9. toukokuuta 2023

Euroviisut 2023: 1. semifinaalin arviot ja veikkaukset


Arvioin perinteiseen tapaan tänä iltana järjestettävän 67. Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen menestymismahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Veikkauksissa olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joten veikkaukset eivät perustu omiin mieltymyksiini. Subjektiivisemman näkemykseni lauluihin ilmaisen viisiportaisella arvosana-asteikoilla (1–5, myös puolikkaat sallittuja). Arviot ja veikkaukset perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin, esikatseluvideoihin ja harjoitusraportteihin. Illalla nähtävät esitykset saattavat luonnollisesti keikauttaa asetelmat päälaelleen.

Muutama sananen ennen varsinaisia arvioita. Suomalaiselle euroviisuharrastajalle viisukausi 2023 on ollut aivan poikkeuksellinen. Kevään muotiväri on ollut käärijänvihreä. Käärijä-buumi on saanut sellaiset mittasuhteet, ettei tällainen vanhan liiton viisujäärä ole aina oikein pysynyt perässä. Somefiidit ovat täyttyneet Käärijä-neuleista, Käärijä-leipomuksista, Käärijä-tuoteasetteluista ja vihreistä sydänemojeista. Suomessa vähintään joka toinen toimiala on lähtenyt mukaan euroviisupöhinään. Mikä tahansa etäisestikin vihreää muistuttava on brändätty osaksi Käärijä-ilmiötä. Ympäri Suomenmaata on järjestetty Cha cha cha -flashmobeja ja lapset ovat tapailleet laulun sanoja leikkipuistoissa. Boleroihin ja Käärijä-figuureihin törmää siellä täällä. Mutta mikä hämmästyttävintä, ilmiö ei ole suinkaan rajoittunut vain maamme rajojen sisäpuolelle, vaan ympäri maailman verkko on täyttynyt someinfluenssereiden Cha cha cha -reaktiovideoista ja erinäisistä coverväännöksistä. Käärijä-huuma on kuin voimakas virta, joka on murtanut kaikki padot ja leviää nyt valtoimenaan.

Eräät irvileuat ovat yrittäneet Käärijän kohdalla pönkittää narratiivia, jonka mukaan Suomi on mukamas aina Euroviisujen ennakkosuosikki ja silti jää viimeisten joukkoon. (Ks. esimerkiksi erään mielestäni harvinaisen ärsyttävän poliitikon Hannu Oskalan typerä tviitti.) Näistä näkemyksistä puuttuu täysin suomalaisen euroviisuhistorian tuntemus. Suomi on majaillut vedonlyönnissä koko kevään kakkossijalla. Suomi ei ole koskaan aikaisemmin menestynyt Euroviisujen virallisissa ennakkoveikkauksissa näin hyvin. Edes Lordin vuonna ei ollut tällaista hypeä. (Vedonlyönnissä Lordi oli lopulta parhaimmillaan noin viidenneksi veikatuin.) Keväällä 2006 ei ollut suoratoistopalveluja eikä lapsenkengissään olleessa YouTubessa ollut euroviisusisältöä. Nykyisessä mediaympäristössä Hard rock hallelujah ja Lordin musiikkivideot olisivat varmasti nousseet somehiteiksi, mutta siihen aikaan euroviisuesitysten momentum koitti vasta suorissa lähetyksissä. Nykyään viisuehdokkaat voivat osoittautua ilmiöiksi hyvän aikaa ennen kilpailuviikkoa. Suomi on ollut tämän viisukauden merkittävimpiä puheenaiheita.

Tänään illalla on luvassa Käärijän ensimmäiset kohtalonhetket, kun ensimmäinen semifinaali polkaistaan käyntiin Liverpoolin M&S Bank Arenalla Suomen aikaan klo 22. Semifinaalin pienen osallistujamäärän vuoksi jännitysmomentti on Suomen osalta miltei olematon: semifinaalissa kilpailee vain 15 maata, joista kymmenen äänestetään jatkoon lauantain finaaliin. Veikkauksissa on siis pyrittävä valikoimaan ne viisi onnetonta, joiden viisutaival päättyy tänään. Se todellinen hermojaraastava jännitysnäytelmä käydään vasta lauantaina.

Euroviisujen säännöt ovat jälleen muuttuneet. Semifinaalien tulokset ratkaistaan ainoastaan yleisöäänestyksellä. Raadit ovat arvioineet eilen illalla semifinaalien tarjonnan, mutta niiden pisteet otetaan käyttöön vain siinä tapauksessa, mikäli jonkin maan puhelinäänestys epäonnistuu tyystin. Sääntömuutoksen seurauksena semifinaalien jatkoonpääsijöitä veikatessa on kartoitettava esitykset, joiden uskotaan menestyvän yleisöäänestyksessä. Raadit eivät ole enää pelastamassa ihankivoja musiikillisesti ansioituneita kokonaisuuksia. Toisaalta eivät ole myöskään dissaamassa viihdyttäviä showkokonaisuuksia, jotka eivät välttämättä täytä oikeaoppisesti laadun ulkoisia tunnusmerkkejä. Lisäksi on huomioitava demografiset seikat. Euroviisujen yleisöäänestyksessä toiset maat ovat edullisemmassa asemassa kuin toiset. Yhdet maat tuppaavat vuodesta toiseen haalimaan paljon pisteitä naapurimailta ja siirtolaisiltaan (nykyisistä euroviisuosallistujista esimerkiksi Serbia, Liettua tai Puola), kun taas toiset joutuvat ansaitsemaan joka ikisen pisteensä ja sen vuoksi menestyvät joskus yleisöäänestyksissä kohtuullisen hyvilläkin viisuilla ällistyttävän heikosti (esimerkiksi Sveitsi, Malta, Tšekki, Australia).

Uutena elementtinä on Rest of the world -äänestys. Tänä vuonna myös muualla maailmassa kuin Eurovision jäsenmaissa voi vaikuttaa viisutulokseen osallistumalla nettiäänestykseen, johon rekisteröidytään luottokortilla äänestäjäksi. Muun maailman äänillä on yhtä suuri painoarvo kuin yhdellä osallistujamaalla, eli muun maailman äänestyksessä eniten ääniä saanut saa 12 pistettä, toiseksi eniten ääniä saanut 10 pistettä ja niin edelleen... Illan äänestykseen osallistuu 15 kilpailijamaan lisäksi Ranska, Saksa, Italia ja muun maailman äänestys.

1. NORJA: Alessandra – Queen of kings

Norjalaisitalialaisen Voice-tähden debyyttilevytys on voimaannuttava tarina kaikkien aikojen viikinkikuningattaresta. Kaksi ja puoli minuuttia kestävän elektropophölkän aikana kuullaan muun muassa kirkkomusiikkia ja Alessandra pääsee esittelemään äänialansa ylärekisteriä. Viitisentoista vuotta sitten tällaisia "only in Eurovision" -leimalla varustettuja kappaleita halveksuttiin, mutta vuonna 2023 maailma makaa sellaisessa asennossa, että euroviisukliseeltä kuulostava biisi on kohonnut suuren luokan Tiktok-ilmiöksi.

Norja on suurimpia ennakkosuosikkeja. Vedonlyönnissä kuutosena ja tämän semifinaalin tarjokkaista kolmantena heti Ruotsin ja Suomen jälkeen. Spotifyssa kappale on ollut tämän viisukilpailun kuunnelluimpia. Suomessakin Queen of kings on noussut sekä radion että suoratoistopalvelujen listoille ja raikunut yökerhojen ämyreistä. Kappale on valmiiksi hitti ja sille on kertynyt fanijoukkonsa, jonka on luontevaa äänestää ennestään tuttua biisiä.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

2. MALTA: The Busker – Dance (Our own party)

Katusoittajina aloittanut trio antaa introverteille ja sosiaalisia tilanteita kammoksuville kullanarvoisen vinkin: pois meluisista bileistä omaan kotiin, jossa voi mieluisassa seurassa jamitella suosikkimusiikkiaan mukavasti tuttu villapaita päällä. Ei tarvita edes Piña Coladaa.

Malta yllättää positiivisesti! Tänä vuonna maltalaiset eivät ole tonkineet Ikean jätelavaa ja poimineet viisuedustajakseen ruotsalaisen viisutehtaan jämätuotosta, vaan lähettävät perimaltalaisen indiepop-bändin omalla tuotoksellaan. Maltan viisu on aidosti hyväntuulinen ja svengaa kivan letkeästi, vaikkei mitenkään erityisen persoonallinen olekaan. Tarinallinen esityskin on vallan veikeä performanssi. Solisti David Meilak tarjonnee silmäniloa ja saksofonisti Sean Meachen lienee kuullut kyllästymiseen asti rinnastuksia Epic Sax Guyhin.

Maltalle toivotaan finaalipaikkaa ja mieluusti sen hyvästä yrityksestä maalle soisin, etenkin kun kerrankin maan viisu kuulostaa vilpittömältä eikä perinteisen steriililtä. Ikävä kyllä, esiintymisnumero on huonoin mahdollinen ja lisäksi Malta lukeutuu niiden epäonnisten maiden joukkoon, jotka eivät saa euroviisuäänestyksissä pistettäkään "ilmaiseksi" naapurimailta tai siirtolaisilta (koska Maltalla sellaisia ei ole). Itse asiassa asetelma muistuttaa hieman viimevuotista Latvian iloluonteista ja svengaavaa viisua Eat your salad, joka sekin esiintyi semifinaalissaan pahamaineisella kakkospaikalla. Vaikka silläkin oli omat vankkumattomat kannattajansa, yleisöäänestystulos jäi todella alhaiseksi.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 3 / 5

3. SERBIA: Luke Black – Samo mi se spava

Sota Euroopassa ei ehtinyt heijastua viime vuoden viisutarjontaan, mutta tämän kevään viisusadossa kuullaan lukuisia viittauksia maanosan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Serbian dystooppisessa ja synkkäsävyisessä kappaleessa podetaan maailmantuskaa. Sotaa, nälkää, ei toivoa. "Haluan nukkua ikuisesti, kun maailma on tulessa."

Serbia, entinen balkanballadien mahtimaa, yllättää jälleen kokeilevalla ja taiteellisella viritelmällä. Vuosi sitten huikea käsienpesuperformanssi, tänä vuonna kiehtova pelimaailmasta vaikutteita ottava jykevä äänimaisema ja persoonallinen artisti, jota on tituleerattu Serbian pop-alkemistiksi. Myös esityksessä hyödynnetään pelimaailman estetiikkaa. Serbian kokonaispaketti jää vaivaamaan mieltä huomattavasti enemmän kuin keskivertoviisu.

Serbia on Euroviisujen vakiofinalisti. Vaikka maa on muutaman kerran jäänytkin finaalin ulkopuolelle, karsiutumiset ovat aina olleet hyvin täpäriä (Serbian huonoin viisusijoitus on semifinaalin 11:s). Tänäkin iltana Serbia saanee täydet 12 pistettä Kroatialta ja Sveitsiltä sekä oletettavasti vaihtelevasti diasporaääniä muun muassa Ranskasta, Italiasta ja Ruotsista. Naapuri- ja siirtolaisäänet tarjoavat pistepotille hyvän pohjan, josta on helppo ponnistaa eteenpäin.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

4. LATVIA: Sudden Lights – Aijā

Latvialaisen indierockbändin viisun sanoitus on samoilla maailmantuskaisilla apajilla kuin Serbia: maailma ei ole enää kaunis, joten tuudittaudutaan uneen ja toivotaan, ettei enää herätä. Tyylilajina Travis / Kent / Coldplay -vaikutteinen brittipehmorock. Nimestään huolimatta kappale esitetään lähes kokonaan englanniksi, vain aivan lopussa toivotaan hyviä unia latvialaisen tuutulaulun tavoin.

Omassa genressään varsin pätevä suoritus ja yhtye esittelee viisulavalla omaa osaamistaan. Esiintymistä on moitittu harjoitusraporteissa vaisuksi ja kokonaispaketti ei vaikuta muutoinkaan miltään massojen villitsijältä. Se on harmillista, sillä Latvia on edellisen kerran edennyt Euroviisujen loppukilpailuun seitsemän vuotta sitten. Yritykset ovat olleet ihan kelvollisia, mutta finaaliraja taitaapi tänäänkin jäädä liian korkealle. Ehkäpä Latvian Aijā olisi hyötynyt raadeista.

By the way: mitäköhän mieltä Latvian suorituksesta on Suomen viisudelegaation vokaaliekspertti ja Käärijän esityksen taustalaulaja Aijā Puurtinen?

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2,5 / 5

5. PORTUGALI: Mimicat – Ai coração

Portugali, tuo euroviisuperheen rakastettava oman tiensä kulkija, kilpailee jälleen omassa lokerossaan kabareemaisella musiikki-ilottelulla, joka on höystetty hienoisilla lattariviboilla – ja lauletaan tietenkin alusta loppuun omalla kielellä.

Portugalin viisupakettia vuosimallia 2023 on luonnehdittu ajattomaksi: voisi olla melkein miltä vuosikymmeneltä tahansa. Sävellys ammentaa portugalilaisesta perinnemusiikista ja leikittelevässä kokonaisuudessa on hurmaavaa inhimillistä särmää.

Veikkaisin Portugalilla olevan verrattain hyvät mahdollisuudet finaalipaikkaan, vaikka semifinaalin kärkisijoille ei lienekään asiaa. Maan kolmeminuuttinen erottuu joukosta omanlaisenaan ja tällaisella ajattomalla tyylillä on kohdeyleisönsä. Portugali kerännee korkeat diasporapisteet Sveitsistä ja Ranskasta (noin 20 pistettä) ja mikäli siihen päälle tulee liuta oikeitakin pisteitä, sijoitus voi olla tänään tyyliin kahdeksas, yhdeksäs tai kymmenes.

Veikkaus: 50 / 50
Arvioni: 3 / 5

6. IRLANTI: Wild Youth – We are one

Irlanti luottaa U2-tyyliseen stadionrokkiin, joka on kääritty kimaltelevaan poppikuosiin. Bändin nimestä huolimatta viisunsa ei ole lainkaan villi eikä nuorekas.

Irlannin viisua veikataan yleisesti semifinaalin varmimmaksi karsiutujaksi. Mutta ei tämä We are one ole varsinaisesti huono, vain kovin keskinkertainen ja epäinnovatiivinen. Omaperäisyyspisteet lähellä nollaa. Mutta uskon silti, että tänä iltana Liverpoolin viisuareenalla Irlannin esityksen aikana euroviisufanit voivat tuntea lämminhenkistä yhteenkuuluvuuden tunnetta solistin laulaessa: "We might be different but under the falling sun, tonight... We are one!"

Veikkaus: VARMAHKO KARSIUTUJA
Arvioni: 2,5 / 5

Sitten vuorossa kaksi kannanottoa Venäjän hyökkäyssotaan. Lähestymistavat ovat täysin vastakkaiset.

7. KROATIA: Let 3 – Mama ŠČ!

Hirtehinen Sleepy Sleepers -tyylinen revohka vastustaa sotaa ja vinoilee diktaattoreille illan karnevalistisimmassa show'ssa.

Let 3 on ponnistanut pinnalle Jugoslavian punkpiireistä jo 1980-luvulla ja poppoon ansioluettelo koostuu useista kohahduttavista tempauksista. Mama ŠČ! on bändin tyylille uskollisesti melkoista häröilyä, mutta kaiken riemastuttavan kakofonisen kaoottisuuden alle kätkeytyy monimerkityksellisiä viittauksia, kuten muun muassa Lukašenkan Putinille 70-vuotissyntymäpäivälahjaksi lahjoittama traktori. Lopulta ollaan lähdössä sotaan, eivätkä maininnat sekopäisestä ja alhaisesta pikku psykopaatista jätä mitään arvailun varaan, vaikka muutoin teksti on kryptinen eikä sanoituksessa alleviivata mitään konkreettisesti.

Kroatian menestys on illan mielenkiintoisimpia kysymysmerkkejä. Kokonaispaketti jää kaikessa rujoudessaan varmasti jokaisen katsojan mieleen, mikä on lupaava merkki jatkoonpääsyn kannalta. Myös Euroviisujen YouTube-kanavan katsojalukujen perusteella Kroatian poppoon koheltaminen on herättänyt kiinnostusta. Kokonaisuus on kuitenkin niin omituinen ja kummallinen, että suuren yleisön reaktiota on vaikea ennustaa. Lisäksi semifinaalin monipuolinen kilpailukavalkadi voi heikentää Kroatian osakkeita: sokkiarvo olisi suurempi tavanomaisempien viisujollotusten joukossa. Kroatia saanee jonkin verran diasporapisteitä, mutta pelkästään niiden voimin ei finaaliin pötkitä – eihän Kroatia ole hyvistä yrityksistä huolimatta päässyt finaaliin kertaakaan vuoden 2017 jälkeen.

Veikkaus: 50 / 50
Arvioni: 3,5 / 5

8. SVEITSI: Remo Forrer – Watergun

Komeaääninen 21-vuotias Voice-voittaja laulaa balladissaan, kuinka lapsuuden sotaleikit tuntuvat nykyisessä maailmantilanteessa irvokkailta.

Sveitsi on kinkkinen tapaus. Olen mielessäni väläytellyt skenaariota, jossa se saattaa sijoittua tänä iltana kolmen parhaan joukkoon. Remo Ferrerilla on mielettömän vahva ja täyteläinen lauluääni, vaikka hän onkin vielä siloposkinen nuorukainen. Watergun on kilpailun ensimmäinen selkeä slovari kaiken sekamelskan keskellä. Draaman kaari mahdollistaa paradiseoskarmaisen vaikutelman, jossa Remo pysäyttää koko Euroopan kolmeksi minuutiksi kuuntelemaan tulkintaansa. Yhtä lailla olen pitänyt mahdollisena Sveitsin täysfloppia, jos katsojien mielestä Sveitsin sodanvaltainen viisu on korni ja mauton. "En halua olla sotilas enkä halua leikkiä oikealla verellä", vetoaa puolueettomuuden tyyssijaa edustava laulaja. Valitettavasti Euroopassa tällä hetkellä kaikilta ei kysytä haluavatko he olla sotilaita...

Tai sitten sijoitus on jotain tältä väliltä. Sveitsi myös niitä maita, jonka on ansaittava yleisöäänestyksissä jokainen pisteensä. Viime vuoden viisufinaalin yleisöäänestystulos oli tylyt nolla pistettä.

Veikkaus: 50 / 50
Arvioni: 3,5 / 5

9. ISRAEL: Noa Kirel – Unicorn

Israel jäi viime vuonna viisufinaalin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015. Karsiutuminen otti niin pahasti päähän, että Israelin televisioyhtiö houkutteli israelilaisen supertähden Noa Kirelin euroviisuedustajaksi.

Noa Kirel ehtii kolmessa minuutissa esittää monenmoista – myös tanssitaitojaan. Unicorn on melkoinen eri tyylien sillisalaatti – mukaan on ympätty jopa ne iänikuiset muutamat säkeet hepreaksi, jotka ovat olleet niin usein Israelin euroviisujen tavaramerkki. Mutta ilmeisesti useita genrejä yhdistelevät rapsodiat ovat muutoinkin ominaisia Noa Kirelin tuotannolle.

Euroviisuissa tilkkutäkkimäiset biisit, joissa melodiat ja tahtilajit vaihtelevat, ovat aina riski. Usein niillä pyritään miellyttämään mahdollisimman laajaa kuuntelijakuntaa, mutta lopulta juuri kukaan ei viehäty, ja mikäli koherenssi puuttuu täysin, tulos jää vaatimattomaksi. Tunnetuin esimerkki lienee Saksan 21 vuoden takainen viisu I can't live without music, joka oli jonkin sortin voittajasuosikki, mutta jäi lopulta neljänneksi viimeiseksi. Israelin Unicornin kohdalla ensikuulemalta teoksen arvaamaton monipuolisuus teki siitä kiinnostavan, mutta useammalla kuuntelukerralla sekava rakenne alkoi ärsyttää. No, suurin osa äänestäjistä kuulee viisut vain kerran.

Israelilla on kuitenkin etuna huippulahjakas solisti, joka puhaltaa kokonaisuuden uudella tavalla eloon. Harjoitusraporttien perusteella Israelin esitys on ollut erittäin vahva ja vedonlyönnissä Israelin osakkeet ovat nousussa. Tällä hetkellä semifinaalin neljänneksi veikatuin. Mikäli esitys ei olisi vakuuttava, Israelissa olisi ainesta yllätysfloppiin, sillä maa ei saa automaattisesti pisteitä kuin Ranskalta – Ranskan pisteet ovat muutamaan otteeseen pelastaneet Israelin jumbosijalta.

Mainittakoon vielä jälkikirjoituksenomaisesti, että Unicorn saattaa tuntua vastenmieliseltä siinä vaiheessa, kun oivaltaa sanoituksen olevan allegoria sille millaisena Israelin valtio haluaa representoida itsensä. Tiivistettynä: Et pidä minusta ja nimittelet minua, mutta en ole kuitenkaan vihollisesi, joten emmekö voisi unohtaa menneet ja pitää huolta, ettei historia enää kiertäisi kehää. Mutta. Jos minulle ryttyillään, niin en hetkeäkään kaihda käyttää yksisarvisen voimaa. Älä koskaan unohda sitä. Ja seison ylpeänä koko maailman edessä, vaikken ole samanlainen kuin muut.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

Esiintymisnumeroilla 10 ja 11 kohtaavat kaksi viisukonkaria, jotka molemmat kisasivat Bakun Euroviisuissa vuonna 2012.

10. MOLDOVA: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna

Moldova täyttää semifinaalin etnoviisukiintiön. Huilu soi ja biitti komppaa taustalla Pashan tulkitessa vaimonsa kirjoittamaa tekstiä pakanallisesta hääriitistä tiheässä lehtimetsässä. "Aurinko ja kuu hääkruunuumme tarttuu." Luonnosta ja muinaismyyteistä ammentava estetiikka hallitsee myös Moldovan live-esitystä – sekä huomion taatusti varastava huilu ja huilumies, eli moldovalaisittain varmaankin Epic Flute Guy.

Soarele şi Luna on rakennettu hieman samanlaisia aineksista kuin Ukrainan legendaarinen uuden ajan viisuklassikko Šum, tosin tämä on pikemminkin köyhän miehen Šum. Pidin Moldovaa ilmiselvänä finalistina, mutta muiden viisuanalyytikoiden mielipiteet ovat nostattaneet epäilyksen varjon Moldovan menestymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi Moldovan vakituiset äänestäjät arvottiin miltei kaikki toiseen semifinaaliin. Toisaalta Moldova erottuu semifinaalin tarjonnassa ainoana "etnona", ja monet kaipaavat Euroviisuilta juuri tällaisia oman musiikkiperinteen ja nykymusiikin hybridejä. Ylen nuorekas viisutoimittajakin kutsui tätä oikeanlaiseksi "viisubangeriksi". Lisäksi esitys vaikutti etukäteen riittävän vahvalta, ja kuten Pasha Parfeni itsekin on todennut haastatteluissa, Moldova on usein pärjännyt viisuäänestyksissä ennakoitua paremmin. Ilta näyttää.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3,5 / 5

11. RUOTSI: Loreen – Tattoo

Ruotsin viisuvoittajista Carola Häggkvist ja Charlotte Perrelli ovat yrittäneet toistaa Johnny Loganin ainutlaatuisen saavutuksen kaksinkertaisena Eurovision laulukilpailun voittokappaleen esittäjänä. Nyt onneaan koittaa Loreen, jonka ikimuistoinen Euphoria mullisti Euroviisut 11 vuotta sitten ja on vaikuttanut merkittävästi laulukilpailun uuteen kukoistukseen.

Nyt seuraa pienoinen purkaus, sillä myönnän suhtautuvani tunteella ajatukseen Ruotsin mahdollisesta viisuvoitosta. Ruotsi on ylivoimainen ennakkosuosikki vedonlyönnissä – ja vedonlyönti on viime vuosina osannut ennustaa voittajan pelottavan tarkasti. Loreenin Tattoo on vuoden viisuehdokkaista ylivoimaisesti kuunnelluin Spotifyssa ja biisi on noussut ympäri Eurooppaa listoille. Ruotsalaiset janoavat seitsemättä euroviisuvoittoa, minkä myötä täyttyisi heidän pyhä tavoitteensa nousta Euroviisujen voittajatilastossa Irlannin rinnalle jaetulle ykkössijalle.

Tässä vaiheessa semifinaalia eurooppalaiset ovat päässeet nauttimaan muun muassa Maltan hyväntuulisesta meiningistä, Serbian psykedeelisestä performanssista, Latvian autenttisesta rockvedosta, Portugalin viehättävästä kabareesta, Kroatian hämmentävästä sekoilusta ja Moldovan viisuetnosta. Ja sitten on Ruotsi – teollinen, viimeisen päälle laskelmoitu Ruotsi. Usean rutinoituneen viisutehtailijan biisileirituotos, josta on hiottu kaikki särmät pois. Sanoitus on kuin ChatGPT:n luomus. Tämä viisuvuosi on pullollaan aitoa ja vilpitöntä suurella sydämellä syntynyttä musiikkia. Ruotsalaisen viisukoneiston voitto olisi todellinen antikliimaksi ja lannistava kolaus sille positiiviselle kehitykselle, jota useat edellisten vuosien viisuvoittajat ovat edistäneet. Måneskinin, Duncan Laurencen, Netta Barzilain tai Salvador Sobralin voittokappaleet eivät syntyneet täsmäiskuiksi Euroviisuja varten. Tattoon ykkössija osoittaisi, että euroviisuvoiton voi varmistaa kalkulaattorilla. Ruotsin voitto olisi samalla tavalla masentava kuin Irlannin lukuisat voitot 1990-luvulla: aina se kädenlämpöinen tuttu ja turvallinen festivaaliballadi vei voiton kiinnostavampien sävellysten edestä.

Ehkä en vain ole kohderyhmää. Euphoria oli uniikki, suorastaan vallankumouksellinen Euroviisujen kontekstissa. Tattoo kuulostaa sen laimealta toisinnolta vailla Euphorian positiivisuutta ja elämäniloa. Loreen luuttuaa lattiaa voileipägrillissään kahden paahtoleivän välissä, mutta tekeekö se enää samanlaista vaikutusta kuin vuonna 2012. Joskus toivoisin, että minulla olisi samat geenit kuin niillä toimittajilla, jotka hehkuttavat Tattoota mahtavaksi pop-kappaleeksi, tai kuin Mikko Silvennoisella, jonka mielestä kaikki mitä Loreen tekee on täydellistä. Luulisin, että silloin ymmärtäisin muuta ihmiskuntaa huomattavasti nykyistä paremmin. Toki Loreenin tulkinta ja ilmaisuvoima ovat vahvoja, mutta muutoin tätä katsellessa tai kuunnellessa en tunne yh-tään mitään.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

12. AZERBAIDŽAN: TuralTuranX – Tell me more

Azerbaidžanin viisutoivo Englannissa järjestettäviin Euroviisuihin – ei Duran Duran, vaan TuralTuranX – ovat kaksoset, jotka vetävät klassista brittipoppia. Ei huono veto, kun viisuillaan Beatlesin kotikaupungissa.

Jatkoa edelliseen purnaukseen. Azerbaidžanille täydet pisteet ja kaikki kunnioitus siitä hyvästä, että ensimmäistä kertaa ikinä maan viisu on sataprosenttisesti azereitten kynäilemä. Ylipäätään ensimmäistä kertaa Azerbaidžanin 15-vuotisen viisutaipaleen aikana maan euroviisua voi kuvailla adjektiivilla sympaattinen. Virkistävää vaihtelua aikaisempien vuosien toistuville mittatilaustyöeuroviisuille. Bağmanovin kaksoset Tural ja Turan ovat kuin 2020-luvun The Allisons – sillä erotuksella, että Tural ja Turan ovat oikeasti veljeksiä. Tekisi melkein mieli äänestää tänään illalla Azerbaidžania kannatuksen vuoksi, kun kerrankin ei viisuilla hampaat irvessä.

Azerbaidžanin menestymismahdollisuudet riippuvat siitä välittyykö veljesten sympaattinen meininki riittävän hyvin kotikatsomoihin. Viime vuosina Azerbaidžan on keskittynyt raatien voiteluun eikä enää puhelinäänestysten manipuloimisiin – vuosi sitten Azerbaidžanin yleisöäänestystulos oli kokonaiset kolme pistettä.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3,5 / 5

13. TŠEKKI: Vesna – My sister's crown

Slaavilaisten naisten kollektiivi vetoaa tunteikkaasti Ukrainan puolesta. Monitahoisen sanoituksen viitekehys on vahvan feministinen ja esiintymiskielinä tšekki, englanti, ukraina ja bulgaria.

Älkää riistäkö sisareni kruunua. Kenelläkään ei ole oikeutta siihen. Hän on kaunis, vahva, urhea ja ainutlaatuinen – kruununsa arvoinen. Vuoden koskettavin viisu – ainakin minulle.

Tšekin menestystä on vaikea ennakoida. Ennakkoveikkauksissa My sister's crown on selvästi mediaanin paremmalla puolella. Mutta pitkin kevättä viisuharrastajat ovat motkottaneet, ettei Vesna-sekstetti ole esiintymisillään onnistunut yltämään dramaattisen kappaleensa vaatimalle tasolle. Vaikka kertosäkeistö on jylhä, sillisalaattimainen rakenne voi rokottaa kannatusta. Lisäksi Tšekki on jälleen niitä maita, jotka eivät nauti naapurimaiden tai siirtolaisäänien pisteistä, minkä vuoksi maan yleisöäänestystulokset ovat olleet ajoittain todella alhaisia. Jos esitys on vaisu, Tšekin tie saattaa tyssätä semifinaaliin.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 4,5 / 5

14. ALANKOMAAT: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning daylight

Alankomaiden viisuvoittaja Duncan Laurence saattoi yhteen kaksi lupaavanoloista laulajaa, jotka esittävät duona masentavan balladin kadonneesta elämänilosta.

Euroviisutuottajat tarjosivat Alankomaiden ankealle slovarille turhan hyvän esiintymisnumeron. Keinotekoisella duolla ei ole oikein kemiaa keskenään, mutta länsimaiseen makuun sorvattu balladi on laadukkaasti tuotettu. Jos raadit olisivat vielä mukana semifinaalien äänestyksissä, veikkaisin Alankomaita ilman muuta jatkoon. Mutta myös yleisöäänestyksissä illan viimeisillä balladeilla on taipumus pärjätä, vaikka sisältö olisikin sekundaa...

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2 / 5

15. SUOMI: Käärijä – Cha cha cha

Vuoden 2023 alkupuoliskon tuhkimotarina: tuikituntematon Jere Vantaalta nousee ensin kotimaassaan kaiken kansan tietoisuuteen ja nyt hänen "partymetal"-hittinsä suomalaisen miehen kompleksisesta suhtautumisesta alkoholiin on kohoamassa yhdeksi kansainvälisesti tunnetuimmaksi suomenkieliseksi musiikkikappaleeksi. Käärijä ei ole tehnyt vain euroviisuhistoriaa vaan kotimaisen kevyen musiikin historiaa! Miltei 20 miljoonaa striimiä Spotifyssa. Liki 10 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Ympäri maailmaa levinnyt villitys. Mutta ei ihme: Cha cha cha on nerokas säveltaiteen teos, jossa musiikin muoto tukee laulun tarinaa erinomaisesti.

Euroviisuturistien raporttien mukaan Suomi on kirvoittanut semifinaalin kenraaliharjoituksissa ylivoimaisesti meluisimmat suosionosoitukset. Käärijän energialataus on räjähtävä ja hullaantunut yleisö palkitsee show'n huutamalla mukana "cha cha chata". Valloittavaa esitystä possujunineen on ylistetty kautta rantain. Suomen Yleisradio on muutamassa vuodessa oppinut luomaan ensiluokkaista Eurovisio-viihdettä. Käärijän oma euroviisusuosikki on Verka Serduchkan Dancing lasha tumbai, ja kieltämättä Cha cha chassa on ainesta yhtä ikoniseksi euroviisuklassikoksi.

Vaikka Suomen menestymismahdollisuuksiin suhtautuu aina skeptisen pessimistisesti – ja silloinkin usein turhan optimistisesti – nyt vanhan liiton varovaisen kyynikonkin on myönnettävä ääneen, että Suomen sijoittuminen semifinaalin ykkössijalle on mahdollisuuksien rajoissa.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 4,5 / 5

Veikkausrivi


Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

RUOTSI
SUOMI
NORJA
SERBIA
ISRAEL
SVEITSI
MOLDOVA
KROATIA
PORTUGALI
TŠEKKI
---
ALANKOMAAT
AZERBAIDŽAN
MALTA
LATVIA
IRLANTI

Vain viisi karsiutuu, joten jokaisessa jatkoonpäässeiden veikkausrivissä on vähintään viisi oikein.

Oma suosikkilistani


5 / 5
-
4,5 / 5
TŠEKKI: Vesna – My sister's crown
SUOMI: Käärijä – Cha cha cha
4 / 5
-
3,5 / 5
AZERBAIDŽAN: TuralTuranX – Tell me more
KROATIA: Let 3 – Mama ŠČ!
MOLDOVA: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
SVEITSI: Remo Forrer – Watergun
SERBIA: Luke Black – Samo mi se spava
3 / 5
ISRAEL: Noa Kirel – Unicorn
MALTA: The Busker – Dance (Our own party)
NORJA: Alessandra – Queen of kings
PORTUGALI: Mimicat – Ai coração
RUOTSI: Loreen – Tattoo
2,5 / 5
IRLANTI: Wild Youth – We are one
LATVIA: Sudden Lights – Aijā
2 / 5
ALANKOMAAT: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning daylight
1,5 / 5
-
1 / 5
-

Ylen Viisukatsomon puuhapaketti
Sivusto sisältää muun muassa Kalle Niemen kynäilemät suomenkieliset tekstitykset, joita hyödynsin tässä kirjoituksessa.

Vedonlyöntitilanne katsottavissa muun muassa Eurovisionworld-sivustolta

3 kommenttia:

  1. Panin merkille, että Norja pääsi juuri ja juuri "hikisesti" finaaliin saaden 1. semifinaalin viimeisen sijan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Finalistit ilmoitetaan satunnaisessa järjestyksessä eli Norja saattoi olla seminsä voittaja, kuudes tai jotain siltä väliltä.

      Poista
  2. Hyvin ennustettu finalistit ja putoajat! Kiitos loistavasta ja asiantuntevasta analyysista, näitä on aina ollut kiva lukea

    VastaaPoista