14. toukokuuta 2022

Euroviisut 2022: BIG 5


Mietteitä Eurovision viiden suuren rahoittajamaan tämänvuotisista viisuedustajista.

Viime vuoden euroviisufinaalissa suorat finalistit sijoittuvat tuloslistan ääripäihin: Italia ja Ranska olivat koko kisan ykkönen ja kakkonen, muut neljä jäivät pahnanpohjimmaisiksi. Jumbosijat sinetöi historiallisen murskaava yleisöäänestystulos: neljä kertaa nolla pistettä.

Tänä vuonna BIG 5 -maiden panostus on arvioitu korkeatasoiseksi. Vedonlyöntitilastoissa Britannia, Italia ja Espanja ovat viiden veikatuimman joukossa! Ranska lukeutuu fanisuosikkeihin. Saksan kilpailukappale voinee jäädä finaalikavalkadissa väliinputoajaksi mutta siinäkin on omat ansionsa.

6. RANSKA: Alvan & Ahez – Fulenn

Ranskan hypnoottinen menopala yrittää vaivuttaa transsiin yhdistelemällä modernia elektropoppia ja kelttiläistä kansanmusiikkia – laulukielenä bretoni. Vahva "only in Eurovision" -leima.

Trio Ahez ja elektronisen musiikin spesialisti Alvan löivät hynttyyt yhteen ja tuloksena on kutkuttavaa viisuviihdettä teemaan sopivine kuvastoineen. Euroviisufanit odottavat menestystä Ranskan etnopopille, joka on kieltämättä mieleenpainuva omanlaisensa kokonaisuus vuoden viisutarjonnassa.

Pitkin kevättä olen pohtinut, että Ranska on tämän vuoden KEiiNO (Norja 2019). Kolme vuotta sitten norjalaiskolmikon revontulihumppa Spirit in the sky sai euroviisuklubin pojat ulvomaan – ja sijoittui vastoin kaikkia ennakko-odotuksia yleisöäänestyksessä peräti ykköseksi. Raadit antoivat kuitenkin KEiiNOn epämusiikille niin alhaiset pisteet, että katsojien suosikki sijoittui vasta kuudenneksi. Epäilen myös, ettei Ranska välttämättä menesty edes yleisöäänestyksessä niin hyvin kuin uumoillaan, koska esiintymisvuoro on näin aikaisin ja lisäksi kokoonpanon esiintymisestä huokuu pienoinen amatöörimäisyys. Alvan vetää omaa show'taan ja Ahezin naiset laulavat rivissä jossain taustalla. Kipinästä (Fulenn) ei ehkä sittenkään ole roihuksi.

Viisuanekdoottina mainittakoon, että Ranskan viisuhistoriassa on ennestään yksi bretoninkielinen viisu: Diwanit bugale vuodelta 1996.

Arvioni: 3 / 5
Veikkaus: Mahdoton arvioida. Voi menestyä todella hyvin tai flopata täysin tai sijoittua keskivaiheille. Haistan floppaavan fanisuosikin, mutta olen mielelläni väärässä.

9. ITALIA: Mahmood & Blanco – Brividi

Viisukonkari Mahmood, 29, ja toyboynsa lupaava nuori räppäri Blanco, 19, voittivat helmikuussa San Remon musiikkifestivaalit Brividi-duetollaan, josta muodostui välittömästi valtava megahitti kotimaassaan – ja vähän muuallakin maailmassa. Striimiluvut hätyyttelevät sataa miljoonaa.

Ennen Uuden Musiikin Kilpailua 2022 QX-lehti julkaisi Isaac Seneä puffaavan hoopon artikkelin, jossa julistettiin, kuinka olisi korkea "aika gay-voitolle Euroviisuissa". Kirjoittaja ei saanut toivomustensa mukaisesti Isaac Seneä Suomen euroviisuedustajaksi, mutta Italian duo voisi tarjota kaivatun "gay-voiton", sillä Brividi on komea balladi miesten välisestä rakkaussuhteesta – tai oikeastaan rakastamisen vaikeudesta.

New York Times: Italy's Eurovision Entry Signals the Country's Changes

Italia tuo viisulavalle jälleen musiikkiteollisuutensa kärkilaatua. Tyylikäs, ylevä kappale mielettömällä tunnelatauksella. Kaksikon falsettilaulu soi hienosti yhteen, aiheuttaa kuulijalle laulun nimen mukaisesti väristyksiä (brividi) – ja Blancon raposuus uppoaa kokonaisuuteen hämmästyttävän sulavasti.

Mahtaako Mahmood päihittää kolmen vuoden takaisen kakkossijansa? Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1994 järjestäjämaalla voisi olla realistiset saumat voittaa kilpailu toista vuotta peräkkäin. Vedonlyönnissä Italia tällä hetkellä neljäntenä – tosin kertoimet ovat nousussa. Finaali on kuitenkin pullollaan slovareita, joten balladiäänistä käydään kova kilpailu. Eikä esiintymisnumerokaan ole kaikkein optimaalisin.

Arvioni: 4 / 5
Veikkaus:
TOP 10 ilman muuta, TOP 5 hyvinkin mahdollinen.

10. ESPANJA: Chanel – SloMo

Espanja on menestynyt Euroviisuissa surkeasti, mutta tänä vuonna kuubatar Chanel Terreron uskotaan kääntävän maan viisukurssin nousuun lattariketkutuksellaan SloMo, jota kuuleman mukaan yritettiin alun perin tyrkyttää Jennifer Lopezille.

Suurimman euroviisufanisivuston Wiwibloggsin vetäjän William Lee Adamsin osuvan luonnehdinnan mukaan Espanjan sähäkkä esitys tarjoaa homoyleisölle kaikkea sitä mitä euroviisuesitykseltä kaivataan. Karismaattinen Chanel ja hänen tanssijattarensa vääntelehtivät antaumuksella haaravälit vain niukasti peitettynä – ja miespuoliset tanssijat pääsevät esittelemään ylävartaloitaan sadoille miljoonille katsojille. Espanja onnistuu siinä, missä Albania räikeästi epäonnistui tiistain semifinaalissa. SloMo lienee eittämättä viisufinaalin eroottisin kolmeminuuttinen.

Espanja on keikkunut vedonlyönnissä peräti viidentenä. En oikein osaa uskoa noin korkeaan sijoitukseen ennen kuin näen. Espanja on ennenkin ollut viisuharrastajien lempilapsi, mutta flopannut lopputuloksissa pahasti. Edellisen kahdeksan vuoden aikana Espanja on sijoittunut joka kerta seitsemän viimeisen joukkoon. Toisaalta euroviisuekspertit havaitsivat aivan oikein, että Espanja on finaalikattauksen ainoa naissolistin esittämä nopeatempoinen konstailematon tanssibiisi. Ehkä erottuu joukosta eikä ole genrekilpailua. Espanjalaiset viisufanit suhtautuvat laulukilpailuun suorastaan intohimoisesti, joten heidän puolestaan kotimaalleen soisi menestystä pitkästä aikaa.

Arvioni: 2,5 / 5
Veikkaus:
Sijoitus voi olla mikä tahansa maan ja taivaan välillä.

13. SAKSA: Malik Harris – Rockstars

Saksalaisamerikkalainen Malik on päivittänyt Rock'n'roll kidsin Eminemin tyylille ominaiseksi.

Kaksissa edellisissä viisuissa Saksa on jäänyt yleisöäänestyksessä tylysti nollille. Toivottavasti sanonta "ei kahta ilman kolmatta" ei toteudu, sillä se olisi tarpeettoman julma kohtalo tälle sympaattiselle perusbiisille. Malik kertoo uskottavasti tarinansa nuoruusvuosistaan.

Eurovision laulukilpailun äänestys ei ole aina kovinkaan reilu. Saksan Rockstars on omassa genressään ihan pätevä ja voisi menestyä kohtuullisesti maailman musiikkimarkkinoilla, mutta viisukontekstissa esitys jäänee auttamattomasti mieleenpainuvampien varjoon – etenkin, kun Saksa joutuu esiintymään monen ennakkosuosikin jälkeen. Finaalissa kilpailu on kovaa, eikä ihankivoilla biiseillä ole saumaa.

Arvioni: 2,5 / 5
Veikkaus:
BOTTOM 5, mutta ilahdun vilpittömästi mikäli onnistuu ylittämään odotukset.

22. ISO-BRITANNIA: Sam Ryder – Space man

Ennen vuosituhannen vaihdetta Iso-Britannia oli Euroviisujen kestomenestyjä. Suurvalta-aseman menettäminen aiheutti identiteettikriisin, joka on ollut ajoittain rujoa seurattavaa. Viime vuonna lopputuloksena oli viisuhistorian ensimmäinen "double zero" – nollat sekä raadeilta että yleisöltä. Pohjasta ei voi nousta kuin ylöspäin – ja nyt Britannia kohonnut peräti ennakkoveikkausten kakkoseksi.

BBC on viimeinkin oivaltanut, mistä Eurovision laulukilpailusta on nykyään kyse, sillä tänä vuonna Britannia ampuu kovilla panoksilla. Sam Ryder on TikTokissa valtavaksi ilmiöksi noussut vahvaääninen tähti, jolla on somessa kymmeniä miljoonia seuraajia. Britannian viisussa on potentiaalia ylisukupolviseksi suosikiksi. Sam on valloittanut nuorison jo TikTokissa, mutta hänen kappaleensa kelvannee erinomaisesti vanhemmille sukupolville, sillä Space man on uskollinen klassisen brittipopin traditiolle ja siinä kuuluu kaikuja David Bowielta, Queenilta, Elton Johnilta...

Mikä hienointa: harjoitusraporttien mukaan Sam tulkitsee kovaa ja korkealta kulkevan viisunsa erinomaisen vakuuttavasti avaruuskaavussaan, josta aiheeseen vihkiytyneet bongaavat varmaankin monenlaisia esoteerisia merkityksiä. Esiintymisnumero on suorastaan erinomainen ja kokonaispaketin uskoisi kelpaavan yhtä lailla raadeille kuin suurelle yleisölle. Voisiko Britannia taistella voitosta?

Joka tapauksessa Sam Ryder on kommentoinut viisaasti, että hänen primäärisenä tavoitteenaan ei ole hyvä sijoitus vaan muuttaa brittien kyynistä asennetta Eurovision laulukilpailua kohtaan. Hieno mies!

Arvioni: 4 / 5
Veikkaus:
Tulostaulun vasen puolisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti