14. toukokuuta 2022

Euroviisut 2022: Opas finaaliin – läpihuutojuttu Ukrainalle vai saadaanko kunnon kilpailu?


Tänään on pääpäivä! Sadat miljoonat eurooppalaiset kokoontuvat yhteen Eurovision laulukilpailun tuotantokauden numeron 66 huipentuessa finaaliin. Suomen aikaan sunnuntaina kellonlyömällä 1.40 uuden euroviisuvoittajan pitäisi olla tiedossa!

Suomen edustaja The Rasmus näytti epäilijöille närhen munat ja eteni torstain semifinaalista loppukilpailuun. Eikä ihme, Rasmuksen esitys sujui loistavasti. Kvartetti osoitti, ettei usean kuukauden harjoittelu ollut turhaa työtä. Tämänvuotisen viisukilpailun rokkipumpuista The Rasmus äänestettiin ainoana semifinaaleista jatkoon. Mahtava suoritus! Päätavoite on saavutettu. Kuten Yleisradion viisuselostaja Mikko Silvennoinen totesi finaalipaikan selvittyä: "nyt me ollaan finaalissa, ihan sama mitä enää tapahtuu".

24. helmikuuta Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tuosta päivämäärästä lähtien Ukrainalle on aseteltu vuoden 2022 euroviisuvoittajan viittaa. Ukrainan Kalush Orchestra on ollut koko kevään vedonlyönnin ylivoimainen ykkönen. Tälläkin hetkellä ennakkoveikkausten tilastojen mukaan ukrainalaisyhtyeen mahdollisuus voittaa viisufinaali on miltei 60 prosentin tienoilla. Illalla selviää realisoituuko Ukrainalle kohdistettu sympatia pistevyöryksi Euroviisuissa – vai saataisiinko tästä yhteisöllisyyden juhlasta sittenkin vielä ihan jännittävä kilpailu. On kuitenkin muistettava, että puolet äänistä antavat ammattilaisraadit. Nostavatko musiikin asiantuntijoista koostuvat tuomaristot ukrainalaista kansanmusiikkia ja hip hopia yhdistelevän Stefanian kirkkaimpaan kärkeen?

Semifinaalitulosten jälkeen tämänvuotisen viisukilpailun tuottaja on vielä erottanut jyvät akanoista ja sijoittanut finalistit järjestykseen. Halusimme tai emme, esiintymisjärjestyksellä on vaikutusta tuloksiin. Toiset kilpailijat ovat sijoitetut ihanteellisille esiintymispaikoille ja toiset vähemmän hyville. Ikävä kyllä, Suomi ei ollut onnekkaiden joukossa. Eilen perjantaina 13. päivä suomalaiset viisuharrastajat heräsivät pettymykseen. The Rasmus joutuu lauteille jo esiintymisnumerolla neljä, joka on tilastojen valossa erittäin huono. Euroviisufinaalissa neljäntenä esiintyneet ovat harvoin yltäneet kärkisijoille. Ei auta kuin toivoa, että Jezebelin tenho kantaa alkupään esityspaikasta huolimatta. Vedonlyönnissä Suomi on puolivälin tienoilla.

Viimeisimmissä euroviisufinaaleissa neljäntenä esiintyneet kilpailijat

2021 Belgia: Hooverphonic – The wrong place 19. / 26, 74 pistettä (yleisö 3, raadit 71)
2019 Saksa: Sisters – Sister 25. / 26, 25 pistettä (yleisö 0, raadit 25)
2018 Liettua: Ieva Zasimauskaitė – When we're old 12. / 26, 181 pistettä (yleisö 90, raadit 91)
2017 Itävalta: Nathan Trent – Running on air 16. / 26, 93 pistettä (yleisö 0, raadit 93)
2016 Azerbaidžan: Samra – Miracle 17. / 26, 117 pistettä (yleisö 73, raadit 44)
2015 Viro: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday 7. / 27, 106 pistettä (yleisö 144, raadit 56)
2014 Islanti: Pollapönk – No prejudice 15. / 26, 58 pistettä (yleisö 46, raadit 59)

Muistetaan lisäksi, että Krista Siegfrids esiintyi vuoden 2013 viisufinaalissa numerolla neljä. Suurista ennakko-odotuksista huolimatta lopullinen sijoitus oli finaalin kolmanneksi viimeinen (24. / 26).

Muutenkin on todettava, ettei finaalin esiintymisjärjestys ole paras mahdollinen. Jälkipuoliskolle arpoutui melkoinen balladiputki. Finaalin dramaturgia muistuttaa hieman vuoden 2015 puuduttavan tylsää viisufinaalia, jossa miltei kaikki kiinnostavat esiintyivät alussa ja jälkipuolisko oli jollotusta jollotuksen perään. Saman genren edustajat voivat syödä toistensa kannatusta. Vedonlyöjille tärppinä: kannattaa kiinnittää huomiota jälkipuoliskon nopeisiin kappaleisiin, jotka erottuvat massasta erinomaisesti. Etenkin Moldova (#19) ja Serbia (#24) kuulostavat hitaiden kappaleiden ympäröiminä erittäin virkistäviltä.

Ohessa ylimalkaisia ja lyhyitä veikkauksia tämäniltaisten kilpailijoiden menestymismahdollisuuksista. Olen yrittänyt pohtia muun muassa mitkä esitykset voisivat pärjätä raatien äänestyksessä ja mitkä lienevät oletettavasti kuumaa valuuttaa yleisöäänestyksessä.

1. TŠEKKI: We are Domi – Lights off (SEMIFINAALI 2)

2010-luvulla Eurovision laulukilpailun kontrollifriikillä itsevaltiaalla Christer Björkmanilla oli tapana sijoittaa toisen semifinaalin päätösesitys finaalin aloitusnumeroksi. Björkman on eläkkeellä mutta hänen toimintatapansa elävät edelleen.

We are Domin menestys lienee raatipisteiden varassa, sillä Tšekki lukeutuu niiden maiden joukkoon, joka ei saa yleisöäänestyksessä pistettäkään ilmaiseksi. Muutamia esimerkkejä Tšekin yleisöäänestyspisteitä vuosien varrelta: 2021 semifinaali, 0 pistettä; 2019 finaali, 7 pistettä; 2017 semifinaali, 2 pistettä; 2016 finaali, 0 pistettä...

2. ROMANIA: WRS – Llámame (SEMIFINAALI 2)

Torstain semifinaaliveikkauksessa suhtauduin Romanian lattariin liian tosikkomaisesti. Kyllähän se kaikesta laaduttomuudestaan ja halpahintaisuudestaan huolimatta viihdytti jollotusten seurassa. Eilisenä sitkeänä korvamatona soi "hola, mi bebébé, llámame, llámame". Tosin kannattaakohan Romanian enää lähettää viisuedustajakseen mitään oikeaa musiikkia? Edellinen finaalipaikka tuli Yodel itillä (2017) ja nyt tällä...

Tuottaja päätti murhata Romanian sijoittamalla sen pahaenteiselle kakkospaikalle. Veikkaan raatipisteiden jäävän vähäisiksi ja yleisöpisteet ovat Romanian diasporan varassa (muun muassa Moldova, Italia, Espanja): noin 40–60 pistettä.

3. PORTUGALI: MARO – Saudade saudade (SEMIFINAALI 1)

Katastrofaalinen esiintymisnumero Portugalillekin. Veikkaan maalle vastaavanlaista menestystä kuin viime vuonna: raadeilta kohtuullisesti pisteitä, yleisöpisteitä lähinnä portugalilaisilta siirtolaisilta (Ranska, Sveitsi, Espanja). Viime vuonna Portugalin viisun Love is on my side pistesaldo 153 jakautui 126 raadeilta, 27 yleisöltä.

4. SUOMI: The Rasmus – Jezebel (SEMIFINAALI 2)

Nyt otan riskin. Epäilen, että Suomi voi pärjätä raatiäänestyksessä paremmin kuin yleisöäänissä. Mutta saatan hyvinkin olla hakoteillä ja voitte tulla naureskelemaan tälle väitteelle, jos olen ihan väärässä.

5. SVEITSI: Marius Bear – Boys do cry (SEMIFINAALI 1)

Viisu, jonka kohdalla odotan eriteltyä (yleisö / raadit) pistetaulukkoa mielenkiinnolla. Sveitsi on Tšekin ohella maita, jotka joutuvat yleisöäänestyksessä ansaitsemaan jokaisen pisteensä. Tuleeko nollat vai onko Boys do cry sittenkin tämän vuoden Michael Schulte (Saksa 2018), joka itkettää mummoja ympäri Euroopan.

6. RANSKA: Alvan & Ahez – Fulenn (BIG 5)

Voi menestyä todella hyvin tai olla vuoden floppaava fanisuosikki. Tai sijoittua keskivaiheille. Pärjännee yleisöäänestyksessä paremmin kuin raatien keskuudessa, mutta esiintymisnumero ei ole todellakaan otollisin.

7. NORJA: Subwoolfer – Give that wolf a banana (SEMIFINAALI 1)

Norjan sudet ovat käväisseet vedonlyönnissä kymmenen parhaan joukossa, mutta mahtaisikohan aikainen esiintymispaikka rokottaa potentiaalista pistesaalista. Ilmiselvä esimerkki viisusta, joka tuppaa menestymään paremmin yleisöäänestyksessä.

8. ARMENIA: Rosa Linn – Snap (SEMIFINAALI 1)

Enpä oikein keksi Armenian menestymismahdollisuuksista mitään erityistä kirjoitettavaa.

9. ITALIA: Mahmood & Blanco – Brividi (BIG 5)

Italian Brividi on suoratoistopalveluissa menestynyt Italian ulkopuolellakin, joten sillä mahtaa olla ennestään kannattajakuntaa. Mahdollinen raatiäänestyksen ykkönen.

10. ESPANJA: Chanel – SloMo (BIG 5)

Espanjan osakkeet ovat vedonlyönnissä vähintään lupaavat (tällä hetkellä illan neljänneksi veikatuin), eikä finaalin kattauksessa ole muita naissolistin esittämiä tanssipoppeja. Ennusmerkit kohdallaan, mutta Espanja on viisuklubin poikien harmiksi flopannut useasti ennenkin.

11. ALANKOMAAT: S10 – De diepte (SEMIFINAALI 1)

Saas nähdä, kuinka modernille popballadille käy. Erottuu nykyaikaisella otteellaan muovisista slovareista, mutta onko kisa balladiäänistä sittenkin liian kova.

12. UKRAINA: Kalush Orchestra – Stefania (SEMIFINAALI 1)

Koko Eurooppa odottaa henkeään pidätellen esitystä numero 12. Vallitsevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa jokainen haluaa nähdä Ukrainan tämänvuotisen euroviisun. Ukrainan paketti on tänäkin vuonna laadukasta priimaa, joten menestys ei ole vain sympatiaäänten varassa. Ehkä yleisöäänestyksen ykkönen, mutta sijoittavatko raadit Kalush Orchestran kärkeen?

13. SAKSA: Malik Harris – Rockstars (BIG 5)

Ukrainan sähäkän paketin jälkeen Saksan Malik Harrisilla on melkoinen työ pitää katsojien mielenkiinto yllä, vaikka viisussaan on omat ansionsa. Potentiaalinen bottom 5 -kandidaatti, mutta olen mielelläni väärässä.

14. LIETTUA: Monika Liu – Sentimentai (SEMIFINAALI 1)

Suomalaiset toimittajat Torinossa yllättyivät Liettuan finaalipaikasta, koska vedonlyöntitilastot osoittivat karsiutumista. Tänään illalla hämmästynevät uudelleen, kun Liettualle ilmoitetaan yleisöäänestyksessä komea 50–80 pisteen saalis. Kiitos Liettuan vakituisille äänestäjille, joita ovat esimerkiksi muut Baltian maat, Brittein saaret, Norja, Georgia...

15. AZERBAIDŽAN: Nadir Rustamli – Fade to black (SEMIFINAALI 2)

Aikamoinen balladisuma kerääntynyt jälkipuoliskon alkuun. Azerbaidžanin Fade to black, jos jokin, on raatimusiikkia, yleisöäänestyspistemäärä sen verran kuin näille IVY-maille perinteisesti suodaan.

16. BELGIA: Jérémie Makiese – Miss you (SEMIFINAALI 2)

Belgia oli torstain semifinaalissa hämmästyttävän vaisu, minkä vuoksi aloin epäillä jatkoonpääsyä. Jos esitystä ei ole petrattu, sijoitus voi jäädä alhaiseksi. Raatimusaa tämäkin, yleisöäänestyspisteet oletettavasti vähäiset.

17. KREIKKA: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die together (SEMIFINAALI 1)

Kreikan voimaballadin osakkeet ovat olleet tiistain semifinaalin jälkeen laskusuunnassa, mutta maa on edelleen noteerattu ennakkoveikkauksissa kärkikymmenikössä. Esiintymisvuoro balladisuon keskellä ei paranna mahdollisuuksia. Die togehter saattaa silti olla potentiaalinen raatiäänestyksen ykkönen. Kreikan slovari täyttää nykyaikaisen popmusiikin standardit virheettömästi ja sellaisia raadeissa istuva musiikkiteollisuusväki on perinteisesti arvostanut.

18. ISLANTI: Systur – Með hækkandi sól (SEMIFINAALI 1)

Voi Islantia. Semifinaalissa erottui tyylikkyydellään, mutta finaalissa kilpailu on armotonta. "Taas yksi hidas kappale", tuhahtavat miljoonat eurooppalaiset ja etsivät tiensä jääkaapille. Euroopan viemäreissä virtaa mieletön määrä virtsaa tämän kolmeminuuttisen aikana. Pohjolan äänet pelastavat jumbosijoilta.

19. MOLDOVA: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – Trenulețul (SEMIFINAALI 1)

VAROITUS! MUSTA HEVONEN! Ukrainan show'n jälkeen ensimmäinen vauhdikas esitys, joka pistää vipinää kinttuihin. Finaalin kenraaliharjoituksissa Moldova on villinnyt yleisön täysin ja penkkirivi toisensa jälkeen on noussut joraamaan. Moldovalla on mahdollisuudet menestyä todella hyvin. Yleisöäänestyksessä luvassa pistetulva, ties vaikka top 3 -sijoitus.

20. RUOTSI: Cornelia Jakobs – Hold me closer (SEMIFINAALI 2)

Ruotsin Cornelia Jakobs esiintyi torstain semifinaalissa pelottavan vakuuttavasti, vaikka hänen eksentriset edesottamuksensa kulisseissa ovatkin herättäneet kummastusta. Seitsemäs euroviisuvoitto naapurimaallemme ei ole poissuljettu vaihtoehto. Pidän myös mahdollisena skenaariona, että Cornelialle käy perinteiset "ruotsit", eli pärjää erinomaisesti raatiäänestyksessä mutta ei sitten enää yhtä mairittelevasti yleisöäänissä.

21. AUSTRALIA: Sheldon Riley – Not the same (SEMIFINAALI 2)

Jostain käsittämättömästä syystä tuottaja on asettanut kolme kovaa ja korkealta laulavaa miessolistia peräkkäin. Jälleen yksi balladi. Menestynee raatiäänestyksessä paremmin kuin yleisöäänestyksessä. Australia niin ikään niitä maita, jotka eivät saa pistettäkään ilmaiseksi. (Suurin kontrasti vuoden 2017 finaalissa: raadeilta 171 pistettä, yleisöltä kaksi.)

22. ISO-BRITANNIA: Sam Ryder – Space man (BIG 5)

Briteillä unelmien esiintymispaikka. Toivottavasti ennakkosuosikin asema realisoituu ja Britannia sijoittuu hyvin. Ravistelisi kunnolla maan viisukulttuuria.

23. PUOLA: Ochman – River (SEMIFINAALI 2)

Puola vedonlyönnissä seitsemäntenä. Nähtäväksi jää, onnistuuko pompöösi ja mahtipontinen balladi menestymään vai onko sittenkin vain viisukuplan suosikki.

24. SERBIA: Konstrakta – In corpore sano (SEMIFINAALI 2)

VAROITUS! Torstain semifinaalin jälkeen Serbian viisuesitys on ollut katsotuimpia. Ympäri Eurooppaa on kohistu "siitä käsienpesu-esityksestä". Ruudun välityksellä Serbian taideperformanssi oli lumoava ja vangitseva. Ennakkoveikkauksissa Serbia kohonnut jo kuudenneksi. Onko In corpore sano tämän vuoden Go_A:n Šum (Ukraina 2021), joka nousee ilmiöksi ja kerää yleisöäänestyksessä mielettömän pistepotin. Vai olisiko osuvampi vertailukohde Kate Miller-Heidken Zero gravity (Australia 2019), joka herätti ennen viisufinaalia varauksetonta ihastusta ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

Joka tapauksessa Serbialle odotettavissa yleisöäänestyksessä usean sadan pisteen potti. Serbia kerää muutenkin korkeita pistemääriä naapureilta ja diasporalta (Montenegro, Kroatia, Slovenia, Sveitsi, Itävalta, Ranska). Jälleen kerran Serbia ainoana entisen Jugoslavian maana euroviisufinaalissa.

25. VIRO: Stefan – Hope (SEMIFINAALI 2)

Erään teorian mukaan viimeinen esiintymispaikka oli hyvitys Virolle rikkoutuneesta lavasteesta. Musta aurinko peittää esitykseen olennaisesti liittyvät villin lännen maisemat. Saattaa pärjätä raatiäänestyksessä paremmin kuin yleisöäänissä. Saakohan armenialaistaustainen Stefan Airapetjan Armenialta 12 + 12 pistettä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti