20. toukokuuta 2021

Euroviisut 2021: 2. semifinaalin arviot ja veikkaukset


Arvioin perinteiseen tapaan tänä iltana järjestettävän 65. Eurovision laulukilpailun toisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen menestymismahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä (puolet pisteistä yleisöäänestyksestä ja puolet ammattilaisraadeilta), joten veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Subjektiivisemman näkemykseni lauluihin ilmaisen viisiportaisella arvosana-asteikoilla (1–5, myös puolikkaat sallittuja). Arviot ja veikkaukset perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin, esikatseluvideoihin ja harjoitusraportteihin. Illalla nähtävät esitykset saattavat luonnollisesti keikauttaa asetelmat päälaelleen.

Toisessa semifinaalissa kilpailee 17 esitystä, joista kymmenen äänestetään lauantain finaaliin. Pahoittelen, jos kuulostan heti alkuun tunnelman latistavalta Pohjanheimolta, mutta todettakoon tämän toisen semifinaalin tason olevan harvinaisen puuduttava ja yksitoikkoinen. Veikkaaminen on haastavaa, koska harva kilpailuesitys erottuu joukosta edukseen. Mutta sen parempi tietysti Suomen kannalta! Blind Channel kilpailee esiintymisnumerolla 14.

1. SAN MARINO: Senhit (ft. Flo Rida) – Adrenalina

San Marino – tuo euroviisuperheen campeista campein perheenjäsen – pudotti keväällä varsinaisen pommin: viisukonkarin humpalla vierailee jenkkiräppäri Flo Rida. Tieto sai etenkin Z-sukupolven viisufanit innostumaan ja väläyttelemään jopa viisuvoittoa lilliputtimaalle – siitäkin huolimatta, että Flo Ridan suuruuden päivät ajoittuvat kymmenen vuoden taakse.

San Marino on pitänyt viisuharrastajia koko kevään jännityksessä: aikooko Flo Rida todella esiintyä viisulavalla? (Euroviisujen uusien sääntöjen perusteella hänen osuutensa olisi voinut tulla etukäteen nauhoitettuna, koska hän ei ole esityksen pääsolisti.) Viime viikon harjoituksiin Flo Rida ei osallistunut mutta tällä viikolla hän on todistettavasti rantautunut Rotterdamiin.

Adrenalina on kuin viisupoikien märkä uni. Muutoin ehtaa viisukitschiä esityksen rekvisiittaa myöten paitsi sitten C-osaa höystää Flo Ridan papatus. Euroviisufanit ovat pitkin kevättä julkaisseet somekanavissa omia puntareitaan ja pisteitään vuoden viisusadosta. Jos joku raukka on kehdannut jättää San Marinon top 10:nsä ulkopuolelle, kommenttikenttä täyttyy hämmästelevistä kommenteista: "Missä San Marino?!?". Usein campviisut pärjäävät huomattavasti paremmin fanien listauksissa kuin Euroviisujen virallisissa tuloksissa. Flo Ridan mukanaolo on kuitenkin aiheuttanut pöhinää, mikä voi realisoitua komeana pistemääränä yleisöäänestyksessä.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

2. VIRO: Uku Suviste – The lucky one

Kreikkalainen viisukonkari ja Ruotsissa asuva yhdysvaltainen huipputuottaja kynäilivät yhdessä virolaisen onnistuneen soluyhdistelmän kanssa geneeristä keskinkertaisuutta.

Viron Uku tuskin tunsi olevansa kovinkaan lucky one, kun tuottaja asetti hänet esiintymään pahamaineiselle kakkospaikalle. Kappale itsessään ei ole mitenkään huono, se on vain kovin mitäänsanomaton ja epäinnovatiivinen: keskiarvo sadoista muista vastaavanlaisista poptuotteista.

Yleisesti Viron uskotaan karsiutuvan. En olisi ihan sataprosenttisen varma. Biisi täyttää oikeaoppisesti ulkoiset tunnusmerkit, mikä voi tarkoittaa tasaista kannatusta raatiäänestyksessä, ja televisiokatsojat noteerannevat Ukun ainakin ulkonäkönsä vuoksi. Voi toki flopata täysin, koska Euroviisuissa viimeiseksi harvoin jää huonoin vaan huomaamattomin.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

3. TŠEKKI: Benny Cristo – omaga

Rakastettava hulttio jatkaa samalla nuorekkaalla rennonletkeällä linjalla, jolla Tšekki on edellisissä viisuissa saanut menestyskäyränsä nousuun.

Tšekki erottuu hyväntuulisena ja trendikkäämpänä vaihtoehtona. "OMG (eli löysästi äännettynä "omaga") olet niin kaunis", vakuuttelee tyhmyyksiä tehnyt Benny eksälleen. Biisi ei ole genressään mitenkään ihmeellinen, eivätkä vedonlyöjät usko Tšekin mahdollisuuksiin, mutta en huudahda hämmästyksestä "omaga", vaikka Tšekki vastoin ennakko-odotuksia yltäisikin finaaliin.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

4. KREIKKA: Stefania – Last dance

Viisuvuosikerran kuopus kutkuttaa vanhan liiton viisufaneja hienoisilla melodisilla kasariviboilla.

Kreikan menevän ja tarttuvan viisun on säveltänyt viisukonkari Dimitris Kontopoulos, jonka kädenjälki kuuluu myös Viron viisussa. Näkemykseni mukaan kappale on taitavasti rakennettu: se on riittävän moderni kelvatakseen nuoremmalle yleisölle, mutta kertosäkeistön ilmiselvät kasarivaikutteet uppoavat myös vanhan liiton viisuharrastajiin. Esityksessä hyödynnetään "green screenin" avulla euroviisukontekstissa ennennäkemätöntä visuaalista tekniikkaa – mikä on aiheuttanut jonkin verran haasteita harjoituksissa. Kreikka tuppaa pääsemään finaaliin aina kun sen viisussa tai esityksessä ei ole jotain perustavanlaatuista vikaa, joten suhtautuisin luottavaisin mielin Kreikan finaalipaikkaan.

Stefania Liberakakisilla on ollut lyhyt matka viisuihin, sillä hän on elänyt koko elämänsä Utrechtissa, jonne hänen kreikkalaiset vanhempansa ovat asettuneet asumaan. Ikäkriisin paikka: Stefania on syntynyt joulukuussa 2002. Silloin kun legendaarinen kulttiklassikko S.A.G.A.P.O edusti Kreikkaa Euroviisuissa, Stefaniasta on hädin tuskin ollut edes ultrakuvaa.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5

5. ITÄVALTA: Vincent Bueno – Amen

Totisesti olkoon niin jos haluat päättää suhteemme, laulaa komeaääninen kaiffari kliseisessä eroballadissa.

Homma bueno, ainakin lauluäänen osalta. Muutoin sävellys koostuu aika lailla kimpusta kuluneita latteuksia. Itävalta saattaa silti ängetä itsensä finaaliin. Raadit ovat voineet arvostaa Vincetin laulusuorituksen ja virheettömästi rakennetun balladin kymmenen parhaan joukkoon. Jos Vincent onnistuu vakuuttamaan tarpeeksi puhelinäänestäjiä, viisufinaalissa kuullaan toinen vuoden Amen-viisuista.

Amen-nimisiä euroviisuja on nyt yhteensä kolme: tämän Itävallan lisäksi Israel 1995 ja tiistain semifinaalissa karsiutunut Slovenia.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2,5 / 5

6. PUOLA: Rafał – The ride

Laki ja oikeus -puolueen puudeli kutsuu beibejä elämänsä ajelulle. Miettisin kaksi kertaa, että kannattaisiko lähteä...

Toisin kuin Venäjällä, Puolassa varmistettiin, ettei viisuedustaja ole mielipiteiltään poliittisesti arveluttava. Rafałia fanittavat Puolan valtapuolueen poliitikot samalla tavalla kuin suomalaisen kykypuolueen nuorisopoliitikot Cheekiä. Esikatseluvideossa Rafał aurinkolaseineen muistuttikin hieman Cheekiä. Ilman aurinkolaseja hän näyttää enemmän elähtäneeltä bile-Danilta.

Ruotsalaisille lauluntekijöille (jotka ovat Puolankin viisun kirjoittaneet) pitäisi antaa kyseenalainen tunnustus: miten menevä ja nopeatempoinen tanssibiisi voi kuulostaa näin pitkäveteiseltä ja epäinnostavalta. Puola on paluunsa (2014) jälkeen pärjännyt yleisöäänestyksissä vähintään kohtuullisesti, mutta maa on aina karsiutunut, kun edustussävelmässä ei ole ollut riittävästi ansioita.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2 / 5

7. MOLDOVA: Natalia Gordienko – Sugar

Natalia Gordienko lauloi 18-vuotiaana Euroviisuissa 2006 alusvaatteisillaan. Muun muassa hänen esiintymisasunsa saattoi vaikuttaa siihen, että BBC:n legendaarinen viisuselostaja Terry Wogan totesi Lordin ansainneen viisuvoittonsa: "They deserved it! They have dressed up!" Nyt kypsäksi aikuiseksi varttunut Natalia laulaa siitä kihelmöivästä tunteesta, kun ei voi enää olla ilman: tule rakastajani ja anna minulle sokeria.

Moldova herätti huomiota värikkäällä esikatseluvideollaan (joka tosin oli kuin 2000-luvulle päivitetty Les sucettes). Nyt Rotterdamin lavalla esitys on harjoitusraporttien mukaan yksi illan vaatimattomimmista ja vaisuimmista. Hämmästyttävää, sillä viisua ovat olleet tuottamassa vaikutusvaltainen venäläinen musiikkimoguli Filipp Kirkorov – ja kreikkalainen kultasormi Dimitris Kontopoulos. Jo kolmas hänen tuotoksensa tässä semifinaalissa...

Moldova on karsiutunut finaalista viisi kertaa, joten maa ei enää lukeudu Euroviisujen kestomenestyjien joukkoon. Jos Moldova on huono livenä, sen ei pitäisi edetä finaaliin nimekkäistä taustavaikuttajista huolimatta.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2,5 / 5

8. ISLANTI: Daði og Gagnamagnið – 10 years

Kaksimetrinen luova persoonallisuus ja hänen possensa tarjoilee massasta poikkeavaa hipster... siis akateemislähtöistä muka ironista hupsuttelua syntikkapopin säestämänä.

Viime vuonna Eurovision laulukilpailut peruttiin ja Islannille lankesi kärsijän rooli. Ainakin viisufanien äänekäs yhteisö Twitterissä on yksimielisesti vakuuttunut, että Daði, tuo maailmankaikkeuden hassunhauskin hujoppi, ja hänen jenginsä olisi voittanut viime vuoden kilpailun kappaleellaan Think about things. En suosittele vänkäämään vastaan, tuntee olonsa ihan Don Quijoteksi. Tänä vuonna Daði og Gagnamagnið yrittää uudestaan, mutta momentum on ehkäpä jo mennyt. Uusi viisu 10 years ei ole saavuttanut yhtä varauksetonta ihastusta kuin edellisvuotinen ehdokas.

Islannille on silti luvassa hyvä sijoitus. Sekä esitys että kappale poikkeavat niin selvästi massasta. Perinteisen viisumuovin keskellä Islanti tuntuu luomummalta ja vilpittömämmältä vaihtoehdolta – vaikka performanssi on varmasti laskelmoitu viimeistä elettä myöten. Eksentrinen poppoo jää jokaisen katsojan mieleen.

Islannin esiintyjällä on todettu koronatartunta, joten viisujärjestäjät joutuvat turvautumaan varotoimenpiteeseen. Islanti ei esiinny tänä iltana lavalla livenä, vaan heidän esityksestään nähdään viimeisin onnistunut harjoitusveto Rotterdamin viisulavalta. Oletettavasti pätkä sulautuu luontevasti osaksi suoraa lähetystä eikä keskivertokatsoja edes huomaa ettei esitys tule suorana.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

9. SERBIA: Hurricane – Loco loco

Kroatian, Slovenian ja Pohjois-Makedonian karsiuduttua entisen Jugoslavian alueen viisutoiveet lepäävät Serbian hengästyttävän hölkän varassa.

Serbian muikkelit vaikuttavat sellaisilta, jotka ennen baanalle lähtöään ottavat peiliselfieitä siideritölkit kädessä ja laittavat kuvat someen saatteilla #nytlähtee #mitätästätulee #eituukusanomista #badmoms. Viisunsa kertoo sitten siitä, mitä siellä yökerhossa tapahtuu. Loco loco vyöryy kuin hurrikaani ja on silkkaa päätöntä takamuksenheiluttamista. Minun korviini täyttä roskaa, mutta viisufanit ovat olleet armottomasta bileviisusta innoissaan ja veikkaavat Serbiaa ilman muuta finaaliin. Mutta tekeekö San Marino tämän paremmin ja mieleenpainuvammin?

Serbiaa ei voi koskaan jättää laskuista pois. Maa on karsiutunut kolme kertaa, mutta aina hyvin täpärästi. Maan huonoin sijoitus on semifinaalin 11. sija. Toisaalta raadit tuskin ovat arvostaneet Loco locoa ja Serbian vakituisista äänestäjistä vain Sveitsi, Itävalta ja Ranska äänestävät tässä semifinaalissa.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2 / 5

10. GEORGIA: Tornike Kipiani – You

Illan pelkistetyin esitys on runollinen ylistyslaulu luonnolle.

Voi Georgiaa. Tornikea ei oikein ole siunattu karismalla ja sävelmä on aivan liian laahaava toimiakseen Euroviisujen viitekehyksessä. Olen keskustelufoorumeilta lukenut, että tällaiselle Leonard Cohen -tyyliselle rockballadille on kannattajansakin, mutta se porukka lienee aivan liian marginaalinen äänestääkseen Georgian finaaliin.

Veikkaus: VARMAHKO KARSIUTUJA
Arvioni: 1 / 5

11. ALBANIA: Anxhela Peristeri – Karma

Albania lähettää viisuihin – yllätys yllätys – vahvaäänisen naissolistin tulkitsemaan dramaattista balladia reilusti omalla kielellä.

Kun Serbiakin valitsi edustussävelmäkseen hömppää, balkanballadien suosijat kannattavat tänä vuonna Albaniaa, joka täyttää ainoana ehdokkaana balkanballadien kiintiön. Anxhela on lahjakas laulaja ja laulu toki erottuu jo genrensä vuoksi kavalkadissa. Mutta onko tämä sama tehty aikaisempina vuosina paljon paremmin? Voi mennä jatkoon, koska kilpailee omassa lokerossaan ja on lajissaan pätevä. Yhtä lailla voi karsiutua, koska kokonaisuus ei ole järin persoonallinen. Albanialaisille kuitenkin hatunnosto, kun kulkevat viisuperheessä omaa polkuaan, eivätkä teetä edustussävelmiä mittatilaustöinä ulkomailla. Albanian vakituisista äänestäjistä Sveitsi, Kreikka ja Itävalta äänestävät tänä iltana.

Veikkaus: 50 / 50
Arvioni: 2 / 5

12. PORTUGALI: The Black Mamba – Love is on my side

Portugali pettää euroviisufanien kielipuolueen pahan kerran. Ensimmäistä kertaa koskaan viisuhistoriansa aikana maan edustussävelmä esitetään kokonaan englanniksi.

Portugalin bändivedosta ja tunnelmallisesta elokuvamaisesta sävelmästä ollaan povaamassa yllätysfinalistia. Portugali ajaa samaa asiaa kuin Belgia ykkössemifinaalissa: viisushow'sta siirrytään kolmeksi minuutiksi aitoon musiikkikonserttiin. Esitys on ilmeisesti visuaalisesti tyylikäs, mutta miksi ihmeessä solistin on laulettava niin ärsyttävällä nasaalilla?

Portugalin onneksi sen vakituisista äänestäjistä Sveitsi, Ranska ja Espanja osallistuvat äänestykseen tänään.

Veikkaus: 50 / 50
Arvioni: 3 / 5

13. BULGARIA: Victoria – Growing up is getting old

Romanian Billie Eilish -klooni karsiutui tiistain semifinaalissa, Bulgarian vastaavalle povataan parempaa menestystä.

Islannin tavoin Bulgaria menetti momentuminsa viime vuoden kilpailun peruuntuessa. Victoria Georgievan vuodentakaiseksi edustussävelmäksi valikoitunut Tears getting sober on uniikki popmusiikin taideteos, jonka vedonlyöjät olivat noteeranneet kärkisijoille. (Allekirjoittanut olisi antanut sille arvosanaksi 5 / 5 – arvosana, jota en heltynyt antamaan ensimmäisellekään vuoden 2019 viisulle ja jonka tuskin saa yksikään tämänkään vuosikerran ehdokas.) Uudessa viisussa on hyödynnetty vastaavanlaisia elementtejä, mutta tekemällä tehtynä ei synny ainutlaatuista sielukasta tunnelmaa. Bulgaria mennee finaaliin, mutta tuskin hätyyttelee voittoa lauantaina. Kappale edustaa täsmälleen sellaista tyyliä, mitä tämän päivän naispoppareilta odotetaan: on omakohtainen tarina elämän solmukohdasta. Esitys on omistettu Victorian sairaalle isälle, jolle diagnosoitiin alkuvuodesta ALS-tauti. Viisuraadeissa istuva musiikkiteollisuusväki arvostanee Bulgarian tyylipuhdasta suoritusta.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

14. SUOMI: Blind Channel – Dark side

Suomen päräyttävin euroviisu vuosiin (vuosikymmeniin?) kehottaa viisuyleisöä haistattamaan pitkät koronakurimukselle.

Taloustieteissä tunnetaan suhteellisen edun periaate. Sen mukaan esimerkiksi valtioiden on syytä paneutua erikoisosaamiseensa. Keskittyä siihen minkä osaa paremmin kuin muut. Suomi on ensimmäistä kertaa sitten Softenginen (2014) Euroviisuissa omimmillaan. Genressään arvostettu Blind Channel ei lähde viisulavalla kikkailemaan vaan esittelee ydinosaamistaan. Lopputuloksena on autenttinen rockveto kuin suoraan rockklubilta. 2000-luvulla rockkokoonpanot eivät enää ole kummajaisia Euroviisuissa, mutta tällaista Linkin Park -tyylistä räminää viisuyhteydessä ei juurikaan ole kuultu. Dark side pohjautuu raflaavaan popmelodiaan, joten siinä on euroviisuksi sopivaa tarttumapintaa.

Suomella on käynyt kerrankin poikkeuksellisen hyvä tuuri. Esiintymispaikka on ihanteellisin mahdollinen. Semifinaali on umpitylsä ja Suomea edeltää neljä enemmän tai vähemmän rauhallista esitystä. Unipillereiden jälkeen Blind Channel herättää katsojat ja räväyttää tunnelman kattoon. Se on kuin keidas pitkän kuivan kauden jälkeen. Blind Channel on semifinaalin ainoa rock-numero – kontrasti muihin ehdokkaisiin on huomattava eikä samassa sarjassa ole varteenotettavia kilpailijoita. Lisäksi tämän illan semifinaalissa äänestävät Viro ja Islanti, jotka ovat perinteisesti suoneet anteliaasti pisteitä Suomen edustajille.

Ennakkoveikkauksissa Suomen finaalipaikkaan uskotaan. Vedonlyönnissä Suomi on toisen semifinaalin viidenneksi veikatuin jatkoonpääsijä. Dark side on osoittautunut valtavaksi hitiksi, mikä on lupaava ennusmerkki viisumenestyksen kannalta. Suomen viisuedustajien hittistatuksilla on ollut korrelaatiota sijoitusten kanssa. Tiedostan kyllä, että kirjoitin samalla tavalla Saara Aallon Monstersin kohdalla. Monstersin hittiyteen vaikutti kuitenkin oletettavasti osaltaan Suomessa vellonut Saara Aalto -hype. (Ja onhan Monsters ainoa Suomen viidestä edellisestä euroviisusta, joka äänestettiin semifinaalista jatkoon.) Blind Channelin Dark sidesta suomalaiset ovat vaikuttuneet vasta UMK-voiton jälkeen.

Mikä voisi mennä pieleen? Koska kyseessä on yhdistelmä Suomi + Euroviisut, kaikenlaiset järjenvastaiset kauhuskenaariot juolahtavat mieleen. Suomi voi flopata mikäli esitys epäonnistuu eivätkä Blind Channelin pojat saa aikaiseksi kappaleen vaatimaa energiatasoa. Toisessa kauhukuvassa raadit koostuvat tänä vuonna poikkeuksellisen elitistisistä snobeista, jotka eivät arvosta Suomen edustamaa genreä eivätkä pidä Dark sidea tarpeeksi vakavasti otettavana musiikkina. Jos raadit dissaavat esityksen täysin, yleisöäänestyksessä tarvitaan pistevyöry finaalipaikan varmistamiseksi. Raadit ovat onnistuneet torpedoimaan yleisöäänestyksessä kuudenneksi sijoittuneiden kilpailijoiden etenemisen finaaliin.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5

15. LATVIA: Samanta Tīna – The moon is rising

Samanta Tīna pyrki vuosikausia euroviisuedustajaksi niin kotimaansa Latvian kuin Liettuan viisukarsinnoissa. Vuosi vuodelta hänen viisutyrkkynsä heikkenivät heikkenemistään. Tänä vuonna viisumatka vihdoinkin toteutui kummallisella sekasotkulla.

Euroviisufanit rakastavat näyttäviä naisia, jotka pelmahtavat paikalle äänekkäästi huutaen "The queen of the night is coming". Jos Euroviisut kyettäisiin tänä vuonna järjestämään normaalioloissa, viisukaupungissa Samanta Tīnan ympärillä parveilisi jatkuvasti vähintään parinkymmenen viisuklubin pojan haaremi. Artisti on kuin luotu viisulavalle, harmi että edustussävelmä on sekamelskainen sillisalaatti. Voiko mitenkään mennä jatkoon edes näin hyvältä esiintymisnumerolta? Ei kai?

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 1 / 5

16. SVEITSI: Gjon's tears – Tout l'univers

Albanialaistaustainen Gjon Muharremaj on liikuttanut Euroviisujen esikatseluohjelmien panelisteja kyyneliin kauniilla balladillaan. Sitten sveitsiläiset kutsuivat ruotsalaisen ammattikoreografin Sacha Jean-Baptisten suunnittelemaan viisuesitystä. Lopputuloksena on jonkin sortin avantgardea, joka on hämmentänyt Euroviisujen harjoituksissa.

Gjon tulkitsee falsetilla aidosti koskettavan slovarin, joka pakottaa kuuntelemaan ja vie kuulijan kolmeksi minuutiksi omiin sfääreihinsä. Konsepti muistutti joidenkin mielestä turhan paljon hallitsevaa viisuvoittajaa Arcadea, joten Sveitsin delegaatio linjasi, ettei Gjon ainakaan esiintyisi pianon ääressä, kuten Duncan Laurence edellisessä viisukilpailussa. Sacha Jean-Baptiste on laittanut Gjonin vääntelehtimään lavalla loreenmaiseen tyyliin. Harjoitusraportit ovat antaneet performanssista erittäin ristiriitaista palautetta. Ilta näyttää ovatko esitys ja sävellys lainkaan samaa paria ja onko Sveitsillä mahdollisuuksia taistella voitosta lauantaina.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5

17. TANSKA: Fyr Og Flamme – Øve os på hinanden

Semifinaalikattauksen kaksi veikeintä kaveria vievät katsojat aikamatkalle kultaiselle 80-luvulle. Tanskalaiset ovat rakastuneet kaksikon viisuun, joka on yltänyt kotimaassaan listaykköseksi!

Semifinaalissa on kaksi piristysruisketta: Suomi ja Tanska. Tanskan kasariretro on illan riemastuttavin esitys. Kaverukset ovat hauskoja, helposti lähestyttäviä ja heissä on meemipotentiaalia. Tanska on jotain aivan muuta kuin muut semifinaalin kilpailijat ja erottuu joukosta edukseen.

Jos Portugali petti kielipuoluelaiset, Tanska pääsee tänä vuonna lopullisesti pannasta. Jesper Groth ja Laurits Emanuel esittävät viisunsa alusta loppuun tanskaksi. Ensimmäinen kerta, kun Tanska laulaa viisunsa vapaaehtoisesti kokonaan omalla kielellä. Ei kuitenkaan unohdeta, että jo kaksi vuotta sitten Tanskan viisussa kuultiin kokonaiset neljä säettä tanskan kielellä. Porttiteoria pätee.

Yllättävän harvat veikkaavat Tanskaa finaaliin. Mielestäni on päivänselvää, että semifinaalissa, joka on täynnä yhdentekevää kädenlämpöistä musiikkia, Tanska tarjoaa katsojien kaipaamaa viihdearvoa. Raadit mitä todennäköisimmin vihaavat Tanskaa, koska on puritaanien mielestä väärällä tavalla retro, mutta en ihmettelisi, vaikka Tanska sijoittuisi tänä iltana yleisöäänissä kolmen parhaan joukkoon.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5

Veikkaus: illan finalistit ja karsiutujat


Tiistaina veikkasin ennakkoon yhdeksän kymmenestä oikein. Ainoa virhearvio oli Kroatia, josta en itse välittänyt, mutta jonka finaalipaikasta äänekkäät euroviisufanit olivat varmoja. Twitterissä viisufanien keskuudessa on julistettu miltei maansuru Kroatian karsiutumisen vuoksi. Nyt pohdin (toivon), että olisiko Serbia tämän semifinaalin Kroatia.

Veikkaaminen on poikkeuksellisen hankalaa, koska semifinaalin taso on niin puuduttavan tylsä. Semifinaali on pullollaan esityksiä (Viro, Tšekki, Itävalta, Moldova, Serbia, Albania, Portugali) joissa on tiettyjä ansioita, mitkä puhuisivat finaalipaikan puolesta, mutta kovatasoisemmassa kilpailukavalkadissa niillä tuskin olisi merkittäviä mahdollisuuksia.

Näiden pohdintojen saattelemana veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

ISLANTI
BULGARIA
SVEITSI
KREIKKA
SUOMI
TANSKA
SAN MARINO
PORTUGALI
ITÄVALTA
ALBANIA
---
SERBIA
TŠEKKI
MOLDOVA
VIRO
LATVIA
PUOLA
GEORGIA

Rivi tuntuu väärältä, mutta ei se vatvomalla parane. Toivottavasti menee edes kuusi kymmenestä oikein.

Oma suosikkilistani


5 / 5
-
4,5 / 5
-
4 / 5
KREIKKA: Stefania – Last dance
SVEITSI: Gjon's tears – Tout l'univers
SUOMI: Blind Channel – Dark side
TANSKA: Fyr Og Flamme – Øve os på hinanden
3,5 / 5
BULGARIA: Victoria – Growing up is getting old
3 / 5
ISLANTI: Daði og Gagnamagnið – 10 years
TŠEKKI: Benny Cristo – omaga
VIRO: Uku Suviste – The lucky one
PORTUGALI: The Black Mamba – Love is on my side
SAN MARINO: Senhit (ft. Flo Rida) – Adrenalina
2,5 / 5
ITÄVALTA: Vincent Bueno – Amen
MOLDOVA: Natalia Gordienko – Sugar
2 / 5
ALBANIA: Anxhela Peristeri – Karma
SERBIA: Hurricane – Loco loco
PUOLA: Rafał – The ride
1,5 / 5
-
1 / 5
GEORGIA: Tornike Kipiani – You
LATVIA: Samanta Tīna – The moon is rising

Hyödyllisiä linkkejä


Eurovision.tv: Eurovision 2021: Vital Statistics

Yle.fi: Iina Tauriainen, Lataa itsellesi kunnon viisupuuhapaketti!

Twitter / Eurovisiya Mursiya: A map showing the nationalities of every 2021 entry's songwriters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti