäjät ovat tupanneet antamaan korkeita pisteitä Serbialle. Aktivoituessaan diasporaäänet tarjoavat jo hyvän etumatkan, joten Serbia voi mennä finaaliin vain olemalla Serbia.

2. ITÄVALTA: Nathan Trent – Running on air ***½ 50/50
Karismaattinen kaiffari esittää vuoden hyväntuulisimman viisun.

Veikkaan Itävaltaa toisen semifinaalin mustaksi hevoseksi. Sävellys ei ole suuri taideteos, mutta reipas ja hyväntuulinen veisu erottuu edukseen ylituotettujen ja raskaiden midtempo-veisujen joukossa. Nathanin harjoitukset ovat keränneet ylistäviä kommentteja. Itävallassa on potentiaalia vuoden "yllätysheterofinalistiksi". Miltei joka vuosi viisuissa on se yksi heterokansalle kohdistettu kappale, jota viisufanit vihaavat ja sitten järkyttyvät, kun se kuitenkin onnistuu menestymään. Tällaisia "heteroviisuja" ovat olleet muun muassa Tanska 2005, 2008, 2009, Islanti 2011, Malta 2013, Sveitsi 2014 ja Alankomaat 2016. Esiintymisnumero on toki erittäin haastava, mutta Itävalta on kerran aikaisemminkin ponkaissut finaaliin vähemmän ihmeellisellä kappaleella semifinaalin kakkospaikalta (2011).

3. MAKEDONIA: Jana Burčeska – Dance alone ***½ 50/50
Serbian tavoin myös Makedonia luottaa ruotsalaisen hittiteollisuuden tuotokseen. Oikein raflaava tanssibiisi.

Makedonian viisu kuulostaa tänä vuonna ihan kansainväliseltä dancehitiltä. Onkohan Makedonian viisu kuulostanut koskaan näin kansainväliseltä? Valitettavasti harjoitusraporttien mukaan solisti-Janan esiintymistä on kritisoitu epäluontevaksi. Koreografia vaikuttaa opetellulta. Makedonian menestys on tupannut jäämään Euroviisuissa vaatimattomaksi: 2010-luvulla maa on päässyt finaaliin vain yhden ainoan kerran.

4. MALTA: Claudia Faniello – Breathlessly * TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Claudia "Fabrizion sisko" Faniello on pyrkinyt jo vuosikausia maansa viisuedustajaksi. Nyt viimein tärppäsi maailmankaikkeuden tylsimmällä balladilla.

Claudia Faniello on hyvä laulaja. Viisunsa on ehkä koko vuosikerran epäkiinnostavin. Näitä kuultiin 1990-luvun viisuissa ihan tarpeeksi. Viisupojat ovat silti veikkaamassa Maltalle jatkopaikkaa, mutta minun on vaikea uskoa siihen. Kaksi vuotta sitten lähes samalla esiintymisnumerolla kilpaillutta Maltan hieman samankaltaista balladia Warrior oltiin veikkaamassa finaaliin, koska solisti-Amber lauloi mukamas niin hienosti, mutta semifinaaliin jäi. Lisäksi perusvahva laulusuoritus ei auttanut tänä vuonna ykkössemissä Slovenian balladia, vaikka sillä oli vielä huomattavasti parempi esiintymisnumero.

5. ROMANIA: Ilinca & Alex Florea – Yodel it! *½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Maailman epäuskottavin räppäri ja jokaisen teinipojan unelmalta näyttävä nuori jodlaajatyttö ovat yhdistäneet voimansa tarjoten semifinaalin ensimmäisen camp-pläjäyksen. Samanaikaisesti raivostuttava ja rakastettava?

Pyrin arvioimaan viisuehdokkaita mahdollisimman objektiivisesti, mutta ajoittain se on äärimmäisen haastavaa. Olen ollut todella hämmästynyt Romanian tämänvuotisen viisun suosiosta. Kun tästä ei pidä ainoastaan euroviisufanien hassujen poikien ja tyttöjen koulukunta, vaan ihan tavalliset kaduntallaajat ovat tulleet kehumaan, kuinka se Romanian jodlaus on tosi hauska. Vedonlyönnissäkin Romania on tällä hetkellä seitsemäntenä! Tuntuu erittäin ristiriitaiselta, että samat ihmiset, jotka vuodesta toiseen marisevat viisujen sisältävän pelkästään paskaa musiikkia, äänestävät sitten kuitenkin itse Latvian piraatteja ja Dracula-Cezareita. Mutta uskon, että Romanialla on erinomaisen hyvät mahdollisuudet päästä finaaliin. Romania ei ole karsiutunut finaalista koskaan, ja ylipäätään tämä on semifinaalin ensimmäinen kokonaispaketti, joka tulee varmasti jäämään jokaisen katsojan mieleen. Ainakin yleisöäänestyksestä tullee korkeat pisteet. Lavaesityksessä nähdään myös kanuunoja. Kieltämättä moni katsoja varmaan haluaisi mielellään ampua Romanian vuoden 2017 viisun tuusannuuskaksi.

6. ALANKOMAAT: OG3NE – Lights and shadows ** 50/50
Kolme sisarta esittävät isänsä tekemän kappaleen, joka on omistettu perheen vakavasti sairaalle äidille.

Alankomaiden trio laulaa ihan järjettömän hyvin. Harjoitusten myötä Alankomaat on noussut vedonlyönnissä sangen korkealle. Jos hyvä lauluääni riittää finaalipaikkaan, sisarukset esiintyvät myös lauantain finaalissa.

7. UNKARI: Joci Pápai – Origo ***½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Vuosikerran ainoassa tyylipuhtaassa etnoviisussa romanilaulaja laulaa koskettavasti syrjinnästä.

Unkari ainakin erottuu kaiken muovimassan joukosta aivan omanlaisellaan esityksellä. Vakavamielinen ja liikuttavakin kokonaisuus. Uskoisin erottuvan tarpeeksi monen äänestäjän mielestä edukseen. Tilastojen valossa ennusmerkit ovat hyvät: Unkari on ollut jokaisessa viisufinaalissa vuodesta 2011 lähtien.

8. TANSKA: Anja Nissen – Where I am *** TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Tanskalla on hyvä laulaja mutta geneerinen viisu.

Viisunsa on jo niin tavanomainen ja yllätyksetön, että veikkaisin Tanskalle kolmatta karsiutumista putkeen.

9. IRLANTI: Brendan Murray – Dying to try *** 50/50
Ilkeämielisempi voisi kommentoida: Vaikka Irlannin söpön pojan kuumailmapallo on jo laskeutunut, niin kiveksensä ilmeisesti eivät ole – ainakin siltä hänen esipuberteettinen lauluäänensä kuulostaa.

Vähän kummallisesti rakennettu balladi – en tiedä erottuuko tarpeeksi? Brendanin persoonallinen lauluääni ei ainakaan jätä kylmäksi. Veikkaan kuitenkin, että samanlaiselle kohdeyleisölle suunnattu Bulgaria päihittää Irlannin huomattavasti paremmalla kokonaispaketilla. Ennakkoveikkauksissa monet uskovat Irlannin karsiutumiseen, jopa irlantilaiset itse. Ehkä karsiutuu. Tai sitten ei.

10. SAN MARINO: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the night * VARMAHKO KARSIUTUJA
Ralph Siegelin 24. euroviisu on vanhanaikainen ja nolo. Monetta jo neljättä kertaa maansa edustajana, mutta miten ne saivat tuon jenkkimiehen huijattua tähän mukaan?

On se ihanaa, että tässä semifinaalissa on edes yksi kappale, jota ei tarvitse edes ajatella 50/50-kategoriaan. Aikoinaan Irwin Goodman ja Vexi Salmi kuulemma kännissä riehuivat Toivo Kärjen työpöydällä ja kehottivat vanhaa maestroa siirtymään eläkkeelle kasvattamaan sipuleita. Voisiko joku tehdä vanhalle kunnon Ralphielle saman?

11. KROATIA: Jacques Houdek – My friend *½ 50/50
Luulitteko, että Euroviisuissa on nähty jo kaikki mahdollinen? Luulitte väärin. Vad du än trodde så trodde du fel. Kroatian viisussa iso mies laulaa duettoa itsensä kanssa. Pop-Jacques meets ooppera-Jacques. Vuosikerran campeimman kokonaisuuden kruunaa maailmankaikkeuden imelin sanoitus.

Kysymys kuuluu: onko tässä tämän vuoden Cezar? Ainakin pressikeskuksessa lehdistön edustajat ovat nauraneet Kroatian harjoitusten aikana kyyneleet silmissä ja kuset housuissa. Veikkaan Kroatian saavuttavan yleisöäänestyksessä jättipotin. Raadit vihaavat, mutta se ei haitannut Cezarinkaan menestystä. Mutta riittääkö sekä Romanian että Kroatian camp-viisuille molemmille tarpeeksi kannatusta? Ilta näyttää.

12. NORJA: JOWST – Grab the moment *** 50/50
Redrama-look-a-like esittää yhden illan katu-uskottavimmista vedoista.

Veikkaan Norjan erottuvan edukseen, koska biisi kuulostanee tarpeeksi monen katsojan mielestä oikealta musiikilta, jota voisi kuunnella myös Euroviisujen ulkopuolella. Tosin San Marinon ja Kroatian jälkeen melkein mikä tahansa kuulostaa oikealta musiikilta. Vaan onko kokonaispaketti sittenkään tarpeeksi vahva? Voiko käydä niin, että Ruotsi on taas ainoa pohjoismaa finaalissa?

13. SVEITSI: Timebelle – Apollo *** TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Sveitsi on jäänyt kahtena edellisenä vuonna kakkossemifinaalin viimeiseksi. Tämänvuotinen viisu on sentään sen verran hyvin rakennettu, että toivottavasti jumbosija vältetään.

Sveitsin viisun vaihteleva suosio hämmentää. Sveitsin karsintojen jälkeen tätä pidettiin ihan turhana, mutta sitten pikkuhiljaa monet viisufanit alkoivat lämmetä. Mutta nyt viisujen alla juuri kukaan ei taas usko Sveitsin menestymismahdollisuuksiin. Ehkä kokonaisuus on sen verran geneerinen, ettei kärkikymmenikköön liene tänä iltana asiaa.

14. VALKO-VENÄJÄ: Naviband – Story of my life ***½ 50/50
Valko-Venäjän kulttuuriministeri ilmaisi viime vuonna, että Valko-Venäjän olisi hyvä lähettää viisuihin valkovenäjänkielinen laulu. Ja kas kummaa, sellainen saatiin heti järjestettyä täksi vuodeksi!

Iloinen ja pirteä folkrallatus. Ainakin erottuu raskaiden ja ylituotettujen midtempo-poppien keskuudessa hyväntuulisuudellaan ja vilpittömyydellään. Voisi sen vuoksi kenties menestyä ainakin yleisöäänissä? Tosikkomaiset raadit saattavat kuitenkin torpata Valko-Venäjän finaalipaikan, koska tämä ei ole vakavastiotettavaa viimeisen päälle tuotettua musiikkia.

15. BULGARIA: Kristian Kostov – Beautiful mess ***½ VARMAHKO FINALISTI
Ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt viisuedustaja on oikeaoppisella pop-kappaleellaan semifinaalin suurin ennakkosuosikki.

Bulgaria sijoittui viime vuonna erinomaisesti neljänneksi Poli Genovan täydellisellä pop-viisulla If love was a crime. Nyt on luotettu samojen lauluntekijöiden tuotokseen ja luvassa on kansainvälinen viimeisen päälle hiottu moderni radiohitti. Nuori ja hurmaava Kristian kruunaa kokonaispaketin. Bulgaria on tällä hetkellä vedonlyönnissä kolmantena. Finaalipaikan pitäisi olla varma.

16. LIETTUA: Fusedmarc – Rain of revolution * TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Maaninen Pikku-Myy bändeineen esittää riepovan rokin.

Liettualaisetkin ovat lähteneet massoittain paremman elintason perässä muualle Eurooppaan, minkä vuoksi Liettua on tupannut viime vuosina pärjäämään Euroviisujen yleisöäänestyksessä hyvin. 2010-luvulla Liettua on itse asiassa nähty finaalissa aina silloin, kun maan viisu ei ole ollut täysin katastrofi. Omasta mielestäni tänä vuonna ei pitäisi olla mitään asiaa finaaliin, koska tämä on vuoden luotaantyöntävin ja vastenmielisin kokonaispaketti. Mutta kaipa tällaisellakin antiviisulla on kannattajansa, koska esimerkiksi Yleisradion Viisumaratonin raati nosti tämän vuoden parhaimmiston joukkoon...

17. VIRO: Koit Toome & Laura – Verona *** 50/50
Viisukonkareista koottu keinotekoinen duo ilman minkäänlaista kemiaa esittää kliseisen viisuballadin, jossa pohditaan länsimaisten ihmisten rakkaushuolia.

Viron viisu olisi voinut kilpailla Ruotsin Melodifestivalenissa yli kymmenen vuotta sitten, joten ei mikään ihme, että se kutkuttaa euroviisufaneja juuri oikeasta pisteestä. Tehokkaalla esityksellä melodinen balladi voi tällä esiintymisnumerolla menestyä mukavasti. Esiintyjätkin ovat molemmat pitkän linjan konkareita. Toisaalta jos Suomi oli ykkössemifinaalin "floppaava fanisuosikki", niin voisiko sama olla Viron kohtalona tänä iltana?

18. ISRAEL: IMRI – I feel alive *** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Onnistunut soluyhdelmä – joka mielellään ottaa itsestään kuvia vähissä vaatteissa – esittää ihan kivan bileveisun.

Tänä vuonna Israel vastaa ainoana maana "välimerellisen bileviisun" kiintiöstä. Kun esiintymisnumerokin on näin loistava, veikkaisin Israelin lihaskimpun pääsevän finaaliin, vaikka viisunsa ei olekaan genressään mitenkään ihmeellinen. Juu, ei auttanut viimeinen esiintymisnumero ykkössemissä Latviaa, mutta Latvianpa viisu ei toiminutkaan livenä kovinkaan hyvin.


18 viisua, joista puolet on kategorisoitu 50/50-kategoriaan. Lähde nyt sitten tästä tasaväkisestä joukosta veikkaamaan. Onneksi kaikki muutkin viisuspesialistit ovat luonnehtineet illan semifinaalia poikkeuksellisen tasaiseksi. Uskoisin, että semifinaalista pääsevät läpi kaikki joukosta erottuvat viisut sekä parhaiten lauletut esitykset.

Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

BULGARIA
ROMANIA
ISRAEL
UNKARI
ITÄVALTA
ALANKOMAAT
VIRO
KROATIA
SERBIA
VALKO-VENÄJÄ
---
NORJA
IRLANTI
MAKEDONIA
LIETTUA
TANSKA
MALTA
SVEITSI
SAN MARINO

Korostettakoon vielä, että nämä ennakkoveikkaukset perustuvat vain etukäteisarvioihin. Näkemykseni saattavat toki muuttua, kun esitykset nähdään tänä iltana suorassa lähetyksessä.

Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen: (perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin)

12 p. VALKO-VENÄJÄ: Naviband – Story of my life ***½
10 p. UNKARI: Joci Pápai – Origo ***½
8 p. BULGARIA: Kristian Kostov – Beautiful mess ***½
7 p. ITÄVALTA: Nathan Trent – Running on air ***½
6 p. MAKEDONIA: Jana Burčeska – Dance alone ***½
5 p. NORJA: JOWST – Grab the moment ***
4 p. ISRAEL: IMRI – I feel alive ***
3 p. IRLANTI: Brendan Murray – Dying to try ***
2 p. VIRO: Koit Toome & Laura – Verona ***
1 p. SVEITSI: Timebelle – Apollo ***
11. SERBIA: Tijana Bogićević – In too deep ***
12. TANSKA: Anja Nissen – Where I am ***
13. ALANKOMAAT: OG3NE – Lights and shadows **
14. ROMANIA: Ilinca & Alex Florea – Yodel it! *½
15. KROATIA: Jacques Houdek – My friend *½
16. MALTA: Claudia Faniello – Breathlessly *
17. SAN MARINO: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the night *
18. LIETTUA: Fusedmarc – Rain of revolution *

Muita hyviä arvioita

Viisukuppila: Veikkaus toisen semifinaalin läpimenijöistä
Eurovision Ireland: Day 11 Jury Final Dress Rehearsal Semi Final 2 LIVE ROLLING BLOG ROLLING BLOG, Our Semi Final 2 Top 10 Qualifiers
Tobson in Euroland: Tobson takes a guess: semi 2 in Kyiv
Tony's Eurovision blog: 2017: Toinen semifinaali - ennakkoveikkaukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti