19. toukokuuta 2015

ESC 2015 – 1. semifinaalin arviot


Arvioin tässä blogipostauksessa tämäniltaisen 60. Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Oman mielipiteeni lauluihin ilmaisen tähtiarvostelulla (* – *****). Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen mahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. 50/50 tarkoittaa, ettei ole yllätys, jos laulu menee finaaliin, mutta ei myöskään mikään suuri järkytys, mikäli esitystä edustaneen maan nimeä ei kirjekuorista paljastukaan. Veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joka ratkaistaan yleisöäänestyksen ja raatiäänestyksen yhteistuloksella.

Ensimmäisessä semifinaalissa kilpailee 16 esitystä, joista kymmenen pääsee jatkoon lauantain finaaliin. Eli vain kuusi esitystä karsiutuu. Äänestysjärjestelmän lisäksi tässä 1. semifinaalin veikkauksessa on hieman huomioitava myös geopolitiikkaa. Ensimmäinen semifinaali on nimittäin hyvin Itä-Eurooppa-painotteinen. Koska semifinaaliosallistujat saavat äänestää vain siinä semifinaalissa mihin osallistuvat, tarkoittaa tämä sitä, että suurin osa tämäniltaisista pisteistä tulee idästä.

1. MOLDOVA: Eduard Romanyuta – I want your love ***½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Moldova vie meidät 15 vuoden taakse jankkaavalla pop-kappaleella, jonka Britney tai Christina Aguilera olisi voinut levyttää vuonna 2003. Itäeurooppalaisen näköisessä esityksessä nähdään poliiseja niukoissa nahkapöksyissä.

Moldovan viisu on ollut yksi vuoden epäsuosituimpia. Ehkä tällaisten esitysten aika oli viisuissa tosiaan 10 vuotta sitten. Moldovaa ei voi kuitenkaan ihan täysin sulkea pois pelistä. Moldova on hyvin usein päässyt nipin napin finaaliin ja nyt semifinaalissa äänestää moni Moldovan ystävämaa. Artisti Eduard on ukrainalainen, ja koska Ukraina ei tänä vuonna ole kilpailussa mukana, ehkäpä Ukrainan diasporaäänet siirtyvät nyt Moldovalle?

2. ARMENIA: Genealogy – Face the shadow **½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Vain Euroviisuja varten koottu kuuden itsenäisen laulajan ryhmä laulaa tasan 100 vuotta sitten tapahtuneesta Armenian kansanmurhasta, joka on edelleen merkittävä historiapoliittinen kiista.

Laulajat ovat ammattilaisia eivätkä he harjoitusraporttien mukaan syyllisty kilpalaulantaan, joka on usein niin tyypillistä vain viisuja varten kootuille lauluryhmille. Jopa tummanpuhuva esitys on saanut kehuja. Raatien uskoisi arvostavan musikaalimaista balladia ja taitavaa laulantaa. Lisäksi tämän laulun puhelinäänestyspotentiaali voi olla todella korkea. Armenialla on ollut viisuissa todella tehokas diaspora, joka nyt vasta saattaakin aktivoitua äänestämään yltiönationalistista kappaletta. Semifinaalissa kilpailee todella monta maata, jotka ovat perinteisesti äänestyksessä tukeneet Armeniaa. Mennee jatkoon, vaikkei biisi välttämättä ansaitsisi.

3. BELGIA: Loïc Nottet – Rhythm inside **** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Belgian Robin, 19-vuotias pop-lahjakkuus esittää hauskan ja nykyaikaisen pop-renkutuksen, jolle voisi kuvitella elämää myös Euroviisujen ulkopuolella.

Monien harjoitusraporttien perusteella kisa alkaa vasta tästä. Loïc on saanut esiintymisistään pääsääntöisesti ylistävät arviot. Lahjakas ja persoonallinen pop-tähti yhdistettynä biisiin, jossa on paljon hittipotentiaalia, vaikuttaa lupaavalta menestyksen suhteen. En kuitenkaan uskalla nostaa Belgiaa varmaksi finalistiksi, koska maa on pärjännyt viisuissa sangen heikosti ja se joutuu todella ansaitsemaan jokaisen pisteensä (ts. ei saa "automaattisesti" pisteitä naapurimailtaan tai siirtolaisiltaan).

4. ALANKOMAAT: Trijntje Oosterhuis – Walk along ***½ 50/50
Kokenut eturivin artisti esittää kivan mutta myös hyvin harmittoman radiohitin.

Todella toivoisin Alankomaille menestystä, kun he ovat viime vuosina päässeet viisumenestyksen makuun ja ovat jälleen saaneet kokeneen eturivin ammattilaisen karkeloihin mukaan. Esitys vaikuttaa kuitenkin hieman yksitoikkoiselta, olisin jopa kaivannut jonkinlaista esikatseluvideosta tuttua puuma-tematiikkaa mukaan esitykseen. Raadit voinevat tämän pelastaa, mutta saa nähdä riittääkö rahkeet finaalipaikkaan.

5. SUOMI: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää ** 50/50
Suomi kilpailee todella omassa sarjassaan viisuhistorian lyhyimmällä esityksellä ja ensimmäisellä puhdasoppisella punk-kappaleella.

Tämä on jotain niin uutta viisuissa, että on ihan mahdotonta sanoa miten Suomi tulee pärjäämään. Pidän mahdollisena, että Suomi voi saavuttaa viisuhistoriansa toiseksi parhaan sijoituksen ikinä.
Pidän myös mahdollisena, että esitys polarisoi äänestäjät esim. raatien ja yleisöäänestyksen välillä tai itä-länsi-akselilla, jolloin sijoitus tulee olemaan jossain puolenvälin tienoilla. En voi myöskään poissulkea mahdollisuutta, että tämä menee ulkomaalaisilta äänestäjiltä kokonaan ohi ja jää pelkästään kansalliseksi perversioksi.

Jatkoonpääsyn puolesta puhuu kuitenkin se, että Suomi vastaa yhdestä viisujen suurimmista puheenaiheista ja PKN on saanut mukavasti mediahuomiota, vaikka ihan sellaista lordimaista hypetystä ei vielä olekaan havaittavissa. Ns. "musiikillisilla ansioilla" Suomi tuskin kerää pisteitä, mutta viisuissa ilmiöt ovat aikasemminkin onnistuneet menestymään, esim. t.A.T.u melkein voitti kilpailun 2003 keskinkertaisella biisillä ja kammottavan huonolla livevedolla. Paljon riippuu myös siitä, miten esimerkiksi erilaiset kansalaisjärjestöt aktivoituvat illalla äänestämään. Suomi kerännee myös vuoden protestiäänet ja voi saada äänestämään sellaisetkin katsojat, jotka harvemmin äänestävät viisuissa. Ruodin Suomen mahdollisuuksia vielä yksityiskohtaisemmin blogin loppuosassa.

6. KREIKKA: Maria Elena Kyriakou – One last breath *** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Bile-euroviisujen luvattu maa pelästyi viime vuonna huonoa menestystään ja lähettää sen vuoksi kliseisen viisuballadin.

Itse biisi on todellinen kliseekimppu vailla henkeä ja sielua. Oikein laskelmoitu voimaballadi, jossa on kaikki powerballadin kliseet. Mutta. Harjoitusraporttien mukaan esittäjä on aivan loistava. Maria Elena puhaltaa laulun aivan uudella tavalla henkiin. Raadit arvostavat aina lahjakkaita tulkitsijoita. Kreikka on myös aina päässyt tähän mennessä finaaliin. Kuitenkin vain todennäköinen finalisti, koska biisi on tylsä.

7. VIRO: Elina Born & Stig Rästä – Goodbye to yesterday ***** VARMAHKO FINALISTI
Semifinaalin ainoa oikeasti todella hieno biisi, josta voisi povata jonkinsortin hittiä Euroopan listoille.

Viron valloittava kappale on yksi vuoden suurimpia ennakkosuosikkeja, eikä mikään ihme. Stigin esityksestä huokuu professionaalisuus ja Elinan ääni on lumoava. Esitystä on kritisoitu liiankin vähäeleiseksi ja Stigin on väitetty laulavan ajoittain alavireisesti. Mutta näistä vioista huolimatta en voi mitenkään uskoa, että tämä ei menisi jatkoon semifinaalissa, jossa vain kuusi laulua karsiutuu. Eihän tämä voi tippua, eihän?

8. MAKEDONIA: Daniel Kajmakoski – Autumn leaves ** VARMAHKO KARSIUTUJA
Makedonialainen lahjakkuus on saanut esitettäväkseen valitettavan mitäänsanomattoman poikabändi-biisin, joka pilataan tahattoman koomisella esityksellä.

Makedonian biisi on mielestäni alusta lähtien ollut semifinaalin anonyymein. Siinä ei ole mitään vikaa, se on varmasti ihan muodollisesti pätevä, mutta kun se on niin mitäänsanomaton. Kun esitykseen on ympätty mukaan biisin tunnelmaan täysin sopimattomia tanssijoita liikehtimään koomisesti, en voi mitenkään uskoa Makedonialle jatkopaikkaa. Harmi, sillä solisti on monilahjakkuus.

9. SERBIA: Bojana Stamenov – Beauty never lies *** TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Vihdoinkin "perinteinen" euroviisu. Serbialainen camp-akka pistää alkulämmittelyn jälkeen kunnon Balkan-diskon käyntiin ja vakuuttaa, että erilaisuus on ihan ookoo.

Serbian viisuesitys saa viisufanit pissaamaan hunajaa. On pukutemppua, tuulikonetta, liehuvia lippuja ja huutava nainen. Mutta olennainen kysymys onkin se, että tykkääkö tästä kukaan muu? Vaikea uskoa, että 2010-luvulla näin leimallinen euroviisuklisee enää pärjäisi.

10. UNKARI: Boggie – Wars for nothing * 50/50
Ammattitaitoinen ja ihan suloinen artisti vaikertaa pelkistetyn folk-riparilaulun.

Unkarin esitys on illan pelkistetyin ja akustisin, minkä myötä se saattaa jopa erottua joukosta. Mutta kun tämä on niin julmetun tylsä! Kolmen minuutin monotoninen vaikerrus. Tiedostan, että jotkut arvostavat tällaista, mutta ihan totta, voiko ihan tosissaan riittää finaalipaikkaan?!? Intuitio luokittelisi tämän karsiutujaksi, mutta en uskalla sitä sellaiseksi julistaa, kun jotkut tahot ovat suorastaan ylistäneet tätä...

11. VALKO-VENÄJÄ: Uzari & Maimuna – Time ***½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Maanisen näköinen mies ja Valko-Venäjän Vanessa Mae / Linda Lampenius esittää ihan reippaan poppiksen, jossa kuuluu 70-luvun discoviulun soundi.

Biisi ei ole huono mutta ei mullista maailmoja. Esitystä on luonnehdittu tylsäksi. Ei ole hyvä merkki, jos vauhdikas biisi näyttää tai kuulostaa tylsältä. Mutta Valko-Venäjälle samat sanat kuin Moldovalle: Valko-Venäjä on viime vuosina usein päässyt finaaliin, vaikka biisit eivät mitään ihmeellisiä ole olletkaan, ja Valko-Venäjäkin saattaa hyötyä siitä, että mukana on äänestämässä niin monta IVY-maata.

12. VENÄJÄ: Polina Gagarina – A million voices **** VARMAHKO FINALISTI
Viime vuonna viisufanien tiedostava osasto buuasi Venäjälle. Mitä tehdä tänä vuonna, jotta Venäjälle ei buuattaisi? Lähetetään yksi Itä-Euroopan suurimpia gay-ikoneita viisuihin. Mitä tehdä tänä vuonna, jotta Venäjälle taas buuattaisiin? Laitetaan se laulamaan... rauhasta.

Venäjä laulamassa vuonna 2015 Euroviisuissa rauhasta. Hieman irvokasta kieltämättä, vaikka laulu onkin enemmän sellainen "yleishumaani". Mutta Polina on yksi illan lahjakkaimpia artisteja ja biisi on kaikesta kliseisyydestään ja kitschiydestään huolimatta yksi illan parhaimpia voimaballadeja. Ja Venäjä nyt menee aina jatkoon semifinaalista, vaikka sitä edustaisi Peter Nalitch. 

13. TANSKA: Anti Social Media – The way you are ***½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
60-luvun brittipoppia ihannoivat pojat ovat perustaneet koulubändin, joka soittaa... 60-luvun brittipoppia.

Viisufanit vihaavat tätä kappaletta syvästi. Mutta minäpä uskon, että aina yhtä iloiset tanskalaiset onnistuvat tälläkin pääsemään finaaliin. Miltei joka vuosi viisuissa on se yksi heterokansalle kohdistettu kappale, jota viisufanit vihaavat ja sitten järkyttyvät, kun se kuitenkin onnistuu menestymään. Tällaisia heteroviisuja ovat olleet mm. Tanska 2005, 2008, 2009, Islanti 2011, Malta 2013 ja Sveitsi 2014. Beach Boysilta ja Beatlesin alkutuotannolta kuulostava laulu erottuu myös todella selvästi kaikkien näiden viisujollotusten keskuudessa. Vaikka biisi on kieltämättä hieman yksitoikkoinen ja jankkaava, uskon tämän jäävän todella hyvin ns. "taviskatsojien" mieleen. Laulu ja esitys ovat myös sen verran sovinnaisia, että kelvannee myös raadeille.

14. ALBANIA: Elhaida Dani – I'm alive ** 50/50
Todella ansioitunut laulaja esittää hieman hahmottoman viisun, joka kutkuttaa monia viisufaneja oikeasta pisteestä.

Toisin kuin monet muut viisufanit, en ymmärrä tätä Albanian biisiä ollenkaan. Mikä se on? Se ei ole poppia, se ei ole balladi, se ei ole iskelmä, se ei ole rokkia. Kuunteleeko joku tällaista musiikkia vapaa-aikanaan? Mutta. Solisti on yksi illan lahjakkaimpia laulajia. Tämä albaniatar on kerännyt jo hieman kansainvälistä kuuluisuutta. Hän on muun muassa voittanut The Voice of Italy -kilpailun ylivoimaisesti. Ei vähän mitään. Koska raadeilla on taipumusta arvostaa taitavia laulajia, pelkään Elhaidan pääsevän sinne, vaikka biisi ei finaalipaikkaa todellakaan ansaitsisi.

15. ROMANIA: Voltaj – De la capăt / All over again ***½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Jo 80-luvulla perustettu poprock-bändi esittää kantaaottavan biisin, jonka he olisivat varmaan tehneet ilman Euroviisujakin.

Pitkästä aikaa Romanialla on ihan oikea biisi. Sitä en tiedä menestytäänkö tällä viisuissa, mutta veikkaisin, että bändin ammattitaito ja kappaleen laadukkuus riittäisivät finaalipaikkaan. Romania kuuluu niihin maihin, joka on edennyt jokaikinen vuosi finaaliin, ja lisäksi täytyy muistaa, että loppupään esiintymisnumeroilla on ollut taipumusta pärjätä.

16. GEORGIA: Nina Sublatti – Warrior *** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Asennemuija vetää illan rokahtavimman esityksen biisillä, joka ei ehkä kuitenkaan ole ihan rokkia.

Georgian vihainen nainen erottuu myös hyvin viisujollotusten joukosta. Vihdoinkin saadaan vähän munaa viisulähetykseen. Esittäjä on kuulemma ihan lahjakas, esiintymisnumero on loistava ja Georgiakin hyötyy itäeurooppavoittoisesta semifinaalista. Veikkaan jatkopaikkaa, vaikka biisi onkin vähän kummallinen sekasotku.


Saattaa olla, että tein veikkauksissa hieman turhan paljon riskejä, mutta toisaalta olisi hieman tylsää kategorisoida miltei kaikki esitykset 50/50-kategoriaan. Veikkaaminen on kuitenkin äärimmäisen haastavaa, koska semifinaalin taso on niin tasapaksu. Oikeasti hyviä biisejä on melkoisen vähän ja myös sysipaskat pohjanoteeraukset puuttuvat. On siis hieman haastavaa veikata, mikä tasapaksuista biiseistä menee jatkoon ja mikä ei.

Tämän disclaimerin jälkeen muodostan veikkauskuponkini seuraavasti.

Veikkaan illan finalistit ja karsiutujat näin (todennäköisyysjärjestyksessä):

VENÄJÄ
VIRO
KREIKKA
BELGIA
ROMANIA

GEORGIA
ARMENIA

TANSKA
SUOMI
ALBANIA
--
ALANKOMAAT 

UNKARI
MOLDOVA
VALKO-VENÄJÄ

SERBIA
MAKEDONIA

Korostettakoon vielä, että nämä ennakkoveikkaukset perustuvat vain etukäteisarvioihin. Näkemykseni saattaa toki muuttua, kun esitykset nähdään tänä iltana suorassa lähetyksessä.

Erityisen epävarma olen veikkauksen "sijoituksista" 7–14. Mikä tahansa neljästä "viimeisestä" finalistiveikkauksestani voi ihan hyvin korvautua neljällä ensimmäisellä viivan alapuolella olevalla maalla. Olen siis ihan tyytyväinen, jos veikkaan edes 6/10 oikein. Jännittävä ilta edessä!

Lisäveikkaus: Vaikka finaaliin pääsevät maat ilmoitetaankin virallisten tietojen mukaan ”täysin satunnaisessa järjestyksessä”, niin viime vuosina on ollut kuitenkin havaittavissa, että tuottaja selvästi hieman miettii, minkä maan jatkopaikka julistetaan ihan viimeiseksi. Näin saadaan aikaiseksi hyvää tv-viihdettä. Veikkaan, että Suomella on potentiaalia tähän. Kaikki jännittävät pääseekö se "erilainen" bändi jatkoon. Jos Suomi ei mene jatkoon, niin veikkaisin mahdollisuuksia ennakkosuosikeille Belgialle tai Virolle.

Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen: (perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin)

12 p. VIRO: Elina Born & Stig Rästä – Goodbye to yesterday *****
10 p.
BELGIA: Loïc Nottet – Rhythm inside ****
8 p. VENÄJÄ: Polina Gagarina – A million voices ****
7 p. ROMANIA: Voltaj – De la capăt / All over again ***½
6 p. TANSKA: Anti Social Media – The way you are ***½
5 p. ALANKOMAAT: Trijntje Oosterhuis – Walk along ***½
4 p. MOLDOVA: Eduard Romanyuta – I want your love ***½
3 p. VALKO-VENÄJÄ: Uzari & Maimuna – Time ***½
2 p. SERBIA: Bojana Stamenov – Beauty never lies ***
1 p. KREIKKA: Maria Elena Kyriakou – One last breath *** 
11. GEORGIA: Nina Sublatti – Warrior ***
12. ARMENIA: Genealogy – Face the shadow **½ 
13. SUOMI: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää **
14. MAKEDONIA: Daniel Kajmakoski – Autumn leaves **
15. ALBANIA: Elhaida Dani – I'm alive **
16. UNKARI: Boggie – Wars for nothing * 

Muita hyviä arvioita

Tony's Eurovisionblog: ESC 2015 - Ensimmäinen semifinaaliveikkaus
Tobson in Euroland: Semi 1: Tobson top ten, All 2015 reviews in one place
Miikka Keränen: Euroviisut 2015: Semifinaali 1
ESCKAZ.com: Keith Mills rolling blog of semi one press rehearsal, Keith Mills predictions for the qualifiers  from the first semi

Suomen mahdollisuudet


Ruodin tässä vielä hieman yksityiskohtaisemmin Suomen menestymismahdollisuuksia. Mikäli euroviisuäänestys noudattaa yhtään samanlaista kaavaa kuin aikaisempina vuosina, niin on oletettavaa, että Pertti Kurikan Nimipäivät tulee menestymään huomattavasti paremmin yleisöäänestyksessä kuin raatiäänestyksessä. Jos raadit lyttäävät ihan täysin PKN:n, finaalipaikka voi jäädä haaveeksi, vaikka tulisi puhelinäänten vyöry. Mutta en tiedä onko meillä syytä uskoa, että PKN olisi raatienkaan keskuudessa niin epäsuosittu? Eihän sitä tiedä, kuinka monta old school -punkkaria raadeissa istuvista levymoguleista löytyykään...

Toinen asia, mikä hieman askarruttaa, on semifinaalimme demografia, sillä osallistujista selkeä enemmistö on Itä-Euroopasta. Voi olla, että syyllistyn nyt typeriin ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, mutta veikkaisin, että Pertti Kurikan Nimipäivät saisi enemmän kannatusta lännestä kuin idästä. Kehitysvammaisten asema Itä-Euroopassa valitettavasti tiedetään, ja lisäksi voisin muutenkin kuvitella, että punkille riittää ymmärrystä ennemmin Länsi-Euroopassa. PKN on herättänyt etukäteen paljon kansainvälistä huomiota, mutta selvästi enemmän länsieurooppalaisessa mediassa kuin itäisessä. Monet länsieurooppalaiset valtiot eivät saa kuitenkaan äänestää tämän illan semifinaalissa. Suomella kävi tässä suhteessa äärimmäisen huono tuuri, sillä tässä semifinaalissa Suomen vakioäänestäjistä mukana on vain Viro ja Tanska. Ruotsi, Norja ja Islanti ovat kaikki toisessa semifinaalissa. Finaalissa kaikki maat saavat äänestää. Jos uhkakuvani siitä, että PKN vetoaa vain lännessä toteutuu, voisin jopa ennustaa, että finaalissa menestyminen olisi PKN:lle helpompaa kuin tässä itäpainotteisessa semifinaalissa.

Ja vaikka PKN on kieltämättä herättänyt paljon mediahuomiota Euroopassa, on varauduttava myös siihen, että suurin osa viisukatsojista kuulee ja näkee Suomen biisin ensimmäistä kertaa vasta tänään, eikä välttämättä tunne yhtyeen taustatarinaa.

Joka tapauksessa PKN:n etu on, että se jää varmasti kaikkien katsojien mieleen, koska se erottuu kaikista muista kilpailijoista niin selvästi. Uskon myös, että PKN voi saada äänestämään sellaisetkin katsojat, jotka eivät tyypillisesti äänestä viisuissa. Pidetään tänä iltana peukkuja pojille ja toivotaan parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti